Budi dio naše mreže

Ovi mali prijedlozi neka vas potaknu da osmislite svoje načine ukrašavanja na osnovi ovih i drugih ideja koje ćete vidjeti drugdje.

/ im

Slavimo Uskrs ponovno. Slavimo ga prvi, peti ili možda pedeseti put. Bojmo jaja i spremamo se ponovno u crkvi zapjevati Aleluja. Slušat ćemo opet evanđelje o praznom Isusovu grobu. Mislit ćemo, možda opet, da taj život, nakon ovoga života, mora biti dosadan. Samo svjetlost, tko je bude dostojan, i to je otprilike to. Kršćani smo, ispovijedamo uskrsnuće, a tako malo znamo o njemu. Uskrs slavimo dok se priroda ponovno budi. Novo proljeće i bujanje života pod toplinom sunca. Ne bismo nikako mogli zamisliti ovakve ljepote da ih ne vidimo, niti blizu ne bi mogla biti tako raskošna i zanimljiva naša mašta, piše s. Jelena Antolović za portal Svijetlo riječi.

Iako se svake godine ponavljaju godišnja doba, ovo proljeće neće biti kao prethodno niti bilo koje ranije koje je već bilo. Ne može se ponoviti isto što se tiče našega života, ali niti za naš planet i za svemir. Organizam smo koji živi i stalno se mijenja. Naša zemlja nam isto pokazuje da se mijenja i da živi. Prije tisuće godina bila je drukčija, ali i prošle godine je bila drukčija nego što je sada i neće se vratiti u sadašnje stanje, nego će se i dalje mijenjati. Za Uskrs uzimamo jaje kao simbol rađanja novoga života. Bojimo jaja na različite načine kako bismo označili ljepotu raznovrsnosti živoga svijeta oko nas. Dajući mašti na volju da ukrasimo jaje, kao simbol skrovitosti budućega života čiju ljepotu možemo samo predosjećati zato što u njemu stanuje Tvorac ovoga divnoga svijeta, potrudimo se da naša ovogodišnja uskrsna jaja budu na radost nama i našim bližnjima.

Ovoga puta predlažem nekoliko kreativnih načina ukrašavanja za Uskrs. Ovi mali prijedlozi neka vas potaknu da osmislite svoje načine ukrašavanja na osnovi ovih i drugih ideja koje ćete vidjeti drugdje.

Svjetlucave točkice

Potrebno: gliteri (svjetlucavi prah), drvofiks i štapići s pamučnom vatom.

  • Nanesite štapićem ljepilo na jaje, zatim stavljajte glitere čistim štapićima. Neka svaka boja glitera ima svoj čist štapić kako biste što urednije nanijeli željenu boju glitera.

Koke od materijala s radnoga stola

Potrebno: papirići u boji, selotejp, škare i kuhano jaje.

  • Od papirića u boji izrežite trakicu od koje ćete napraviti postolje za jaje (duljina oko 10 – 11 cm) te spojite u krug selotejpom. Za glavu koke napravite oblačić (ravni dio dužine oko 10 cm) te ga savite u fišek i zalijepite te mu škarama malo zaoblite vrh kako biste stavili krijestu. Izrežite još noge, rep i kljun te zalijepite (rep malo zavrnite povlačeći papir škarama).

Čestitka – mozaik od ljuskica

Potrebno: tvrđi papir u boji za čestitku, ljuska od jaja, flomasteri i drvofiks.

  • Savijte od papira čestitku. Od kartona u drugoj boji iskružite oblik jajeta te nanesite ljepilo, drvofiks ili netko drugo ljepilo koje dobro lijepi. Ostavite da se osuši. Pokušajte od nalijepljenih oblika pronaći jednostavnu smislenu figuru koju ćete obojiti (flomasterima, lakom za nokte, temperama).

Zeko od kolaž papira i jajeta

Potrebno: kolaž papir, ljepilo, kuhano jaje.

  • Od trakice papira napravite stalak kao i za koku (dužina 10 – 11 cm) te iskružite uši, noge oči i nos. Zalijepite za jaje drvofiksom ili nekim drugim jakim ljepilom, zavrnite mu jedno uho da zeko dobije na simpatičnosti.

Mozaik jaje obloženo maramicom

Potrebno: papirnate maramice, drvofiks, jednokratne rukavice, flomasteri.

  • Navucite rukavice te dobro namažite kuhano jaje drvofiksom. Skinite rukavice i oblijepite jaje malim krpicama istrgane maramice (od maramice odvojite samo jedan sloj). Kada je jaje skroz oblijepljeno, još ga malo poprskajte vodom da se maramica lagano namoči te popravite prstima tako da maramica bude priljubljena uz jaje. Ostavite da se osuši. Kada je suho, iscrtajte jaje flomasterima po volji, boje će se lijepo prelijevati i stapati pa možete raditi mozaik s crnim konturama ili bez njih te osmisliti neki određeni crtež crtajući najprije olovkama, a zatim bojama.

(molitva za kraj)

Isus i djeca

Pustite malene k meni,

slatke su riječi ove

kojima Isus blago

dječicu k sebi zove.

Pustite malene k meni

ja ću ih čuvati od zala.

Ispuniti ljubavlju svojom

njihova srca mala.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja