Budi dio naše mreže

Advent u pandemiji koronavirusa

"Bioetičku minutu" Hrvatskoga katoličkog radija, u utorak 1. prosinca, dr. Jasenka Markeljević posvetila je adventu u pandemiji koronavirusa.

/ mp

Započelo je doba adventa – u spoznaji ljubavi Božje pretočene u dolazak Njegovog sina na ovaj svijet. Podsjetimo se na izvorno značenje riječi advent koja na latinskom znači: dolazak, nazočnost, posjet.

Advent je sjećanje na dobrotu i ljubav, solidarnost i opće dobro, utisnuto u našu povijest i kulturu, otvoreno za našu sadašnjost i budućnost.

Danas, kada pandemija dramatično polarizira bioetičke rasprave na temu autonomije i slobodne volje, vizije ljudskog identiteta i dostojanstva, solidarnosti i općeg dobra – advent u izolaciji postaje idealno polazište za dijalog bioetičara i teologa.

Na pitanje možemo li sintetizirati moralnu teologiju kršćanstva sa sekularnom bioetikom odgovaraju autori članka u najnovijem izdanju američkog časopisa za bioetiku istaknuvši: „Kršćanski koncept ljudskog dostojanstva, grijeha i općeg dobra može pridonijeti dubinskoj analizi i jasnoći bioetičkih rasprava i obogatiti sekularni bioetički diskurs u znanosti, klinici i javnom zdravstvu“. (M.McCarthy et all: Saint Louis University: : There’s No Harm in Talking: Re-Establishing the Relationship Between Theological and Secular Bioethics. American Journal of Bioethics, Vol, 20 (12):5-13 (2020) Pub. online: 16 Nov 2020.)

Iako nevidljiva našem pogledu, nedostupna našem dodiru – Božja prisutnost čini dragocjenom našu stvarnost i ulijeva nadu u našu budućnost. U došašću, slušajući mise zornice u tišini izolacije, pozvani smo otvoriti srce za autentično značenje adventa.

„Svi blagdani liturgijske godine su događaji nade, velika sjećanja čovječanstva koja vjera čuva i objavljuje“, riječi su pape u miru Benedikta XVI, tadašnjeg kardinala Ratzingera u adventskoj propovijedi 1964. godine.

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević / Foto: Josip Ninković

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević pročelnica je Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC Sestre milosrdnice Zagreb, a predaje na katedri interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja