Budi dio naše mreže

Izletište na obroncim Snježnika s brojnim mogućnostima za rekreaciju na snijegu, jedino je skijalište u Hrvatskoj gdje se s vrha sjedežnice (1.361 m/nm) uživa u pogledu na Kvarnerski zaljev.

/ Sonja Kuzmić

Platak, omiljeno obiteljsko skijalište u blizini Rijeke, jedino je u Hrvatskoj gdje se s vrha sjedežnice na 1.361 metara može uživati u pogledu na Kvarner, otoke i more. Izgrađen sredinom prošlog stoljeća, nakon postavljanja dvosjedežnice „Radeševo“ (1979. god., nap. a.) Platak je postao vrlo popularan, ljeti kao izvrstan predah od vreline sunca i visokih temperatura, a zimi kao odredište za uživanje u aktivnostima na snijegu.

Platak /Foto: Alen Udovič /

Na skijalištu Platak “rodio se” Jadranski slalom, jedino natjecanje na kojem skijaši startaju gledajući na cijeli Kvarnerski zaljev. Jadranski slalom prvi put je održan 1933.g., a premijerno izdanje ovog natjecanja osvojio je Zvonimir Kajba iz Sušaka (Rijeka).

Na Platku su nastupali i skijaši koje su obilježili hrvatsku i svjetsku skijašku povijest, najzvučnije ime je Ante Kostelić, “tata” hrvatskog skijaškog čuda, 1969. godine osvojio je 4. mjesto na Jadranskom slalomu. 1. travnja 2006. na Radeševu su skijale i naše skijaške legende, Janica i Ivica Kostelić, te je godine održan prvi obnovljeni Međunarodni Jadranski slalom.

Uz rekreacijsku i skijašku povijest, Platak je imao i značajnu ulogu u Domovinskom ratu, u Velikom planinarskom domu su se tijekom listopada i studenog 1991. godine obavljale pripreme postrojbi 128. brigade Hrvatske vojske za odlazak na ličko ratište.

Veliki planinarski dom „Platak“ nalazi se na rubu doline Pribeniš, pored njega prolazi istoimena žičara. Mali planinarski dom „Sušak“ smješten je na 1127 m nadmorske visine, na oko 200 metara istočno od parkirališta na Platku odnosno oko 350 metara od skijaške staze Radeševo. Pred domom je prostrani parking kojeg mnogi koriste kao mjesto polaska na planinarske staze Snježnika i Risnjaka.

Platak /Foto: Alen Udovič /

Na Platku postoje Grill i Piknik zona koje možete unajmiti za gurmanske užitke na otvorenom u vlastitom aranžmanu. Gastro ponuda Velikog i Malog planinarskog doma je izvrsna, mogu se pojesti razna domaća jela i slastice po pristupačnim cijenama. Poštivanje epidemioloških mjera je i dalje na snazi u oba doma.

Platak nudi izvrstan provod bez obzira na dob posjetitelja, fizičku kondiciju, ili godišnje doba posjete. Ima 3 uređene šetnice, 180 km biciklističkih staza. U toplijem dijelu godine možete birati između Tubinga, Disc golfa, nogometa, boćanja, košarke i odbojke. Uređeno je i dječje igralište.

Platak /Foto: Alen Udovič /

Tijekom zimskih mjeseci Platak vole skijaši, boarderi, a sve je popularnije i planinarsko skijanje. Moguć je najam skijaške opreme i sanjki. Generacije i generacije Riječana i Zagrepčana, ali i mnogih obitelji s djecom iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja upravo su na Platku iskusili prve čari sanjkanja i grudanja, izrade snjegovića i snježnih dvoraca. Mnogi su postali iskusni skijaši i istinski zaljubljenici u planinarenje.

U toplijem dijelu godine vrlo rado je posjećena i Trim staza dužine 2.2 kilometra s postavljenim spravama za vježbanje na određenim stanicama. Trim staza nalazi se na vrlo atraktivnom šumskom predjelu umjerenog nagiba, pogodna svim uzrastima i kategorijama vježbača, kako sportaša tako i rekreativaca.

Eko Kutak

Otpadni tekstil odvojeno se odlaže u sivim spremnicima na javnim površinama te u reciklažnim dvorištima. U spremnike za otpadni tekstil treba odlagati: odjeću, ručnike, posteljinu, zavjese, šešire i kape, torbe i krpene igračke, ostale otpadne tekstilne proizvode. Napomena, u spremnike za otpadni tekstil ne smije se odlagati: obuća, kožne torbe, pernati jastuci, popluni. Recikliranjem korištene odjeće, odnosno ostalih tekstilnih proizvoda, osiguravamo izvor sirovina za proizvodnju novih proizvoda.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja