Budi dio naše mreže

Bračni parovi današnjim načinom života vrlo često krizne situacije nastale izvan bračnog odnosa rješavaju međusobnim optuživanjem i osuđivanjem. U bračni odnos tada donose vlastite neizgovorene emocije straha, tuge, nemoći i ljutnje te ih projiciraju na svoga supruga ili suprugu, okrivljujući njega ili nju za svoje loše raspoloženje. Na ovaj način vanjska kriza neminovno „zarazi“ i bračni odnos. Takav bračni odnos postaje krhak, slab, nemoćan, odnosno takav da čini supružnike još nemoćnijima.

/ bg

Bračni život je proces u kojem se svatko od supružnika mijenja i sazrijeva kao osoba. U braku supružnici utječu jedno na drugo svojim ponašanjem. Da bismo mogli učiti jedno od drugoga i da bi bračni odnos bio mjesto osobnog rasta, važno je međusobno povjerenje, osobna spremnost/zrelost i osobna volja, piše Hrvatsko društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja.

Prisjetimo se početaka svog odnosa, zaljubljenosti, zajedničkih maštanja, radosti kada smo ostvarili neki zajednički cilj. Tada smo ugađali jedno drugome, jačali jedno drugo stvarajući ozračje povjerenja i ljubavi. To je vrijeme zauvijek ostalo u našem odnosu, ali sada skriveno, i ako ga uspijemo zajedno pronaći, otkrit ćemo blago koje nam može dati snagu da ugledamo jedno drugo. Ako dugo nismo ulagali u bračni odnos onda smo sigurno zaboravili kako smo pokazivali  ljubav jedno drugome.

U osnaživanju bračnog odnosa mogu nam pomoći rituali. Pitajmo se kada smo zajedno pili prvu jutarnju kavu, proveli zajedničku večer s čašom vina i zagrljeni otišli na spavanje, kada smo napravili ugodno iznenađenje jedno drugome. Još je puno toga, vjerujem, ostalo tamo negdje zarobljeno u nekom drugom vremenu.  Isplati se sve to ponovno uvesti u svoj dnevni ritam gdje će nam rituali biti multivitamini za brak.

Rituali su ponavljanje istih radnji, i baš zato što znamo da su tu, da postoje, čine nas snažnijima i sigurnijima. Tako možemo sve teške situacije odvojiti od odnosa koji nam je važan i koji čuvamo jer je naš izvor snage i mira.

Ovdje spominjem samo neke ideje bračnih rituala kojima možemo odvojiti bračni odnos od svih vanjskih kriznih situacija: uvođenje zajedničkih aktivnosti, osvještavanje zajednički postignutog u braku, iskazivanje međusobne pažnje, učenje ventiliranja nagomilanih negativnih emocija kroz neke aktivnosti, hobiji, čitanje, slušanje omiljene glazbe ili slušanje zvukova koji opuštaju, nalazak svojega mjesta mira, međusobno podržavanje u prihvaćanju sebe.

Netko je rekao: „Ne postoji ljepši niti šarmantniji odnos nego što je brak“, i zato bih ja, a vjerujem i svi vi, ponovno birala bračno zajedništvo. Svi trebamo drugog čovjeka s kojim ćemo se moći smijati, s kojim ćemo moći tugovati, a zajedno ćemo se moći oduprijeti svim krizama kojima nenadano možemo postati okruženi.

Važno je naučiti komunicirati na način da izrazimo jedno drugome svoje potrebe

Ovdje vam dajem ideju da zajedno pročitate knjigu „Pet jezika ljubavi“ G.Chapmana, zanimljivo štivo kroz koje možete puno učiti i jačati bračnu ljubav. Autor govori o rezervoarima ljubavi svakog supružnika koji se često isprazne. Postavlja se pitanje: čime ispuniti svoj rezervoar ljubavi?

U braku se često ne razumijemo jer ne možemo jedno drugome izreći i pokazati što nam je potrebno da se osjećamo ispunjeno ljubavlju. Važno je naučiti komunicirati na način da izrazimo jedno drugome svoje potrebe. Svjesni smo činjenice da kroz život učimo i sazrijevamo kroz odnose koje gradimo s ljudima koji nas okružuju. To vrijedi osobito za bračni odnos. Zato vas potičem da još više upoznajete sebe, ali i jedno drugo, otkrivajući kojim “jezikom ljubavi” govorite u bračnom odnosu.

Možda ovo bude pravi trenutak za nešto posve novo što će vas još više zbližiti i ojačati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja