Budi dio naše mreže

Argumenti HKR-a o muškom zdravlju: Rak testisa pogađa muškarce već od 15 godine

Mjesec studeni se diljem svijeta obilježava kao „mjesec muškog zdravlja“. Svrha obilježavanja mjeseca studenog kao Mjeseca borbe protiv raka prostate, odnosno raka testisa je podići svijest o raku prostate koji je u Hrvatskoj po učestalosti prvi najčešći rak u muškoj populaciji, odnosno raku testisa, koji je značajan jer se javlja u mlađoj životnoj dobi.

/ Branimir Gubić

O simptomima, liječenju, prevenciji i iskustvu bolesti u Argumentima HKR-a u srijedu 25. studenoga govorili su specijalist urologije u KBC Sestre milosrdnice dr. Igor Grubišić, kineziolog Josip Vučko i Miroslav Brabenec koji je prebolio rak testisa.

U emisiji je stavljen naglasak na rak testisa o kojem se puno manje govori i zna s obzirom da pogađa mladu populaciju, počevši od adolescenata, a vrhunac incidencije je između 25 i 30 godine, naglašava dr. Grubišić. „To je rak o kojem treba govoriti i na koji treba upozoravati jer pogađa mlađe muškarce. Riječ je o raku koji je relativno lako otkriti jer su testisi dostupni za palpaciju, ali i za ultrazvuk”, istaknuo je dr. Grubišić.

Dr. Igor Grubišić, specijalist urologije

Postoje dvije krajnosti: oni koji zbog svake sitnice dolaze liječniku do onih koji trpe bolove do samoga kraja pa dođu prekasno. „Slučajevi su razni. Imate one koji šute i trpe bolove pola godine ili godinu zbog srama. Onda smo kod takvih znali pronaći impresivne tumore, veličine rukometne lopte. Druga krajnost su ljudi koji napipaju bilo kakvu kvržicu na koži skrotuma, odnosno mošnji, pa dolaze k nama i mi utvrdimo da nije ništa”, naglasio je urolog.

Miroslav Brabenec obolio je od raka testisa s 30 godina. Simptome nije imao, a do otkrića bolesti došao je samopregledom. „Napipao sam neku tvorbu, ne kvržicu. Neko vrijeme sam to pratio, napipavao i onda sam zaključio da se radi o tumoru testisa”, rekao je Brabenec koji je u roku nekoliko dana napravio sve pretrage, operiran je i danas nakon šest godina je dobro i otac je petero djevojčica, od kojih je tri dobio nakon uklanjanja jednog testisa. 

Miroslav Brabenec

Dr. Grubišić je iznio i neke statistike u Hrvatskoj glede raka testisa. „Jedan je od rijetkih tumora koji ima petogodišnje preživljenje preko 90 posto. To je karcinom koji je izlječiv, pogotovo ako se nađe na vrijeme. U Hrvatskoj je 68 do 70 posto karcinoma testisa nađeno u prvom stadiju. Od 200 pacijenata koji obole, osam ih je s metastatskim karcinom. Ali i kod takvih je karcinoma rezultat kemoterapije i zračenja izvrstan.” Iznio je i vrlo ohrabrujuć podatak. Naime, kod raka testisa se vrlo brzo reagira. U roku 72 sata, kakva je i preporuka Ministarstva zdravstva, obavi se sve potrebno do operacije.

Josip Vučko, kineziolog

Prevencije raka testisa nema, ali općenite prevencije od raznih bolesti ima, a to su zdrava prehrana i svakodnevna tjelovježba. „Mnoge studije pokazuju da tjelesna aktivnost utječe pozitivno na prevenciju mnogih kroničnih nezaraznih bolesti. Vježbanje i zdrava prehrana preporučuju se u liječenju 26 kroničnih nezaraznih bolesti. Kad gledamo da je tjelesna neaktivnost uzročnik 5 do 10 posto ukupne smrtnosti u svijetu prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, onda možemo zaključiti koliko je tjelesna aktivnost važna”, naglasio je kineziolog Vučko.

Dr. Grubišić naglasio je kako bez obzira na pandemiju hitne urološke ambulante rade, a operativni zahvati se bez problema i dalje obavljaju.

Više doznajte u priloženom videu.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja