Budi dio naše mreže

Prigorski Planinski melini uz potok Vukov dol - mjesto obiteljskih avantura u prirodi

U društvu Njegoslava Blažića iz Udruge “Planinska družina” u Parku prirode Medvednica, u sesvetskom Prigorju uz potok Vukov dol obišli smo Planinske meline na istoimenoj poučnoj stazi. Doznali smo o Festivalu visibaba, Glineraju, Bioteci te šumskoj pedagogiji.

/ Sonja Kuzmić

U društvu Njegoslava Blažića iz udruge “Planinska družina” u Parku prirode Medvednica, u sesvetskom Prigorju uz potok Vukov dol, obišli smo poučnu stazu Planinski melini (mlinovi op. a.). Na stazi je nekada bilo deset mlinova od kojih je do danas sačuvano njih sedam.  Mlinovi su dobili imena po obiteljima koje su bile vlasnici ili koje su vodile pojedini mlin. Tako postoje Benčecov melin, Kučkov, Babićev, Igrcov melin, Tarandekov, Sajkovićev, Kovačev i Brlekovićev melin.

Na inicijativu udruge “Planinska družina” koja se ciljano i kontinuirano bavi očuvanjem zapostavljenog i zaboravljenog znanja i vještina o tradicijskoj gradnji kamenom i drvetom te revitalizacijom potoka Vukov dol, obnovljena su tri mlina, a u planu je obnova i preostalih sedam. Obnovljeni su Boscov mlin izgrađen od drva i kamena, Igrcov mlin koji je izrađen od drva i kameni Tarandekov mlin. Obnovljena su drvena kola i mehanika jednog od mlinova te bi se u njemu moglo i mljeti, no nedostaje mlinar stoga su dobrodošli i volonteri, kazao nam je Blažić.

Posjetitelji svih dobnih skupina imaju prigodu uživati u laganoj šetnji Poučnom sazom Planinski melini prožetoj mirisima tek probuđene prirode, pjevu ptica te raskoši boja vjesnika proljeća, visibaba, šafrana  i jaglaca. Već niz godina početkom ožujka u Vukovom dolu Udruga organizira Festival visibaba koji je rado posjećen. Djeca i odrasli mogu uživati u nizu aktivnosti koje potiču međusobno druženje uz aktivan boravak u prirodi. Naizgled spontana edukacija najmlađih kroz vrlo maštovite igre i radonice, kreirane u režiji Udruge Planinska družina, za svaku je pohvalu.

Udruga za promicanje primjenjene umjetnosti – Glineraj svojim radom prezentira keramiku kao dio suvremene umjetnosti. Članice Udruge održavaju kreativne radionice za djecu i odrasle pod nazivom Dodir gline tijekom koje sudionici uče neolitičke načine izrade primjenjive keramike. Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti više od desetljeća promiče znanost, vjerno se zalažući za poticanje učenja koje je iskoristivo u svakodnevici. Tako je za osnovnoškolce održana radionica pod nazivom “Bioteka u pokretu”, kao mali znanstveni terenski rad kroz koji su polaznici istraživali bioraznolikost područja Vukovog dola.

Poučna staza Planinski melini zaogrnuta je šumskom pedagogijom i konceptom terenskih igara, u kojima prevladava orijentacija, kretanje po šumskom i neravnom terenu, penjanje, ljuljanje, održavanje zravnoteže, vještina gađanja i slično podsjećajući na video igru, ali u prirodi. Cilj je probuditi zanimanje i užitak boravka u šumi, naučiti joj se diviti, spoznati nove informacije o njezinoj dragocjenosti. Radionice šumske pedagogije obuhvaćaju igre uloga, avanture s kukcima, uređivanje šumskog okoliša za djecu. Radionice se održavaju čak i noću, tijekom kojih se traže skriveni suveniri, pogađaju vrste drveća na opip, igra se skrivača, a tu je i teatar sjena što je istinska atrakcija.

Eko kutak:

U Biootpad NE spadaju osjemenjeni korov, ljuske oraha, češeri, pluta, kosti, sadržaj vrećica za usisavače, stari lijekovi, meso, riba, mliječni proizvodi, tekući ostaci hrane, koža, guma i lakirani drveni otpad.

 

 

 

 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja