Budi dio naše mreže

#Ostanidoma pisanice na prirodan način? Moguće je!

Omiljeni uskrsni običaj bojanja jaja, uz ovih dana nezaobilazno #ostanidoma, neka bude i ekološki osviješten. Obojajte jaja s namirnicama i začinima koje imate kod kuće, točnije u kuhinji ili smočnici. Iznenadit će vas ljepota palete boja koju ćete dobiti koristeći ih.

/ Sonja Kuzmić

Predlažemo da ove godine koristite prirodne boje za bojanje uskrsnih jaja. Zdrav, ekološki i estetski vrlo lijep način bojanja jaja običaj je naših baka i majka. Da jaja tijekom pripreme ne bi pucala, izvadite ih ranije iz hladnjaka kako bi poprimila sobnu temperaturu, potom ih operite i stavite u hladnu vodu u koju ste dodali malo soli.

Uskrsna jaja / Foto: Pixabay /

Donosimo prijedloge za bojenje jaja na prirodan način koristeći namirnice i začine iz kuhinje ili smočnice uz napomenu da se bojaju tvrdo kuhana jaja ili šuplja jaja koja su prethodno uz pomoć rupica na vrhovima ispuhana. Naše bake i mame najčešće su bojale jaja kuhajući ih u vodi zajedno s korom (lupinom) luka, crvenog ili ljubičastog, ovisno o željenoj nijansi boje.

  • Da jaja budu intezivne crvene boje, kuhaju se u vodi s dvije do tri glavice cikle dok one nisu kuhane. Pomiješaju li se dvije žlice slatke crvene paprike u prahu sa šalicom kipuće vode jaja će poprimiti crvenosmeđu boju.
  • Prah dvije žlice kurkume  ili šafrana u prahu u šalici kipuće vode obojit će jaja u zagasito žutu boju.
  • Zelena jaja se dobiju kuhanjem u vodi s grubo nasjeckanim špinatom ili koprivom, o nasjeckanoj količini ovisit će željena nijansa boje.
  • Plava jaja mogu se dobiti kuhanjem u vodi s pola glavice crvenog kupusa, o duljini kuhanja ovisit će nijansa boje.
  • Oguljena kora nekoliko zelenih jabuka koja se kuha u šalici vode obojit će jaja u zelenožutu boju.
  • Kuhaju li se jaja u šalici vode sa šalicom borovnica bit će obojana u plavosivu boju.
  • Jaja kuhana u crnom vinu (moguće je i u bijelom vinu, bit će izrazito svijetle boje) osobito su vizualno lijepa, jer uz neobičnu boju, imat će i poseban svjetlucavi sjaj.
  •  Ostave li se kuhana jaja da odstoje barem sat, dva u kuhanoj vrlo jakoj crnoj kavi sa žlicom octa poprimit će toplu smeđu boju.

Općenito, doda li se žlica, dvije octa u vodu s odabranom namirnicom ili začinom (služi kao učvršćivač boje, nap. a.), boje na ljusci jajeta bit će izraženije i postojanije. Napomena, ako jaja bojite crvenim lukom ili začinima, dodajte ga, no ne i ako bojite povrćem i voćem, jer će boju pretvoriti u sivu ili smeđu. Na litru vode idu do dvije žlice octa. Nakon što se jaja ohlade možete ih premazati komadićem domaćeg špeka za dodatni sjaj.

Jaja obojana na prirodan način neće možda biti toliko intenzivnih boja poput onih dobivenih kemijskim bojanjem, ali će biti u potpunosti sigurna za konzumaciju i dovoljno šarena da uljepšaju ovaj #ostanidoma Uskrs.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja