Budi dio naše mreže

Zelene, plave ili svjetlucave pisanice na prirodan način? Moguće je!

Omiljeni uskrsni običaj bojanja jaja ove godine neka bude ekološki osviješten. Obojajte jaja s namirnicama i začinima koje imate kod kuće, točnije u kuhinji ili smočnici. Iznenadit će vas ljepota palete boja koju ćete dobiti koristeći ih.

/ Sonja Kuzmić

Predlažemo da ove godine koristite prirodne boje za bojanje uskrsnih jaja. Zdrav, ekološki i estetski vrlo lijep način bojanja jaja običaj je naših baka i majka. One su najčešće bojale jaja kuhajući ih u vodi zajedno s korom (lupinom) luka, crvenog ili ljubičastog, ovisno o željenoj nijansi boje.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

U nastavku donosimo prijedloge za bojenje jaja na prirodan način koristeći namirnice i začine iz kuhinje ili smočnice uz napomenu da se bojaju tvrdo kuhana jaja ili šuplja jaja koja su prethodno uz pomoć rupica na vrhovima ispuhana.

  • Da jaja budu intezivne crvene boje, kuhaju se u vodi sa dvije do tri glavice cikle dok one nisu kuhane. Pomiješaju li se dvije žlice slatke crvene paprike u prahu sa šalicom kipuće vode jaja će poprimiti crvenosmeđu boju.
  • Prah dvije žlice kurkume u šalici kipuće vode obojit će jaja u zagasito žutu boju.
  • Zelena jaja se dobiju kuhanjem u vodi s grubo nasjeckanim špinatom ili koprivom, o nasjeckanoj količini ovisit će željena nijansa boje.
  • Plava jaja mogu se dobiti kuhanjem u vodi s crvenim kupusom, trebat će otprilike pola manje glavice, o duljini kuhanja ovisit će nijansa boje.
  • Oguljena kora nekoliko zelenih jabuka koja se kuha u šalici vode dvadesetak minuta obojit će jaja u zelenožutu boju.
  • Kuhaju li se jaja u šalici vode sa šalicom borovnica bit će obojana u plavosivu boju.
  • Jaja kuhana u crnom vinu osobito su vizualno lijepa, jer uz neobičnu boju, imat će i svjetlucavi sjaj.
  •  Ostave li se kuhana jaja da odstoje barem sat, dva u kuhanoj vrlo jakoj crnoj kavi sa žlicom octa poprimit će toplu smeđu boju.

Općenito, doda li se žlica, dvije octa u vodu s odabranom namirnicom ili začinom, sve boje na ljusci jajeta bit će izraženije i postojanije. Jaja obojana na prirodan način neće možda biti toliko intenzivnih boja poput onih dobivenih kemijskim bojanjem, ali će biti u potpunosti sigurna za konzumaciju i dovoljno šarena da uljepšaju Uskrs.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja