Budi dio naše mreže

Vlč. Patrick Peyton poznat kao "svećenik krunice" popularizirao je taj slogan.

/ mp

Vlč. Patrick Peyton, koji je proveo svoj život promovirajući obiteljsku molitvu i krunicu, središnja je figura novog dokumentarnog filma koji će biti objavljen ovog listopada, priopćila je holivudska filmska agencija Family Theater Production.

Riječ je o svećeniku rođenom u Irskoj, koji je desetljećima do smrti 1992. godine na skupovima govorio milijunima o krunici te je često ponavljao frazu “Obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno”.

Ali dopadljivu frazu zapravo je skovao mladi autor oglasa i tekstopisac koji je donirao svoje usluge radijskoj seriji u okrilju agencije Family Theater 1947. godine. Autor oglasa Al Scalpone, također je smislio drugu frazu koju je vlč. Peyton volio koristiti: “Svijet u molitvi je svijet u miru.”. Scalpone je kasnije postao potpredsjednik CBS-TV-a, prema Wikipediji, ali volontirao je za tu medijsku kuću 40 godina.

Vlč.  Wilfred Raymond iz Kongregacije Svetoga križa istaknuo je kako je Scalponea susreo 2000. godine koji je rekao kako je upravo on autor tih dviju izreka.

Dvije kratke fraze neke su od najdugovječnijih slogana u povijesti oglašavanja. Javnost je usvojila te slogane, posebno nakon što je 1947. tvrtka iz Los Angelesa za oglašavanje ponudila da slogan “Obitelj koja zajedno moli, ostaje zajedno” stavi na upražnjene panoe kao javnu uslugu. Druge tvrtke za oglašavanje pokupile su duh slogana i objavile parole poput “U nevolji? Isprobajte molitvu!”, “Ne odustajte! Molite. Uspijeva!”, “Bog upućuje pozive” i “Bog sluša” na svojim neiskorištenim bilbordima. Nakon tih slogana uslijedio bi slogan “Obitelj koja zajedno moli, ostaje zajedno”.

Za vlč. Peytona, naravno, to nisu bili jednostavno slogani. Molitva, posebno u obitelji, bila je ugrađena u njega od rane dobi. Dominantna kvaliteta njegovog oca bilo je proedvođenje molitve krunice na koju se okupljala cijela obitelj. Vlč. Peyton snimio je više od šest stotina radijskih i televizijskih programa te organizirao 260 masovnih molitava krunice u kojima su sudjelovali miljuni ljudi u nekoliko desetaka zemalja. Proglašen je slugom Božjim 2017. godine.  

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja