Budi dio naše mreže

Korizmeni susret hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata održan je u petak, 17. ožujka, u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu. Pobožnost križnog puta i misu predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u koncelebraciji s rektorom zagrebačke katedrale i kanonikom Prvostolnog kaptola mons. Zlatkom Korenom.

/ Marija Pandžić

U propovijedi se biskup Ivan Šaško osvrnuo na pripremu samog križnog puta i objasnio je kako se na stražnjem zidu Bogoslužnog prostora nalaze alarmi, a na tim zidovima postavljene su i IV. te V. postaja križnog puta, odnosno postaje gdje Isus susreće svoju majku i Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ. Kako je rekao, nije mu se ta ideja sviđala da se te postaje postave gdje se nalaze alarmi, ali kad je otkrio povezanost alarma s braniteljima, to mu se učinilo dobrom idejom. Jer “alarm” u izvornom obliku označuje poziv vojnicima da s oružjem dođu u pomoć.

“Premda je svaka postaja takva da se u njoj mogu vidjeti branitelji, od lažnih optužaba i osuda do umiranja i počinka nama poznatim i nepoznatim mjestima, ove dvije postaje su posebno braniteljske – pomoć nedužnima i slabima, izlaganje svoga lica, ruku i svoga života te utjeha majke”, istaknuo je biskup Šaško.

Biskup Ivan Šaško

Da mu Katolička Crkva puno znači u životu, otkrio nam je hrvatski branitelj Stanko Žnidarec koji je niz godina aktivan u župnoj zajednici, i to od ’80-ih godina kad je bio ministrant. Kako je istaknuo, župni je suradnik u kapucinskoj župi sv. Mihaela u zagrebačkoj Dubravi.

Stanko Žnidarec (prvi s lijeve strane)

“Pamtim lijepo iskustvo ministriranja pokojnom kardinalu Šeperu i kardinalu Kuhariću. Za mene je Crkva jedno mjesto utjehe i mira. Kad vas sve stvari pritisnu, odete u crkvu i pronađete mir”, poručio je Žnidarec.

U čitanju postaja križnog puta sudjelovao je i 100-postotni invalid Domovinskog rata Darko Beštek koji smatra kako se jedino uz vjeru i Božju pomoć stvorila domovina Hrvatska.

Darko Beštek

“Sve više sam se posvetio molitvi jer jedino je u tom izlaz i spasenje. Bez vjere nema opstanka. Sva carstva su propala, a jedino je vjera opstala”, zaključio je Beštek.

Korizmeni susret hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja