Budi dio naše mreže

Sveti Ignacije je rekao da ljubav treba iskazivati više djelima nego riječima. Tom mišlju motiviran, SKAC je utemeljio Volonterski centar čiji je cilj promocija volontiranja i uključivanja mladih u konkretne i kontinuirane volonterske aktivnosti usmjerene na različite ranjive skupine društva. Kao još jedan od oblika služenja za mlade, koji kroz SKAC upoznaju sebe, kušaju Boga, pripadaju i žive za druge, Volonterski centar nudi mjesečne odlaske u Dječju bolnicu Gornja Bistra.

/ ab

Dječja bolnica Gornja Bistra

Bolnica se nalazi nedaleko od Zagreba te je autom i javnim prijevozom lako dostupna. U navedenoj bolnici smješteno je oko 100 djece i odraslih s različitim kroničnim bolestima. Uglavnom su od nastanka teškoća hospitalizirani. Većina djece ne može govoriti niti hodati, ali zrače posebnom čistoćom, srećom i zahvalnošću što je danas rijetkost pronaći. Prilikom volontiranja u toj bolnici volonteri se trude uljepšati svakodnevnicu te djece, prenosi SKAC Palma.

U tome ima svega: od šetnje s njima, zajedničkog boravka u igraonici, slušanja glazbe i pjevanja, škakljanja, igranja, ali prije svega zajednički provedenog vremena van bolničkih krevetića. Te najjednostavnije aktivnosti mnogo znače djeci, ali i samim volonterima koje ovo iskustvo posebno obogati. U svemu navedenom pomaže voditelj aktivnosti sa smjernicama i sugestijama. Ovakav oblik služenja otvoren je za sve zainteresirane!

Većina djece ne može govoriti niti hodati, ali zrače posebnom čistoćom, srećom i zahvalnošću što je danas rijetkost pronaći.

Kako izgleda volontiranje?

Prilikom dolaska u Dječju bolnicu – Gornja Bistra u uvodnom dijelu se volonteri međusobno upoznaju, pomole te saznaju glavne smjernica i pravila služenja. Nakon toga slijedi uzimanje volonterskih kuta, odlazak do dječjih soba te upoznavanje djece s kojima ćemo se tog dana družiti. Kao i svaki novi susret i ovaj u početku treba vremena dok se obje strane upoznaju. Dobro je dati si vremena, pratiti upute voditelja te promatrati djetetove izraze lica koji će nam nekad reći mnogo više od riječi. Ovisno o vremenu s djecom odemo ili u igraonicu ili vanjski park. Tamo slijedi zajedničko druženje uz pjesmu, igru, šetnju i razgovor uz ostale volontere i roditelje. Nakon zajedničkog druženja djeca odlaze u svoje sobe, a volonteri pomoću magis kruga osvijeste što im je bilo dobro i teško u tom iskustvu te gdje su prepoznali Božju prisutnost.

Foto: SKAC Palma

Kao i svaki novi susret i ovaj u početku treba vremena dok se obje strane upoznaju.

Svjedočanstvo koje inspirira

Inspiracija za ovakvom vrstom služenja stigla nam je putem naše volonterke Kristine koja je s nama podijelila svoju priču iz Gornje Bistre. “Osobno sam krenula volontirati u Dječjoj bolnici – Gornja Bistra 2014. godine, kad sam imala 18 godina. Čitajući jednu knjigu u meni se stvorila želja služiti u zajednici i tu mi je pala na pamet ta bolnica. Kad sam došla, jedna djevojka koja je tamo smještena me upitala hoću li ponovno doći i to mi je bila nit vodilja koja me motivirala da što prije ponovno dođem i budem s njima jer sam vidjela da im znači. S vremenom jednostavno dolaziš posjetiti svoje male prijatelje i provoditi vrijeme s njima. Kad sam se nedavno uključila u Volonterski centar SKAC rekla sam da volontiram u Bistri. Koordinatorica volontera je odmah prepoznala važnost volontiranja tamo i htjela je omogućiti svima to iskustvo. Tako je volontiranje u Bistri postao redoviti dio i SKAC-ovih služenja.”

S vremenom jednostavno dolaziš posjetiti svoje male prijatelje i provoditi vrijeme s njima.

“Na ovo volontiranje potiče me najviše ljubav prema toj djeci, želja da što više ljudi upozna te klince i brojne divne uspomene koje bih voljela da i drugi iskuse. Smatram Božjim darom tu želju koju mi je stavio na srce, drago mi je da sam se odazvala i otkrila cijeli jedan novi svijet koji mi je obogatio život. Danas me najviše potiče volontirati kad vidim nove volontere koji žele doći, želim im pripomoći u tim trenucima da se snađu što je bolje moguće. Neki počeci nisu laki, ali uz osobu koja vas vodi, želju i vrijeme spoznajete ljepotu i dar volontiranja na tom mjestu. Iz svega toga sam dobila divne uspomene i poznanstva koja me i danas usrećuju i mijenjaju. Gledajući tu djecu shvatila sam ljepotu zahvalnosti, čistog iskazivanja ljubavi i važnost odnosa u životima svih nas. Da razveseliš dijete u Bistri potrebno je malo truda, a njihov osmijeh znači više nego išta materijalno na svijetu.”

“Najznačajnijih trenutaka ima mnogo jer davanje u takvo služenje jednostavno stvara brojne nezaboravne i ispunjujuće trenutke. Posebno bih izdvojila jedan Božić kad sam s obitelji otišla volontirati. Zajednički služiti taj dan, gledati osmijehe njih, vas međusobno, drugih volontera je neprocjenjivo. Zahvalna sam za još brojne uspomene koje sam doživjela tamo: ljetni kampovi u bolnici, krizma i krštenja djece iz bolnice, posvojenja i udomljenja od strane hrvatskih, ali i talijanskih volontera, brojna predivna poznanstva s osobljem, djecom, volonterima, roditeljima djece, zajednički odlazak na more s djecom iz bolnice i još mnoga druga iskustva bude neopisive emocije i trenutke kad shvatite prave životne vrijednosti. Onaj tko dođe volontirati tamo i da si vremena upoznati ih, osim što puno pomaže radu bolnice stvara i brojna divna iskustva i prijateljstva koja obogaćuju i mijenjaju život.”

Onaj tko dođe volontirati tamo i da si vremena upoznati ih, osim što puno pomaže radu bolnice stvara i brojna divna iskustva i prijateljstva koja obogaćuju i mijenjaju život.

SKAC poručuje

Zahvalni na Kristini i svim volonterima koji daruju sebe služeći ovim mališanima, pozivamo i tebe da se odvažiš na taj korak, ako si čitajući tekst u srcu osjetio poziv. Za ovakvu i bilo koju drugu vrstu volontiranja možeš se javiti na volonterski.centar@skac.hr.

Da razveseliš dijete u Bistri potrebno je malo truda, a njihov osmijeh znači više nego išta materijalno na svijetu.

Foto: SKAC Palma

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja