Budi dio naše mreže

"Vjera i stil oduvijek su koegzistirali u mom životu, ali tek kad sam morala razmisliti o svojoj budućnosti, osjetila sam da bi mogli biti suprotstavljeni jedno drugome. Je li me moja strast za samoizražavanjem kroz materijalne stvari učinila materijalistom?" rekla je Lillian Fallon, katolička spisateljica koja želi pomoći ženama da izraze svoju neponovljivost kroz osobni stil, a nedavno je objavila i knjigu na tu temu.

/ mk

Svjedočanstvo Lillian Fallon, u kojem je podijelila svoje ideje, u potpunosti prenosimo s Aleteie.

“Odjeća i moda su materijalistički”, strogo sam rekla samoj sebi dok sam prebacivala između kartica web stranica za Fashion Institute of Technology i Sveučilište Ave Maria. Imala sam 17 godina, sjedila sam u svojoj spavaćoj sobi okružena modnim časopisima. “Dobra katolička djevojka treba ići u dobru katoličku školu, zar ne?”

Vjera i stil uvijek su koegzistirali u mom životu, ali tek kad sam morala razmisliti o svojoj budućnosti, osjetila sam da bi mogli biti suprotstavljeni jedno drugome. Je li me moja strast za samoizražavanjem kroz materijalne stvari učinila materijalistom? Osjetila sam želju da produbim svoje razumijevanje katoličke vjere, stoga sam pohađala Sveučilište Ave Maria na Floridi.

Ova je odluka na kraju bila providonosna, jer sam tijekom prve godine upisala tečaj koji mi je promijenio život. To me naposljetku potaknulo da napišem knjigu o raskrižju katoličke teologije i osobnog stila.

Predavanje se zvalo “Teologija tijela”, temeljeno na nauku sv. Ivana Pavla II. Dr. Michael Waldstein, koji je predavao, bio je stručnjak za tu temu. Opisao je ljudsku osobu na način koji nikad prije nisam čula. Teologija tijela nije bila samo katolički vodič za čistoću, seks i brak, bila je to krajnja antropologija ljudske osobe.

U svom predavanju dr. Waldstein citirao je svetog Ivana Pavla II.: “Građa (čovjekova) tijela je takva da mu dopušta da bude autor istinske ljudske djelatnosti. U ovoj aktivnosti tijelo izražava osobu .”

Tijelo izražava osobu

Dr. Waldstein dalje je objasnio riječi svetog Ivana Pavla II., “Tijelo očituje dušu.” Objasnio je da su tijelo i duša neodvojivi: “Ovo ‘tijelo’ otkriva ‘živu Dušu’ koja je postala čovjekom kada mu je Bog-Jahve udahnuo život.” Naša tijela nisu samo mesnate posude ili smetnje za dolazak u raj. Naša tijela  manifestiraju  naše duše.

Što sam više razmišljala o tome, to je imalo više smisla. Zamislite osmijeh, suze, smijeh. Ti su izrazi materijalizirani u tijelu, komunicirajući našu ljudskost. Jednostavan izraz može otkriti naše najdublje emocije. Materijalnost tijela neverbalno poručuje tko smo na mikrorazini kao pojedinci, ali i na makrorazini kao bića stvorena na sliku Božju. Sveti Ivan Pavao II. otkrio je da je materijalnost tijela nužna za izražavanje duše.

Sveti Ivan Pavao II. otkrio je da je materijalnost tijela nužna za izražavanje duše.

U mislima mi se pojavila misao: “Ako tijelo manifestira dušu, onda stvari koje nosimo mogu pomoći u ovoj manifestaciji.” Shvatila sam da, ako je fizička priroda tijela toliko značajna u izražavanju ljudske osobe, mora biti važan i način na koji oblačimo svoja tijela.

Činiti vidljivim nevidljivo

Posebno mi se istaknuo jedan redak u Teologiji tijela. Sveti Ivan Pavao II. je rekao: “Tijelo je, naime, i samo tijelo sposobno učiniti vidljivim ono što je nevidljivo: duhovno i božansko” (TOB 19,4). Nisam mogla ne vidjeti korelaciju s osobnim stilom. Budući da tijelo manifestira dušu, a duša se izražava kroz naša tijela, stvari koje odaberemo nositi mogu prenijeti nevidljivu ljepotu duše dok istovremeno uvažavaju vidljivu ljepotu tijela.

Tijelo je, naime, i samo tijelo sposobno učiniti vidljivim ono što je nevidljivo: duhovno i božansko.

U mislima su mi eksplodirale slike: odjeća živih boja, raskošne tkanine i upečatljive siluete. Sve ukrašava tijelo, pomaže u izražavanju duše. Bila sam ispunjena željom da odam poštovanje svom tijelu – da ga udostojim odjećom koju sam nosila i da izaberem stvari koje naglašavaju ljepotu moje duše. Možemo vidjeti materijalnu ljepotu oblika, tkanina, boja, tekstura i više, ali što je još važnije, nematerijalna ljepota ljudske osobe sjaji kroz sve to.

Možemo vidjeti materijalnu ljepotu oblika, tkanina, boja, tekstura i više, ali što je još važnije, nematerijalna ljepota ljudske osobe sjaji kroz sve to.

Na teološkoj razini shvatila sam da su stvari koje nosimo vidljiv znak odnosa unutarnjeg i vanjskog, neraskidivog odnosa tijela i duše. Kada se odijevamo kako bismo proslavili naše jedinstvo tijela i duše, slavimo to što smo stvoreni na sliku samog Boga, što je nevjerojatno sredstvo za evangelizaciju i osobni, duhovni rast. Ne samo da rastemo u razumijevanju našeg identiteta djece Božje, već pozivamo i one oko nas da prepoznaju istu stvar u sebi.

Povratak u svijet mode

Odlučna da dalje istražujem značaj osobnog stila i izražaja ljudske osobe, ponovno sam krenula u modnu karijeru. Naposljetku sam postala urednica u časopisu Verily u New Yorku, a istine koje sam otkrila na stranicama Teologije tijela Ivana Pavla II. pronašle su put u moj rad.

Kako se moj osobni stil razvijao, to sam više rasla u spoznaji vlastite vrijednosti. Što sam se više odijevala kako bih izrazila jedinstvo svog tijela i duše kroz dostojanstvo svog tijela i odabirom lijepih stvari koje odražavaju ljepotu moje duše, to sam više shvaćala tko sam u Božjim očima. U konačnici, nije bilo važno što sam nosila — znala sam da me Stvoritelj bezuvjetno voli jednostavno zato što me On stvorio.

Što sam se više odijevala kako bih izrazila jedinstvo svog tijela i duše kroz dostojanstvo svog tijela i odabirom lijepih stvari koje odražavaju ljepotu moje duše, to sam više shvaćala tko sam u Božjim očima.

Naš identitet se ne nalazi u tome kako izgledamo, već u tome kako smo napravljeni. Vjerujem da smo pozvani odijevati se na način koji odražava kako nas je On stvorio. Stil se ne odnosi na samu odjeću, već na slavljenje Božje kreacije korištenjem krojačkog samoizražavanja kao alata za razumijevanje dubina naše osobnosti i ljubavi Oca koji nas je doveo u postojanje na svoju sliku.

Teologija stila

Još od onog sata teologije tijela na koledžu, glas me neprestano poticao da napišem knjigu o teologiji tijela i osobnom stilu. Počela sam pisati. Na stranicama knjige  Theology of Style: Expressing the Unique and Unrepeatable You zaronila sam u odnos stila s  Teologijom tijela  svetog Ivana Pavla II . i njegovim  Pismom umjetnicima, antropologijom ljudske osobe, psihologijom stila, izražavanjem ženstvenosti i muškosti u našem odijevanju i naravno skromnosti.

Teologija stila odnosi se na rast u razumijevanju našeg identiteta kao bića koje je stvorio Stvoritelj, potpuno jedinstvenih i željenih za vječnost. Osobni stil samo je alat koji treba pomoći u otkrivanju koliko nas Bog želi i voli.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja