Budi dio naše mreže

Srpanj - mjesec bez plastike!

Šestmetarska umjetnička instalacija uprizorenja kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada ponovo je u Hrvatskoj. Nakon što joj je prošle godine domaćin bio Zagreb, danas je u Umagu. Sutra će biti u Poreču, a prekosutra u Puli. Tri su povoda; proglašenje srpnja mjesecom bez plastike, današnje stupanje na snagu Direktive EU o zabrani jednokratne plastike te sutrašnji Dan bez plastičnih vrećica.

/ Sonja Kuzmić

Kitovi koji izranjaju iz mora plastičnog otpada, nakon prošlogodišnjeg umjetničkog uprizorenja u Zagrebu, od danas gostuju u tri istarska grada; Umagu, Poreču i Puli. Apel je to iz morskih dubina da se u potpunosti prestane s korištenjem jednokratne plastike.

Podsjećamo, srpanj je proglašen mjesecom bez plastike (Plastic Free July), a s današnjim danom (2. srpnja, op. a.) na snagu je stupila  Direktiva o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš. To znači da od danas započinje teći dvogodišnji rok za sve zemlje članice Unije, ukljućujući i Hrvatsku, da Direktivu implementiraju u nacionalno zakonodavstvo. Sutra, 3. srpnja, obilježit će se Dan bez plastičnih vrećica.

Stanovnici Umaga, Poreča i Pule i njihovi gosti, jedinstvenu umjetničku instalaciju mogu razgledati od danas do četvrtka u vremenu od 18 do 22 sata na određenim lokacijama.

Greenpeace Hrvatska ovu aktivnost provodi u sklopu kampanje protiv jednokratne plastike kojom se želi podići svijest o tome da naša mora i stvorenja koja u njemu žive trpe posljedice uporabe i nepravilnog odlaganja odnosno ekološkog zbrinjavanja jednokratne plastike. U središtu Greenpeaceove kampanje trenutno je i peticija za zabranu plastičnih vrećica. Peticija je do sada prikupila 36 000 potpisa, a možete ju potpisati ovdje.

 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja