Budi dio naše mreže

Sve raširenija ovisnost o kocki uništava živote, razara obitelji i brakove

"Užas, bolest, smak svijeta", komentirao je poznati duhovnik i kolumnist fra Mario Knezović službene podatke o količini novaca koju stanovnici Bosne i Hercegovine troše na razne oblike klađenja i igara na sreću. Dokaz je to kako upravo ovaj oblik ovisnosti postaje sve češći problem današnjice i ulazi u sve pore našega društva.

/ hk

“Zaprepašćuje podatak, koji je služben, koliko stanovnici Bosne i Hercegovine troše na razna klađenja i igre na sreću. U svim županijama više se godišnje uplati u kladionice i igre na sreću nego što iznose proračuni tih županija”, napisao je fra Mario Knezović na svojem Facebook profilu.

Tako se, prema podacima koje je fra Mario iznio, na području Ljubuškog, Posušja, Širokog Brijega i Gruda godišnje uplati blizu 420 milijuna kuna, dok je proračun cijelog tog područja oko 340 milijuna kuna. U ova četiri manja grada na dnevnoj se razini, kaže fra Mario, u kladionice uplati oko milijun kuna. Slično je i otužno stanje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Herceg-Bosankoj, Srednjo Bosanskoj, Posavskoj i drugima gdje se svakodnevno kladionicama uplati novac u vrijednosti 34 obiteljska stana ili kuće u iznosu od oko 600 tisuća kuna.

Posljedice ovisnosti su uništeni životi, razorene obitelji i brakovi, nesposobnost rada.

“Kad svemu tome dodamo posljedice ovisnosti, uništenih života, razorenih obitelji i brakova, nesposobnost rada, te brojke sežu u nedogled”, zaključuje fra Mario te se pita hoće li se itko tim pitanjem ozbiljno pozabaviti.

Iako su podaci o  porastu ovisnosti kockanja poražavajući, životna priča Roberta Tomića dokaz je kako se uz Božju pomoć mogu prevladati i najveće životne zarobljenosti. Robert, rodom iz malog sela pokraj Posušja, umirovljeni je sudionik Domovinskog rata kojega je vjera izvukla iz tame ovisnosti o kockanju.

Ovisnost je duševna bolest, jedan pakao koji nikome ne bih poželio!

Robert Tomić / Foto: IKA

“Sve je bilo dobro, ali sam bio u poroku kocke. To je jedna vrsta bolesti koja se teško prepoznaje kao bolest. Svi misle da je to zabava. Danas je to baš jedna teška nevolja u kojoj obitelji trpe, samo se u javnosti malo o tome govori. Trpjela je i moja obitelj, ali ja sam to smatrao jednom vrstom zarade jer sam dobivao na kladionicama. No, to je baš jedna duševna bolest, jedan pakao koji nikome ne bih poželio”, posvjedočio je Robert za portal nedjelja.ba i rekao kako se njegova supruga Ivana dugo molila za njegovo izbavljenje iz te tame.

“Dosta sam izbivao iz kuće… Uvijek sam tražio neku izliku, a problem nastaje kada čovjek laže sam sebe. Po mom mišljenju, kockari su jedni od najvećih lažova. Govorim i u svoje ime jer sam i ja bio takav”, rekao je Robert.

Pronašavši mir i snagu u vjeri, Robert se posljednjih godina bavi drvorezbarstvom i kamenoklesarstvom, a drveno raspelo koje je on izradio krasilo je oltar na Koševu gdje je 6. lipnja 2015. papa Franjo tijekom pohoda Bosni i Hercegovini predvodio misno slavlje.

“Tko Boga gleda izvan ljubavi, neće ga nikada ni upoznati i On ništa drugo ne zna nego samo ljubiti. U velikoj je zamci onaj tko ga traži u nekom prijekoru. Ja sam iskusio da je On Ljubav. Kad je na meni to iskazao, ne mogu drukčije govoriti”, istaknuo je Robert Tomić.

Da problem ovisnosti o kocki nije raširena samo na našim područjima potvrđuje i podatak da je  Komisija za kockanje Velike Britanije zbog pokušaja suzbijanja problema s kockanjem odlučila da će biti zabranjena upotreba kreditnih kartica za klađenje, prenosi BBC.

Naime, u Velikoj Britaniji ukupno kocka 24 milijuna odraslih, a čak njih 10,5 milijuna to radi putem interneta. Zasebno istraživanje vladine komisije pokazuje da 22 posto kockara, koji na internetu koriste kreditne kartice, spada u kategoriju “problematičnih kockara”.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja