Budi dio naše mreže

Velika obljetnica Kursilja – Malog tečaja radosnog kršćanstva proslavljena je u nedjelju, 29. rujna, u Kući susreta Tabor u Zagrebu.

/ mpp

Prvi tečaj Kursiljo u Hrvatskoj održan je 1974. godine u Samoboru od krizmanika, srednjoškolaca i studenata do obitelji, osoba zrelije životne dobi i hrvatskih branitelja. Gospodin je kroz Mali tečaj Kursilja oplemenio zajedništvo mnogih župnih zajednica, rodio i obnovio brojne obitelji te donio obilje radosti i milosti Crkvi, zahvaljujući nesebičnom trudu brojnih suradnika, uz stalnu prisutnost i duhovno vodstvo vlč. Andrije Vrane.

Ako je krštenje dar, Kursiljo poučava kako otvoriti primljeni paket.

50 godina Kursilja u Hrvatskoj / Foto: Ivana Šarušić

Svečano misno slavlje povodom velike obljetnice predslavio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

„Mnogo sam puta čuo za Kursiljo, upoznao sam neke osobe, neki od vas su došli i u Nuncijaturu upoznati me s onime što radite ovdje u Hrvatskoj, ali nikada nisam imao priliku dublje proniknuti u vašu ‚karizmu‘, u ovaj novi cvijet koji je procvao na stoljetnom stablu Crkve”, započeo je nuncij. Poput vašeg utemeljitelja Eduarda Bonnina, koji je bio ispred vremena, laici danas sve više sudjeluju u proročkoj dimenziji Crkve.

50 godina Kursilja u Hrvatskoj / Foto: Ivana Šarušić

Eduardo Bonnin je govorio da Kursiljo ne ide za time da stvara kršćane: kršćanima se postaje po krštenju. Ako je krštenje dar, Kursiljo poučava kako otvoriti primljeni paket. Kao što biva kod otvaranja poklona, prvo bivamo zadivljeni njegovom ljepotom, osjećamo zahvalnost prema onome koji nam ga je poklonio. To je iskustvo Božje ljubavi. No nije dovoljno, potrebno je pročitati upute kako bismo shvatili kako se koristiti tim primljenim darom, u protivnom ga stavljamo na policu i samo skuplja prašinu.“

„Najiskrenije vam čestitam prvih 50 godina. Neka Gospodin blagoslovi vaš put i neka se nebeska Majka nasmije kada vas vidi kako se igrate, u jednostavnosti i ljubavi“, poručio je na kraju.

U slavlju su sudjelovali i Judit Vardai (predsjednica Europskog tajništva Kursilja – GECC) i Alvaro Martinez Moreno (predsjednik Svjetskog tajništva Kursilj- OMCC), uz druge inozemne goste.

Uz pjesmu, molitvu, suze radosti i mnogo smijeha, svi su prisutni osjetili onaj Duh koji struji kroz Kursiljo i koji je u proteklih 50 godina promijenio živote više od 40 000 duša u našoj
domovini. U pravoj obiteljskoj rođendanskoj atmosferi, slavlje je završeno himnom Kursilja De Colores i blagoslovom vlč. Andrije Vrane.

O povijesti Kursilja

Tražih Boga i ne nađoh ga. Tražih sebe i ne nađoh se. Pođoh k bližnjem, i tu smo se utroje našli.

Kursiljo je nastao u okviru pripreme velikog hodočašća mladih u španjolsko svetište, Santiago de Compostella, u vremenu od 1943. do 1948. godine. Za to je hodočašće vodstvo Katoličke akcije napravilo plan za intenzivnu duhovnu obnovu koja se održavala u obliku „Malih tečajeva za hodočasnike“, koje su u župama vodili predstavnici Katoličke mladeži pod vodstvom članova Biskupijskih vijeća. Iz Mallorce se pokret širi cijelom Španjolskom, a prvi Kursiljo održan izvan Španjolske bio je 1953. godine u Kolumbiji. Prvi Kursiljo u Hrvatskoj održan je od 28. do 31. kolovoza 1974. godine u Samoboru, u Taboru.

Prvih nekoliko godina održavali su se odvojeni Kursiljo tečajevi za muškarce i za žene. Iako je Hrvatska bila pod komunističkim režimom, koji je zabranio većinu katoličkih pokreta, Kursiljo se održao zahvaljujući osnivaču pokreta u Hrvatskoj, vlč. Andriji Vrani.

Jedan od prvih susreta Kursilja na Krapnju / Foto: Privatni album vlč. Andrije Vrane

Tijekom godina, bilo je sve više obitelji koje su sudjelovale u radu Kursilja i mnogo djece koja su odrasla u obitelji Kursiljo. Prije više od 10 godina, počeli su provoditi zajednička ljetovanja na Krapnju, malom otoku na Jadranu. S vremenom je sve više ljudi saznalo je za Krapanj i ovakvoj vrsti duhovnog odmora, pa je Kursiljo pokret u Hrvatskoj započeo s organiziranjem Kursiljo tečajeva na otoku Krapnju, za različite dobne skupine – obitelji, srednjoškolce, studente, radničku mladež i branitelje.

Više o Kursilju saznajte na njihovoj službenoj stranici i društvenim mrežama: Facebooku i YouTubeu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja