Budi dio naše mreže

Knjige koje će vam pomoći u argumentiranju zaštite života od začeća

Ako vas zanima koji su argumenti za zaštitu života od začeća te kako ispravno djelovati kao kršćanin u društvu, imamo nekoliko preporuka knjiga za vas u izdanju Kršćanske sadašnjosti!

/ ps

Ovih dana rasprava o pobačaju postala je nenadano aktualna u hrvatskom javnom prostoru, potaknuta izjavom jednoga od predsjedničkih kandidata, na koju su reagirale mnoge javne
osobe, izražavajući svoje protivljenje toj izjavi neočekivanom i nepristojnom gestom te potaknule dodatna pitanja.

Jedno od temeljnih pitanja kojima se treba uvijek iznova vraćati jest je li u slučaju pobačaja riječ o ljudskoj osobi ili nije. Ako je riječ o ljudskoj osobi, onda je abortus moralno nedopušten i ubojstvo nevine osobe. Ako nije riječ o ljudskoj osobi, čini se da je sve dopušteno i da je riječ o pravu žene (i muškarca?) na izbor.

Je li pobačaj pravo žene? Kada počinje ljudski život? I konačno, trebamo li ozakoniti moralnost?

U knjizi “Nepobačeni Sokrat”, koju je napisao američki profesor filozofije na Boston Collegeu i autor niza knjiga iz područja filozofije i kršćanske teologije Peter Kreeft, pojavljuju se pitanja oko kojih se odvija cijela rasprava: Je li pobačaj pravo žene? Kada počinje ljudski život? I konačno, trebamo li ozakoniti moralnost?

Knjiga je pisana u obliku dijaloga koje je Kreeft napisao zamišljajući da se antički filozof Sokrat pojavljuje u današnjoj Ateni i raspravlja s protivnicima o pitanjima i argumentima vezanima uz abortus.

Pisana britko i oštroumno, ova knjiga pomoći će svakome da produbi razumijevanje pobačaja i oboruža se i za raspravu, budući da dotiče mnoge tipične prigovore i argumente u raspravi o pobačaju.

Polemika o pobačaju i spomenutoj izjavi potaknula je i pitanje djelovanja političara koji se deklariraju kao vjernici, no često imaju stavove oprečne nauku Katoličke Crkve kojoj pripadaju, i to vole istaknuti. Upravo vezano uz temu pobačaja njihovi su stavovi upitni, katkada i kontradiktorni.

Ali nije li i u tim pitanjima, kao uostalom u svemu, važno slijediti vlastitu kršćansku savjest, a ne glavnostrujašku misao kojoj su trenutno puna usta ljudskih prava koja vrlo često idu nauštrb onih kojima su ta prava potpuno oduzeta – nerođene ljudske osobe oba spola i svih boja kože? Katolički nauk o pobačaju, primjerice, poznat je i obvezujuć za sve vjernike. Pobačaj je “zločin i uvijek označuje osobito teški moralni nered; daleko od toga da bi bio pravo, on je više žalosna pojava koja pridonosi širenju mentaliteta protiv života, opasno ugrožavajući pravedni i demokratski suživot” (Kompendij socijalnog nauka Crkve, 233).

Zar ne bismo trebali živjeti Isusove riječi, onako kako najbolje možemo, osobito u ovom svijetu i društvu u kojem smo pozvani biti grad na gori, svjetlo svijeta i sol zemlje?

Crkva naučava i o ispravnom odnosu vjernika i ponašanju u političkim stvarima. Daleko od toga da Crkva otvoreno podupire pojedine političke opcije ili se aktivno angažira u politici; riječ je o
tome da učiteljstvo Crkve želi “poučavati i rasvjetljavati savjest vjernika, osobito onih koji sudjeluju u političkom životu, da njihovo djelovanje bude uvijek u službi cjelovitoga promicanja osobe i općeg dobra” (Kompendij socijalnog nauka Crkve, 571).

Ako smo, dakle, političari, i općenito kršćani u društvu, zar ne bismo trebali dopustiti Kristu da nadahnjuje naše misli i djelovanje? Zar ne bismo trebali živjeti Isusove riječi, onako kako najbolje možemo, osobito u ovom svijetu i društvu u kojem smo pozvani biti grad na gori, svjetlo svijeta i sol zemlje?

Knjiga “Kršćani u društvu” koju je napisao Enzo Bianchi, utemeljitelj i prior Monaške zajednice iz Bose, govori o tome tko je kršćanin i skup je autorovih promišljanja o pitanjima koja se tiču teme “kršćana u društvu”. Enzo Bianchi nastojao je izoštriti svoj kontemplativni pogled i prenijeti ga u situacije koje je imao priliku doživjeti, jer kontemplativan čovjek nije onaj “koji zazire od ljudskog društva pa na ljude gleda svisoka, dok se s druge strane u potpunosti zadubljuje u Boga, nego čovjek koji, trudeći se čvrsto gledati u Isusa kako bi razabrao njegovu volju, nastoji sagledati ljude i  događaje putem samog Božjeg pogleda, koji je pogled milosrđa i pronicanja” (str. 5). Takav pogled potreban nam je u društvu u kojem smo kao kršćani pozvani raditi za opće dobro. Više o ovoj zanimljivoj i aktualnoj temi potražite u knjizi.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja