Budi dio naše mreže

Spomenuto izvješće ruši fikciju da žene trebaju ili da se oslanjaju na pravo na pobačaj kako bi ravnopravno sudjelovale u civilnom društvu.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Dok se Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država sprema saslušati argumente u predmetu Dobbs protiv Jacksona 1. prosinca, feministička pro-life organizacija osporava tezu da pobačaj vodi do jednakosti žena. U nedavnom podnesku prijatelja suda citira se 240 pravnica i pravnih ekspertica koje svjedoče ne samo da tome nije tako nego da, štoviše, šteti ženama, prenosi Catholic News Agency.

Izvješće koje su pripremile feministkinje Novog vala predstavlja empirijske dokaze i podatke koji se odnose na uspjeh i napredovanje žena nakon presude Roe protiv Wadea, kojom je u SAD odobren pobačaj.

Foto: Pixabay

U podnesku se navodi da ne postoji uzročna veza između dostupnosti pobačaja i “sposobnosti žena da djeluju u društvu”.

Michele Sterlace, koja predstavlja Feministice New Yorka koje izabiru život (Feminists Choosing Life of New York), ovako je komentirala podnesak: “Ovo Izvješće ruši fikciju da žene trebaju i da se oslanjaju na pravo na pobačaj kako bi ravnopravno sudjelovale u civilnom društvu; ovo je bilo središnje za sudsku odluku kojom je u slučaju Planned Parenthood (Planirano roditeljstvo) protiv Casey osnažena presuda u slučaju Roe protiv Wade.”

Povijest i statistika

Catholic news agency prenosi i da Izvješće objavljuje statistiku koja pokazuje da su žene napredovale mnogo prije presude Roe protiv Wadea, navodeći slučajeve poput Jeannete Rankin, prve guvernerke Montane, izabrane na tu dužnost prije nego što su žene uopće osigurale pravo glasa.

Sažetak potom donosi dugačak popis zakona iz 20. stoljeća koji sprječavaju diskriminaciju na temelju spola, osiguravaju pravednu i jednaku plaću i zapošljavanje, kao i onih koji ženama osiguravaju mjesto u javnoj sferi. Autori primjećuju da su svi ovi pomaci osigurani bez ikakvog pozivanja na nužnost pobačaja.

Izvješće prijatelja suda suprotstavlja se argumentu da pobačaj dovodi do socioekonomskog uspjeha žena. Katie Yoder iz CNA napominje da su se stope pobačaja između 1990. i 2016. smanjile za čak 46%. Tijekom istog razdoblja postotak žena u radnoj snazi s fakultetskom ili višom diplomom porastao je s 24,5% na 41,6%. Slične statistike navode se za žene u visokokvalificiranim profesijama – poput prava ili medicine – kao i to da se broj poduzeća u vlasništvu žena više nego udvostručio.

Zanemarena ljudskost

Feministkinje Novog vala citirale su Kathy McQueen, predsjednicu Feministica za nenasilne izbore, koja je spomenula još jedan važan element rasprave. Napomenula je da argumenti za pobačaj obično ignoriraju humanost uključenih strana. Rekla je:

“Abortivni narativ dehumanizira djecu u maternici i njihove trudne majke, a pravo na ubijanje nerođenog potomstva uzdiže na razinu obreda prijelaza u jednak status. To ne samo da izokreće stvarnost, kao što to pokazuje sažetak, već potkopava napore da se dovedu i provedu ključne politike potrebne da trudnice i majke u društvu sudjeluju ravnopravno s muškarcima. Presude Roe protiv Wadea i Planned Parenthood (Planirano roditeljstvo) protiv Casey povrijedili su žene. Vrijeme je da se obje presude ponište.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja