Budi dio naše mreže

Uz jednostavne i asketske sastojke i pažnju prema detaljima, redovnici i redovnice stoljećima pripremaju juhe u kojima se osjeća sva njihova kulinarska umjetnost, samostanski mir i spokoj. Juha predstojnice samostana, čiji recept donosimo, nije samo obična juha, već jedna od onih juha koje svojom toplinom griju ne samo tijelo već i dušu.

/ vž

U knjizi “Samostanska kuhinja” autor Antxon Urrusolo, novinar specijaliziran za gastronomiju kaže da su redovnici juhe redovito pripremali za svakoga tko bi pokucao na vrata samostana. Te su juhe bile poznate kao “siromašne juhe” jer su bile jeftino i pametno rješenje – sadržavale su sve što uvijek imamo kod kuće, od starog kruha, riže, češnjaka i luka pa sve do ostataka od prijašnjeg dana. Nazivale su se također i “patničkim varivima” jer je to često bio jedini topli obrok siromasima i onima koji su imali poteškoća s pristupom hrani – bolesnicima, trudnicama ili mladim majkama.

Jednostavan recept iz samostanske kuhinje – “Juha za dušu”

Sastojci za 4 osobe:

2 jaja
pola luka
2 češnja češnjaka
komad starog kruha
maslinovo ulje
1 lovorov list
voda
sol

Priprema:

Na zagrijanom ulju popržite luk i nasjeckani češnjak. Dodajte vodu, lovorov list i sol. Kad zavrije dodajte zdrobljeni kruh i kajganu, pustite da prokuha 3 minute. Ostavite poklopljeno nekoliko minuta da juha odmori i zatim servirajte. Uvjerite se da ovo nije tek obična juha, već jedna od onih koje griju ne samo tijelo već i dušu.

Izvor: Aleteia

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja