Budi dio naše mreže

Svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja svečano i radosno proslavilo je 17 bračnih parova u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Višnjevcu, župi Osječkoga zapadnoga dekanata. Slavljenici su pred Bogom, župnikom Dejanom Bubalom, članovima obitelji i župljanima obnovili svoje bračne zavjete potvrđujući svetost braka na euharistijskom slavlju.

/ mp/IKA

Zlatni jubilej (50 godina) ženidbenoga zajedništva proslavili su Stipe i Boja Plazonić, a srebrni jubilej (25 godina) Slađani i Anita Andrašek. Bračne obljetnice proslavili su: 55-u Ivan i Kata Holeš; 45-u Đuro i Evica Fajn te Jerko i Katica Jukić; 40-u Ivan i Ana Andabak; 20-u Hrvoje i Martina Bocka, Nikola i Božana Patković te Ante i Marija Peko; 15-u Slaven i Lidija Lizak, Dinko i Josipa Pavić te Dario i Jadranka Schneider; 10-u Marko i Adrijana Barušić, Goran i Mateja Helmirih, Mladen i Martina Pejić, Dražen i Ana Petrović te Vedran i Ivana Šunjić.

Slavljenici sa župnikom Dejanom Bubalom poslije mise

Uvodeći u prijepodnevno misno zajedništvo, Bubalo je rekao da uz svetkovinu Krista Kralja župa ponosno slavi ženidbeno zajedništvo čak 17 parova, iako ih ima još, te je nakon čitanja imena bračnih parova i godišnjica kazao: „Kad čujemo o tolikom broju zajedničkih godina, a netko toliko godina ne živi, za pretpostaviti je da je u bračnomu životu muža i žene bilo svega, no jedno drugo ste izabrali. Zajednička proslava ima i smisao promoviranja sakramenta ženidbe, brak treba hvaliti, dičiti se njime. Nije jednostavno biti toliko godina skupa. Danas je prilika sjetiti se riječi koje ste jedno drugomu obećali. Neka Bog blagoslovi dobro djelo koje ste započeli i da pred Bogom ostanete vjerni.“ Nakon propovijedi, u molitvi vjernika koju je predmolila Ana Petrović (voditeljica udruge Betlehem u Osijeku) vjernici su molili i za svetost braka. Predslavitelj je pozvao slavljenike na pojedinačni zahvalni blagoslov Gospodinu za darovanog muža/ženu (poimence) i zajedničku molitvu. Na kraju mise župnik je blagoslovio sabrane te čestitajući dvama jubilarcima uručio tiskanu uspomenu – čestitku i blagoslov đakovačko-osječkoga nadbiskupa mons. Đure Hranića, dok su slavljenici obljetnica darivani tiskanom uspomenom na proslavu. Liturgijsko pjevanje župnoga zbora orguljski je pratila mr. sc. Ivančica Hinek (profesorica u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku), psalam je pjevao Zvonimir Klaić, a zbornomu pjevanju pridružila se s. Franka Bjelobradić, redovnica Družbe sestara Kraljice svijeta. Poslije misnoga slavlja slavljenici su nastavili podnevno druženje uz trpezu u župnoj dvorani. Upitani za recept skladnog bračnog života u življenju ženidbenoga saveza (triju osoba), Ana i Dražen Petrović, u društvo kćeri Eve Maris, složno su odgovorili: „U našem braku Bog je u sredini, a mi oko njega. Bog i molitva u svakomu danu i predanje Božjemu milosrđu.“

Svetkovina u Višnjevcu bila je prigoda vjernicima zastalim u molitvi u crkvi čuti izvanredni glas (dječački sopran) jedanaestogodišnjeg župljanina Ivana Bulića koji je otpjevao nekoliko duhovnih skladba uz orguljsku pratnju svoje profesorice Hinek. Bila je to uvertira za proslavu sv. Cecilije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja