Budi dio naše mreže

NP Risnjak - gorskokotarski ljepotan stanište risa, medvjeda i vuka

Nacionalni park Risnjak omiljeno je odredište ljubitelja aktivnog odmora. Kroz radijsku priču u društvu ravnatelja Nacionalnog parka Risnjak, Miljenka Gašparca i voditeljice službe za promidžbene aktivnosti i ugostiteljsko-turističku djelatnost NP Risnjak, Silvije Barbarić istaknuli smo neke njegove posebnosti. S više od 100 km označenih planinarskih staza odredište je domaćih i stranih planinara, ali i svih koji vole uživatii u iznimnim prirodnim ljepotama gorske Hrvatske.

/ Sonja Kuzmić

Nacionalni park Risnjak ime duguje svojem najpoznatijem stanovniku, risu. Smješten u srcu Gorskog Kotara, zelenom srcu Hrvatske, obuhvaća masive Risnjak, Snježnik te izvor rijeke Kupe s njenim gornjim tokom. Nacionalnim parkom proglašen je 1953. godine i treći je najstariji nacionalni park u Hrvatskoj. Može ga se posjetiti tijekom cijele godine, naša preporuka je da to bude kroz sva godišnja doba, tek tada ćete moći odlučiti je li vam ljepši u proljeće, ljeti, u jesen ili zimi.

“Među vrletnim risnjačkim stijenama i dubokim provalijama, u divnim crnogoričnim i bjelogoričnim šumama neka živi nesmetano biljni i životinjski svijet, a čovjek neka prolazi njegovim stazama pun poštovanja pred velikom prirodnom cjelinom u koju je zašao.” Dr. Ivo Horvat

NP Risnjak omiljeno je odredište za ljubitelje aktivnog odmora s više od 100 km označenih planinarskih staza koje prolaze i staništima velikih zvijeri poput medvjeda, vuka i risa. Park se proteže od 290 m nad morem u dolini rijeke Kupe, do 1528 m koliko iznosi visina najvišeg vrha Veliki Risnjak u masivu Risnjaka, koji zajedno s masivom Snježnika predstavlja klimatsku i vegetacijsku “granicu” između primorske i kopnene Hrvatske. Glavni ulaz u Park nalazi se u Crnom Lugu, no može se ući i u mjestima Razloge i Kupari, uz napomenu da su tamo info pultovi otvoreni od svibnja do listopada. Planirate li uspon po stazama do Risnjaka i Snježnika ili želite obići izvor Kupe, svakako provjerite vremensku prognozu, iskusni planinari uvijek napominju da je vrijeme u planinama itekako prevrtljivo pa treba biti oprezan, a uslijed obilnih kiša prilazi izvoru rijeke Kupe znaju biti poplavljeni i nedostupni.

Rado posjećen planinarski dom na Risnjaku, Planinarski dom Josip Schlosser Klekovski, nazvan je po prvom predsjedniku HPD-a i poznatom botaničaru dr. Josipu Schlosseru Klekovskom, među planinarima jednostavno zvan Schlosserov dom, nalazi se na istoimenoj livadi ispod Velikog Risnjaka. Vidik s Risnjaka pruža se od Kapele, Velebita, sjevernojadranskih otoka, Kvarnera, Učke do Snježnika i Guslice, svatko tko ga doživi pamti ga zauvijek. Za uspon od doma na vrh Veliki Risnjak treba približno pola sata, po mnogima to je pravi adrenalinski izazov za odrasle. Zanimljivost je da se na samom vrhu nalazi smjerokaz koji je s vremenom pod utjecajem meteoroloških ne/prilika dobio okrugli oblik poput automobilskog upravljača. 

Prilikom posjeta NP Risnjak nemojte propustiti obilazak Poučne staze Leska, jedne od prvih takve vrste u Hrvatskoj. Projektirana je i izvedena na način da je svaki posjetitelj može samostalno proći (no može i u pratnji stručnog vodiča), idealna je za obitelji s djecom, ali i osobe koje se nešto teže kreću ili imaju vrlo malo kondicije. Niz od 23 informacijske table na malo više od 4 km dugoj stazi, prava su prilika za upoznavanje prirodnog i kulturnog nasljeđa NP Risnjak. Tik do ulaza na Poučnu stazu uređen je Adrenalinski park za djecu uzrasta od 4 godine na više, kojeg nerijetko vole isprobati i odrasli.

Unutar Nacionalnog parka Risnjak kod mjesta Razloge izvire iz krškog jezerca rijeka Kupa. Sam izvor vrlo je dojmljiv, nitko ne ostaje ravnodušan kad ugleda njegovu neobičnu modrozelenu boju. Obilazeći dolinu Kupe svakako posjetite Dolinu leptira, njezina djevičanska netaknutost svakom posjetitelju pruža nezaboravan osjećaj. Na njezinih dvadesetak kilometara istraživanjem je registrirano gotovo 500 vrsta leptira.

U Gorskom kotaru oduvijek se jede ukusno. Na jelovniku se mogu naći gulaši od divljači, žablji kraci u pivskom tijestu, jela s gljivama, police sa špekom te riječna pastrva u kukuruznom brašnu. Za one koji vole slatki zalogaj, palačinke s borovnicama ili domaće štrudle naša su preporuka. Više potražite OVDJE.

Eko kutak

U kantu ili spremnik oznake STAKLO (obično zelene boje) odlažemo ambalažno staklo. Pod ambalažnim staklom podrazumijevamo: staklene boce, staklenke, teglice (očišćene od ostataka sadržaja, bez čepova i poklopaca), razbijene staklene čaše (ne i kristalne) U kantu ili spremnik oznake STAKLO NE odlažemo: ogledala, prozorska stakla, armirano staklo, vatrostalno staklo, kristal, porculan, žarulje, medicinsko i laboratorijsko staklo (infuzije, ampule, epruvete).

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja