Budi dio naše mreže

Već u 17. i 18. stoljeću. Petrinja zauzima jedno od vodećih mjesta u Hrvatskoj po proizvodnji meda, od 1892. godine u Petrinji se školuju za pčelare. Milan Krizman, učitelj, inovator 1926. godine konstruirao je modernu košnicu nazvanu Krizmanovka za koju je na izložbi u Dubrovniku osvojio srebrnu medalju. Petrinjski pčelar Stipe Balena 1972. godine izradio je prvi pokretni pčelinjak u Hrvatskoj.

/ Sonja Kuzmić

Petrinjci se stoljećima brinu o pčelama cijeneći ih i uživajući u njihovim proizvodima. Najznačajnija osoba koja je obilježila promicanje pčelarstva u Petrinji i šire bio je Milan Krizman, učitelj, inovator koji je 1926. godine konstruirao modernu košnicu nazvanu Krizmanovka, za nju je te godine na izložbi u Dubrovniku osvojio srebrnu medalju. Dvije godine kasnije u Petrinji je osnovana pčelarska zadruga, a od 1952. godine djeluje i petrinjsko pčelarsko društvo.

Petrinjski proizvodi od meda / Foto: TZ Petrinja /

Veliki znanstvenik Albert Einstein svojedobno je izjavio: „Nestanu li pčele sa planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života.“

Petrinjski pčelar Stipe Balena 1972. godine izradio je prvi pokretni pčelinjak u Hrvatskoj. Putujući za pčelinjim pašama, petrinjski pčelari popularizirali su ovaj vid pčelarenja pa su seleći pčelinjaci za nekoliko godina postali vrlo česti.

Petrinjski kestenov med / Foto: TZ Petrinja /

Petrinjsko područje obiluje očuvanim šumskim krajobrazom čiju posebnost ističu velike površine kestenove šume i iznimno cijenjeni kestenov med.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja