Budi dio naše mreže

Nacionalna kampanja „Zasadi stablo, ne budi panj!" 2021., provodi se od 1. do 7. ožujka na nacionalnoj razini. Pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i time osigurati ugodniji i zdraviji život, istovremeno spašavajući životinje i bioraznolikost. Naglasak pri sadnji su autohtone vrste, karakteristične za pojedine krajeve Hrvatske.

/ Sonja Kuzmić

Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj” započela je djelovati kao građanska inicijativa 2019. godine sa željom da se diljem Hrvatske zasadi što više stabala te ozeleni što više životnih i radnih sredina. Inicijativu je preko Facebook grupe pokrenula Mateja-Anđelina Kramar s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti u borbi protiv klimatskih promjena.

Budimo dio ove hvalevrijedne zelene priče. Detaljnije o Udruzi i kampanji te načinu prijave možete naći ovdje.

Kolektivna sadnja drveća / Foto: Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj” /

Tijek dosadašnjih akcija aktivnim sudjelovanjem podržale su mnoge državne institucije, razne ustanove, prije svih odgojno-obrazovne. Sudjelovale su i županije, gradovi i općine, privatna i javna poduzeća, udruge građana i građani pojedinačno. Organizirane su i edukacije diljem Hrvatske na temu kakva je stabla preporučljivo i gdje ih je najbolje saditi. Nije nedostajalo ni donacija sadnica kao ni medijska podrša ove zelene priče. Tijekom 2020. godine u inicijativi sadnje stabala sudjelovalo je oko 23.000 građana, a zasađeno je oko 60.000 stabala.

Nacionalna kampanja „Zasadi stablo, ne budi panj!” 2021. godine provodi se od 1. do 7. ožujka na nacionalnoj razini. Pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i time osigurati sebi i svojima ugodniji, zdraviji život, istovremeno spašavajući životinje i bioraznolikost. Naglasak pri sadnji su autohtone vrste, karakteristične za pojedine krajeve Hrvatske. Budimo dio ove hvalevrijedne zelene priče. Detaljnije o Udruzi i kampanji te načinu prijave možete naći ovdje.

Zanimljivost – Za proizvodnju jedne tone papira potrebna su 4 stabla, 240.000 litara vode i 4.700 kWh energije, dok je za jednu tonu recikliranog materijala potrebno 180 litara vode, 2.750 kWh energije i niti jedno stablo.

Eko kutak

Električni i elektronički otpad (tzv. EE otpad) klasificiran je kao opasni otpad, stoga se iz kućanstava i gospodarstva mora sakupljati i odvoziti odvojeno od ostalog otpada. Kako zbrinuti EE otpad? EE otpad može se zbrinuti na nekoliko načina: Naručiti besplatan odvoz svih vrsta EE otpada na području Republike Hrvatske pozivom na besplatni telefon 0800 444 110 (od 8-16 sati), putem SMS-a na broj 098 444 110, unosom naloga na mrežnoj stranici, putem elektroničke pošte prijava@eeotpad.com ili osobnim dovozom u najbliže reciklažno dvorište.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja