Budi dio naše mreže

U svemu tome potrebno je biti razborit. Naravno da nam je osobno iskustvo važno u navještaju, ali daleko važnije jest iskustvo Crkve. Nije dovoljno reći: "Krist je živ! Bog te voli" potrebno je čovjeku to i objasniti.

/ im

Franjevac HFP. sv. Ćirla i Metoda, fra Vinko Brković na svojim je društvenim mrežama objavio promišljanje o ukorijenjenosti molitve u liturgiju. Njegovo promišljanje prenosimo u cijelosti.

Zahvaljujući društvenim mrežama danas možemo doprijeti do velikih masa. U istom trenutku to predstavlja problem jer tome pristup imaju i novoobraćenici koji zasigurno imaju u sebi žar, ali ne i dovoljno znanja/iskustva/pouke u prenošenju vjere.

Ipak, danas novoobraćenici ne žele neki crkveni autoritet iznad sebe, a niti teologiju, jer to je struktura, a oni su ispunjeni Duhom, kao da Crkva i teologija nisu ispunjene Duhom.

Sv. Pavao upozorava Timoteja da na nikoga ne polaže ruke prebrzo, a i sam se nakon obraćenja povlači u pustinju. Ipak, danas novoobraćenici ne žele neki crkveni autoritet iznad sebe, a niti teologiju, jer to je struktura, a oni su ispunjeni Duhom, kao da Crkva i teologija nisu ispunjene Duhom. I crkveni oci upozoravaju na važnost kateheza kako bi pripremili obraćenike za život u vjeri.

Naši novoobraćenici najčešće ne pitaju nikoga, nego otvaraju kamere i snimaju poruke te tako šire poruku o Kristu. Problem takvoga pristupa jest u tome što su i sami nepoučeni, a išli bi druge poučavati. Lijepo je imati iskustvo, ali iskustvo bez vodstva nas neće nigdje dovesti ili će nas odvesti krivo. Davno je C. S. Lewis ustvrdio da je iskustvo nužno, ali bez teologije, nećemo nigdje stići.

Naravno da nam je osobno iskustvo važno u navještaju, ali daleko važnije jest iskustvo Crkve.

U svemu tome potrebno je biti razborit. Naravno da nam je osobno iskustvo važno u navještaju, ali daleko važnije jest iskustvo Crkve. Nije dovoljno reći: “Krist je živ! Bog te voli” potrebno je čovjeku to i objasniti. Takav prvi navještaj može bit moj osobni, ali već drugi i treći traže dubinu koju moje osobno iskustvo ne može ponuditi. Stoga nam je važno ostavit se kamera i pristupiti osobnoj pouci kako bismo zaista spoznali toga Duha koji nas vodi. U suprotnom, postat ćemo “proroci” koji navještaju same sebe, a ne Krista. Za kameru će uvijek biti vremena, ali hoću li imati vremena za pouku?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vinko Brković (@fravinkobrkovic)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja