Budi dio naše mreže

Svjetski dan siromaha, koji je prije četiri godine ustanovio papa Franjo, podsjeća kršćane diljem svijeta da sve više i sve bolje moraju biti konkretni znak Kristove ljubavi prema posljednjima i najpotrebnijima.

/ vž
„Velike gospodarske, financijske i političke krize neće prestati sve dok ćemo dopuštati da bude uspavana odgovornost koju svatko treba osjećati prema bližnjemu i prema svakoj osobi“, napisao je papa Franjo u poruci povodom Svjetskog dana siromaha koji se održava pod geslom “Pruži svoju ruku siromahu” (Sir 7,32). U staroj mudrosti Sirahovoj nalaze se upute za brojne situacije u životu, kao što je siromaštvo, koje – kako je napisao papa – “poprima uvijek različita lica, a ono je i mjesto na kojemu se susreće Isus.” Svjetski dan siromaha prilika je da nevoljnicima pokažemo djela ljubavi, bilo preko mnogobrojnih karitativnih tijela Crkve ili svojim osobnim angažmanom.

Foto: Caritas.hr

“U globalizaciji ravnodušnosti postajemo, a da toga nismo ni svjesni, neosjetljivi na bolni vapaj siromašnih, ne plačemo više zbog boli i patnje koja je snašla druge i čak ne osjećamo ni potrebu da im pomognemo, kao da je sve to pozvan netko drugi činiti i nešto što se nas ne dotiče. Kultura blagostanja nas čini neosjetljivima…dok nam sudbina onih koji žive u neimaštini zbog oskudnih mogućnosti ne može dirnuti u srce,” ističe Papa u svojoj poruci za Svjetski dan siromaha.

Papa Franjo na ručku koji je organizirao za 1500 siromaha za prošlogodišnji Svjetski dan siromaha / Foto: Vatican news

Pružimo ruku siromahu, metaforički i doslovno. “Pružena ruka je znak”, kaže papa, “znak koji odmah govori o bliskosti, solidarnosti i ljubavi.” Nekad je i razgovor puno. Ili osmijeh. Papa Franjo u svojoj poruci ističe da upravo geste daju smisao životu, geste koje se često zanemaruju, a prisutne su i žive. “Osmijeh koji darujemo siromahu – napisao je – izvor je ljubavi koja omogućuje život u radosti; on je izraz onoga koji ne predbacuje pomoć koju pruža, nego se raduje samim time što živi stil Kristovih učenika.”

Ovaj film neka nas potakne na razmišljanje o tome kako u jednom dijelu svijeta žive djeca kojima i boca čiste vode puno znači:

Mjesec siromaha u Požeškoj biskupiji

Poslušni želji i poticaju pape Franje biskup Antun Škvorčević proglasio je Mjesec siromaha u Požeškoj biskupiji koji će se kroz različite programe u župnim zajednicama odvijati od 15. studenoga do 13. prosinca.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja