Budi dio naše mreže

Stoga budimo mudri u svladavanju nevolja, a još mudriji u dobrim vremenima. Jer Bog nam ne treba samo u teškim trenucima, nego u svakoj situaciji. A ako Ga maknemo iz dobre situacije, brzo će ona postati teška.

/ im

Franjevac HFP. sv. Ćirla i Metoda, fra Vinko Brković na svojim je društvenim mrežama objavio promišljanje o nadilaženju nevolja. U nastavku prenosimo promišljanje fra Vinka Brkovića.

Kada s automobilom dođemo pred neko brdo ili planinu često moramo “ubaciti” u nižu brzinu kako bismo svladali tu prepreku i došli do vrha. Jednako tako je i u životu, kada se nađemo pred nekom preprekom, pred nekim brdom naših problema potrebno je ubaciti u nižu brzinu kako bismo svladali problem. Pogreška koju činimo sastoji se u tome da nastojimo što prije svladati prepreku tako što “dodajemo gas” i mislimo da ćemo snagom sve riješiti, a zapravo samo otežavamo i put sve duže traje jer gubimo snagu.

Pogreška koju činimo sastoji se u tome da nastojimo što prije svladati prepreku tako što “dodajemo gas” i mislimo da ćemo snagom sve riješiti, a zapravo samo otežavamo i put sve duže traje jer gubimo snagu.

Ubaciti u nižu brzinu znači zaustavit se barem na sekundu, prepoznati kojom brzinom trebamo nastaviti naprijed kako ne bismo zapeli u jednom trenutku. Trenutak u kojem ćemo odlučiti kako nastavit dalje jest trenutak kada ćemo se posavjetovati s Bogom, tražiti od Njega snagu za nastavak puta preko euharistije. Možemo mi tražiti različite načine, molitve ove ili one, izbjegavati “obrednost”, ali ne bismo smjeli izbjegavati euharistiju, a nju ćemo naći samo u Crkvi. Jer moderno je danas “pronaći” Krista, a izgubiti euharistiju jer smo pronašli “vjeru”, ali pravo pitanje je što smo pronašli i koji duhovi tu pušu.

Smisao života nije u patnji i trpljenju, ali oni su sastavni dijelovi našega života.

Smisao života nije u patnji i trpljenju, ali oni su sastavni dijelovi našega života. Bog ne želi našu patnju, ali nam je pokazao put kako ju proći kada se pojavi. Zaustavimo se na trenutak, poslušajmo Njegovu riječ i krenimo dalje.

Stoga budimo mudri u svladavanju nevolja, a još mudriji u dobrim vremenima.

Zanimljiv savjet sam čuo od vozača kamiona kada je jednom prilikom rekao: “Od starih vozača sam naučio da brzinom kojom se penješ na brdo, tom brzinom se i spuštaj.”. Tada mi to nije značilo puno, ali poslije čovjek uvidi kako zaista kada prijeđemo neki vrhunac, neku nevolju, da i u lakšem vremenu treba ići lagano, jer lako se može dogoditi da nas brzina već u slijedećem zavoju izbaci iz ravnoteže i doživimo nesreću. Stoga budimo mudri u svladavanju nevolja, a još mudriji u dobrim vremenima. Jer Bog nam ne treba samo u teškim trenucima, nego u svakoj situaciji. A ako Ga maknemo iz dobre situacije, brzo će ona postati teška.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vinko Brković (@fravinkobrkovic)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja