Budi dio naše mreže

Tvoja vrijednost nije u konfekcijskom broju! - Zašto moda naglašava tvoju unutarnju ljepotu

Moda ne mora biti samo površna stvar! Tomu svjedoči 21-godišnja Dora Maček, koja svojim ohrabrujućim porukama na Instagramu poručuje među ostalom i djevojkama da su prekrasno stvorene na sliku Božju - a da moda može upravo odražavati njihovo dostojanstvo i ženstvenost.

/ Paula Stier

Dora Maček, 21-godišnja Zagrepčanka, na svojem je Instagram profilu okupila više od tri tisuće pratitelja svojim ohrabrujućim porukama za mlade djevojke. U svojim objavama, poziva djevojke na neustrašivo svjedočenje vjere, prihvaćanje sebe i svog puta te kako biti autentičan i dosljedan u svojim snovima. Nedavno je počela s njenim pratiteljima dijeliti svoj put kao buduća modna dizajnerica, ističući kako moda ne mora biti isključivo površna stvar, već može uistinu odražavati ženino dostojanstvo i njenu osobnost, a pritom doprinijeti i vlastitom samopouzdanju, a neka od svojih promišljanja je podijelila i s Hrvatskom katoličkom mrežom.

S motivirajućim objavama je krenula prije dvije godine, a iza toga stoje njena vlastita iskustva, kaže. “S tim sam objavama počela i prije nego što sam uplovila u modne vode, prije dvije godine, kada sam dosta učila o vjeri i životu. Imala sam jednu bilježnicu u koju bi dnevno ispisivala po par stranica o tome što sam naučila, što me potaknulo taj dan iz čitanja, korisnih savjeta za življenje vjere koje sam pročitala na portalima… Htjela sam to podijeliti i s drugima i tako su spontano počele te poruke na Instagramu. Više sam se okrenula pisanju djevojkama jer na tom putu u vjeri i u samom životu mislim da nisu svi sadržaji isti za mušku i žensku populaciju, a osjećala sam veće ohrabrenje se obraćati djevojkama”.

Isto bih voljela dati tu neku pozitivnu stranu gdje je u redu se tražiti, ali da je život predivan i da nema mjesta strahu, Bog o svemu brine!

“Cijeli moj poticaj za sve ovo je bio život. Imala sam puno neuspjeha tijekom svog školovanja ali sam se naučila kako se s time nositi i na to gledati kao na priliku za učenje i za nešto novo. Shvatila sam da je život poput neke igre – pun pokušaja i pogrešaka, ponekad uspijemo, ponekad ne. I to je u redu. Nije svatko za sve i svatko ima svoje mjesto u ovom svijetu. Poruka koju želim prenijeti na svom Instagramu je: ‘Hej! Ok je ako se ti ne osjećaš dobro na mjestu na kojem trenutno jesi. Postoji nešto drugo, samo moraš pronaći što je to za tebe’. Isto bih voljela dati tu neku pozitivnu stranu gdje je u redu se tražiti, ali da je život predivan i da nema mjesta strahu, Bog o svemu brine! To mene uvijek smiri, kada se sjetim da On drži sve pod kontrolom”.

Nakon nekoliko pokušaja i promjena, Dora je napokon pronašla zanimanje koje joj pruža radost i mir – modni dizajn. Svoj put dijeli u iskrenim objavama svojim pratiteljima, ponekad i s uputama kako nešto sam izraditi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

NOVI VIDEO JE VANI! 🥳⁣ ⁣ U opisu mojeg posla nalazi se i proučavanje modnih trendova pa sam vam htjela malo olakšati stvari😉 Pošto nam na modnim pistama sve to izgleda pomalo avangardno i nedostižno, pokušala sam ih pojednostaviti i prilagoditi svakodnevici. I sama se baš ne snalazim u moru svih trendova, pa sam za početak odlučila pokazati ovih pet, a u ostalim videima (koji dolaze ubrzo, nadam se 🙈) donosim ostale zanimljive trendove.⁣ ⁣ ⁣ 👇🏻Napisi mi u komentar koji ti se od ovih pet trendova najviše sviđa i iz kojeg nećeš izlaziti cijelo ljeto👇🏻⁣ ⁣ ⁣ Btb❤️⁣ ⁣ ⁣📷 @dominik0k ⁣ #fashionstudents #divahr #zadovoljnahr #stylecroatia #modestgals #modestlychics_ #streetstylecroatia #modestcroatia #hrvatskistreetstyle #croatianinspiration #posebnahr #zagreb #ženstvenost

Objavu dijeli Dora Maček (@doramacek)

“Želim pokazati drugima kako je moguće slijediti svoje snove, no da taj put nije uvijek lagan, lijep ili jednostavan. Zapravo je suprotno. Bilo mi je oduvijek zanimljivo i sama gledati takve stvari na društvenim mrežama. To bi me zaista motiviralo, a volim snimiti i takav sadržaj. Mislim da je drugima zanimljivo jer nije uobičajeno, drugačije je”, poručila je.

Trenutno pohađa talijansku školu za modu i dizajn Callegari, no do te odluke nije došla lako. Među ostalom, prije nego što je otkrila što zaista želi raditi je promijenila i dva fakulteta.

Mislim da nismo stvoreni da se nečime samo zadovoljavamo, nego da je Bog stavio svakog čovjeka na mjesto gdje ga treba i za taj put nam je dao sve potrebne talente – na nama je to pronaći.

“Uopće nije bilo lagano. Stvarno je trebalo jako puno riskirati, ali sam cijelo vrijeme osjećala da nisam tamo gdje trebam biti. Nijedan put nije lagan, ali bi tada davala sve od sebe i umjesto da mi se vrata otvaraju, sve bi mi se zatvaralo. Mislim da nismo stvoreni da se nečime samo zadovoljavamo, nego da je Bog stavio svakog čovjeka na mjesto gdje ga treba i za taj put nam je dao sve potrebne talente – na nama je to pronaći. No nema ničeg lošeg u lutanju! Tako sam i ja probala, mislila da je nešto za mene, shvatila da ipak nije i išla dalje!”, naglasila je.

Kako kaže, slučajnosti ne postoje, pa tako je bilo različitih Božjih znakova koji su joj dali do znanja da je ipak na dobrome putu. “Kada sam zakoračila na toj put sam znala da je to to, osjećala sam se doma. Ne mogu opisati taj osjećaj mirnoće kada šivam, u svom svijetu, a prođu sati a da nisam ni primijetila!”

Dora Maček/Foto: Privatna arhiva

Iako se moda često interpretira kao nešto površno, pa se čak zna stavljati i u negativnim kontekstima, za Doru moda znači jedan način izražavanja sebe i onoga što jesmo, sa svojim vrijednostima i svojom osobnosti.

Za mene moda nije skrivanje ili davanje lažne slike, nego je ona tu da naglasi našu unutarnju ljepotu i da ne odvraća pozornost s naše osobnosti na naše tijelo

“Mislim da u današnjem svijetu se stvarno uloga mode dosta pobrkala. Ona je tu da služi nama, da ju nosimo, da nas pokriva, a ne da mi služimo njoj, da smo opsjednuti novim trendovima. Isto tako živimo u svijetu u kojem je prvi dojam najbitniji, ali baš zato ne smijemo dopustiti da nam taj izgled i to vanjsko uzima mjesto koje ne bi smjelo imati. Ne bi trebao postati idol. To je danas teško jer smo bombardirani naslovnicama, stereotipima kako bi žena trebala izgledati, što bi trebala nositi… Za mene moda nije skrivanje ili davanje lažne slike, nego je ona tu da naglasi našu unutarnju ljepotu i da ne odvraća pozornost s naše osobnosti na naše tijelo”.

Ističe dvije bitne dimenzije ženske mode – dostojanstvo i ženstvenost. “U današnjem se svijetu stavlja veliki naglasak na ono fizičko. Želim pokazati da fizičko nije najbitnije. Ne trebamo ga zanemariti, Bog nam ga je darovao i ono je Hram Duha Svetoga. Ali isto tako nam je darovao i onu duhovnu dimenziju koju danas često zaboravljamo”.

Dora Maček/Foto: Privatna arhiva

Naime, danas se vrijednost često mjeri u konfekcijskim brojevima te ako osoba nije određenih dimenzija vrijedi manje, ne osjeća se dobro u svojoj koži jer ne odgovara “standardima”. Upozorava kako to daje pogrešnu sliku ženama te da zbog toga pada i samopouzdanje. “Ne bi smjeli dopustiti da nam konfekcijski brojevi, koji su sada puno drugačiji nego što su bili prije pet godina, utječu na nas. Svaka osoba ima unutarnju ljepotu i svaka je žena predivna bez obzira na konfekcijski broj. Vjerujem da je moda jedan od načina kako bi se to zaista moglo pokazati. Smatram da je zato oblačenje, stil, važan”.

Pojam dostojanstva, ističe Maček, ide usko uz pojam ženstvenosti.

“Taj pojam ženstvenosti nije čisto naglašavanje ženskih oblina, već podrazumijeva čuvanje dostojanstva ženskoga tijela koji se danas nažalost promatra kao predmet. Po meni je to ženstvenost. To je stav koji njeguje puninu. Mislim da će takvo dostojanstveno odijevanje vratiti dostojanstvo ženskome tijelu koji je danas izgubljen”.

Istaknula je i kako ženino samopouzdanje raste kada se osjeća lijepo, kada si daje vremena za sređivanje i spremanje, doduše ovisno i na koji način. Od stava do načina kretanja, žena se posve drugačije osjeća radi li se o ženstvenoj, romantičnoj ili previše uskoj haljini.

Jedan model može potpuno drugačije izgledati na meni i na drugoj osobi.

Usred ljeta često postoji i rasprava o tome je li dvodijelni kupaći kostim, “bikini” narušava ženino dostojanstvo ili ne. “Mislim da to sve ovisi o samom dizajnu kupaćih kostima. Da se razumijemo, i jednodijelni kostimi isto tako mogu biti u suprotnosti s ženskim dostojanstvom, a i ne trebaju. I meni je stvarno borba pronaći dobar kupaći kostim. Inače uzimam neki kostim koji ima visoki struk, birajući modele koji ipak ne otkrivaju previše pozadinu. To sve ovisi o modelu i kroju i kako ga se nosi. Jedan model može potpuno drugačije izgledati na meni i na drugoj osobi. Ovisi kakav ćeš uzeti broj, kako namjestiti… Danas je stvarno teško pronaći neki kupaći kostim, stoga se nadam jednog dana imati i neku liniju gdje ću i sebi i drugima olakšati potragu!”

Na koncu, Dora je usmjerena i na budućnost, u kojoj, kaže, bi voljela pokrenuti svoj brend odjeće koji bi odražavao upravo njene stavove o modi. “Zamišljam da na jednom mjestu možeš pronaći sve što tražiš za svaku prigodu, ali dostojanstveno, ženstveno, privlačno, romantično, ali za svaki stil i osobu. Stvari posebno rađene po nečijem tijelu, jer jedna stvar ne stoji dobro svima. Što više komuniciram s drugim djevojkama vidim koliko im je to bitno i to mi je velik poticaj”.

Dora Maček/Foto: Privatna arhiva

Ključne riječi:
dora maček moda

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja