Budi dio naše mreže

Rudnik sveta Barbara - jedinstveni rudarski muzej u prirodi

Rudnik sveta Barbara nalazi se u mjestu Rude nedaleko Samobora. Jedan je od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza. Sastoji se od tri rova: Vlašić, Sveto Trojstvo i Kokel. Za posjet su otvoreni dijelovi rovova Sveto Trojstvo i Kokel koji su povezani starim otkopima željezne rude (siderita). Obilazak Rudnika traje četrdesetak minuta. Temperatura u Rudniku iznosi oko 11 °C te se preporuča ponijeti slojevitu sportsku odjeću i čvrstu obuću. Rudnik je udaljen od centra mjesta Rude 5 – 10 minuta laganoga hoda šetnicom koja je osobito lijepa u ove jesenske dane.

/ Sonja Kuzmić
Mjesto Rude smješteno na obroncima Samoborskog gorja u blizini grada Samobora, idealno je odredište za odmak od užurbane urbane svakodnevice. Ovaj biser prirodne ljepote ugodan je oku u svim godišnjim dobima, no ogrnut paletom jesenskih boja dobiva još više na svojoj posebnosti. Mještani ovog nekad rudarskog naselja (u Rudama je bilo 10-ak lokacija na kojima se vadila ruda, nap. a.), uspjeli su obnoviti i zaštiti čak tri kulturna ne/materijalna dobra – Rudnik sveta Barbara, kolač Rudarsku greblicu i mlin Pukšar. Ponos Ruda i njegovih mještana je i Crkva svete Barbare.

Crkva sv. Barbare / Foto: TZ Samobor /

Rudnik sveta Barbara smješten u šumi iznad Ruda, jedan je od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza te je zaštićeno kulturno dobro tehničke baštine Republike Hrvatske. Višestoljetna tradicija rudarenja u Rudama ostavila je iza sebe kilometre rovova od kojih je većina prepuštena zaboravu. No, ne i Rudnik sveta Barbara čije je uređenje počelo 2002. godine zaslugom članova KUD-a Oštrc koji se prihvatio realizacije ideje geologa Borisa Šinkovca sa željom da se široj javnosti predstavi bogata lokalna rudarska tradicija.

Rudnik sveta Barbara u Rudama / Foto: KUD Oštrc /

O iskorištavanju rudnika u selu Rude govore podaci još iz 1530. godine, prema kojima osim nalazišta bakrene rude ima i nalazišta željezne rudače, kositra i sadre. Život i rad rudara bio je težak i mukotrpan. No njihova svijest i solidarnost bila je na zavidnoj razini. Rudari su osnovali svoju bratovštinu (blagajnu) koja je pomagala bolesne i nemoćne rudare. U ovom rudniku izbio je i prvi rudarski štrajk na području današnje Hrvatske i to 1808. godine.

Rudnik sveta Brabara u Rudama / Foto: KUD Oštrc /

Uz stručno vodstvo, svi zainteresirani mogu uživati u doživljaju autentičnog rudarskog prostora u obnovljenim rovovima Sveto Trojstvo i Kokel, prolazeći kroz 350 metara podzemnih tunela starih nekoliko stoljeća, u potrazi za bergmanima, patuljastim bićima iz lokalnih predaja koja su se kretala nekadašnjim rudarskim rovovima i ometala rudare u svakodnevnim poslovima. Sve informacije o radu, organizaciji pojedinačnih ili grupnih posjeta Rudniku, kao i za obilazak rudarske poučne staze možete naći ovdje.

Rudnik sveta Barbara u Rudama / Foto: KUD Oštrc /

Kušanje Rudarske greblice, slanog kolača od sira i oraha ili sira i zelenja kojem je posvećena i godišnja kulturna manifestacija početkom srpnja, moguća je u Pekarnici Nikl čija je priprema zaštićeno nematerijalno kulturno dobro od 2007. godine.

Rudarska greblica / Foto: TZ Samobor /

Mlin Pukšar, star preko 170 godina, uz glavni planinarski put prema Plješivici, uz staru jezgru Ruda, omiljena je postaja putnika namjernika na tzv. putu vode. Mlin se nalazi na izlazu iz mjesta Rude, a neposredno prije ulaska u mjesto Braslovje.

Rude / Foto: TZ Samobor /

Emisiju poslušajte ovdje:

 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja