Budi dio naše mreže

Prvo europsko selo roda, od ukupno njih 14 na Starom Kontinentu, tu jedinstvenu titulu nosi već punih 27 godina. Osim bijele rode, Čigoč je za svoj dom odabrala i crna roda, hrvatska autohtona gnjezdarica od travnja do rujna. Izrazito plaha vrsta roda, za razliku od bijele, crna roda gnijezdo gradi na visokom drveću u mirnim i skrovitim dijelovima starih šuma Lonjskog polja.

/ Sonja Kuzmić

Močvarno područje Parka prirode Lonjsko polje, najveće zaštićeno močvarno područje u Hrvatskoj, jedno je od najvećih i najvrjednijih s prebivalištem ptica močvarica u Europi. Uvršteno u Ramsarski popis močvara i na međunarodnu Listu važnih ptičjih područja, najveće je mrjestilište slatkovodne ribe u Europi.

Selo Čigoč koje se nalazi u Parku prirode Lonjsko polje mjesto je s najbrojnijom populacijom roda u Europi. Europska zaklada za zaštitu prirode Euronatur 1994. godine proglasila ga je prvim Europskim selom roda. Gotovo trećina hrvatske bijele populacije roda živi u njemu. Osim bijelih, u Čigoču žive i crne rode, izrazito plaha vrsta ptica.

Čigočke rode / Foto: PP Lonjsko polje /

Europske bijele rode svoja gnijezda grade na građevinama ljudi. Rode se u svoje gnijezdo, ili njegovu blizinu, vraćaju svake godine. Mladi se nerijetko vraćaju blizu mjesta gdje su se izlegli pa postoje gnijezda koja se neprekidno koriste nekoliko stotina godina. Čigočke rode vole svijati gnijezda na tradicijskim drvenim kućama Posavine jer su građene od prirodnog materijala, drvene građe hrasta lužnjaka. Zanimljivo je da težina samih gnijezda zna iznositi i do 950 kilograma.

Za razliku od bijele, crna roda gnijezda gradi na visokom drveću u mirnim i skrovitim dijelovima starih šuma hrasta lužnjaka Parka prirode Lonjsko polje. Neobičnost je i to da gnijezdo svija dobro skriveno te ono nije vidljivo ni s donje ni s gornje strane. Parovi crnih roda kružeći iznad krošnji drveća obilježavaju svoja gnjezdilišta.

Crna roda / Foto: PP Lonjsko polje /

Crna roda ptica je selica i naša autohtona gnjezdarica od travnja do rujna, nakon čega odlazi na jug u toplije krajeve. Velika je ptica tamnog perja koje ima zelenkasto-ljubičasti sjaj. Prsa i trbuh su joj prekriveni bijelim perjem. Kljun i noge su joj smeđkaste do zagasito tamno crvene boje osim u vrijeme parenja kada postaju živo crvene boje.

Uglavnom se hrani ribom, kukcima, gmazovima, vodozemcima, rakovima te sitnim sisavcima i pticama. Zanimljivo je da plijen lovi polako hodajući u plitkoj vodi. Prilikom hranjenja može se vidjeti na otvorenim površinama, vlažnim livadama i pašnjacima, konkretno u Osekovskom polju Parka prirode Lonjsko polje. Za vrijeme gniježđenja hranu traži u gustoj vegetaciji unutar šume.

Crna roda / Foto: PP Lonjsko polje /

Zanimljivost – nekada davno, kada bi nastao požar na drvenim kućama, rode koje su u svojim kljunovima nosile vodu za mlade, ujedno su tom vodom gasile požar. Naši stari vjerovali su da su rode dobri prognostičari vremena: ako su rode ranije odletjele u Afriku, slijedila bi jako hladna zima, a ako su odletjele kasnije zima bi bila toplija.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja