Budi dio naše mreže

Drugi je najveći park prirode u Hrvatskoj, njegov posebni rezervat Krapje đol jedino je mjesto na svijetu gdje ptice žličarke rabe riječni rukavac kao gnjezdilište i vlažne pašnjake kao hranilišta za vrijeme gniježđenja. Posebnost su mu i Čigoč, prvo europsko selo roda te Krapje koje ima titulu sela graditeljske baštine.

/ Sonja Kuzmić

Park prirode Lonjsko polje najveće je zaštićeno močvarno područje ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom dunavskom porječju. Nalazi se u aluvijalnoj ravnici rijeke Save u njezinu središnjem slivu, između gradova Siska i Stare Gradiške. Udaljen svega sedamdesetak kilometara od Zagreba, svoje posjetitelje oduševljava biljnim i životinjskim svijetom s kojim tamošnji stanovnici žive stoljećima u skladnom suživotu. Uz pasionirane ljubitelje jedinstvenih ljepota prirode Lonjskog polja kao i njezinih biljnih i životinjskih vrsta, Park privlači rekreativce, obitelji s djecom te one koji traže predah od užurbane svakodnevice.

Lonjsko polje / Foto: PP Lonjsko polje /

Selo Krapje, specifično po starim drvenim kućama građenima na tradicijski način, ime je dobilo po ribi šaranu, odnosno krapu.

Selo Čigoč poznato je kao prvo europsko selo roda, osim što je dom bijelih roda, u njemu žive i crne rode koje su inače vrlo plahe i samozatajne ptice i preferiraju za staniše odabrati šumu hrasta lužnjaka. Čigoč je najposjećenije mjesto u Parku prirode Lonjsko polje, posjeti ga čak šezdeset posto posjetitelja.

Lonjsko polje / Foto: Lonjsko polje /

Ulazak u Park moguć je kroz tri posjetiteljska centra – Čigoč, Repušnicu i Krapje, a uskoro se otvara i četvrti u Osekovu.

Selo Krapje, specifično po starim drvenim kućama građenima na tradicijski način, jedino je u Hrvatskoj sa statusom “sela graditeljske baštine”. Selo ima oko 600 takvih kuća, najsačuvanije su upravo u njemu, njih više od 80. Ime je dobilo po ribi šaranu, odnosno krapu. Nadomak Krapja nalazi se ornitološki rezervat Krapje đol, važno gnjezdilište žličarke i drugih ptica močvarica. Pješačke staze koje vode Parkom, omogućuju pogled na divlje i autohtone vrste domaćih životinja; posavskog konja, turopoljsku svinju i slavonsko-srijemsko podolsko govedo.

Park prirode Lonjsko polje s površinom većom od 50.000 hektara drugi najveći park prirode u Hrvatskoj, ove godine proslavio je svoj 31. rođendan.

Park prirode Lonjsko polje / Foto: Tomislav Koran /

Obilazak Parka moguć je čamcima na solarni pogon, plovilom Vodomar te traktorskom prikolicom. Moguća je i plovidba turističkim brodom Juran i Sofija rijekom Kupom koji  prolazi i povijesnom jezgrom Siska.

Park prirode Lonjsko polje / Foto: Tomislav Koran /

Iz Parka prirode Lonjsko polje napominu kako se poštuju propisane epidemiološke mjere. To podrazumijeva zaštitu djelatnika i posjetitelja Parka. Primjerice, djelatnici rade koristeći radnu opremu, a bicikli za najam dezinficiraju se nakon svakog korištenja.

Eko kutak

Plastična folija za hranu nije dobar izbor jer se praktički ne može reciklirati, često završi u moru i oceanima, ispušta mikroplastiku koja se vrlo lako može vratiti nama u kućanstvo na neki drugi način, a škodi i životinjama koje je mogu zamijeniti za meduzu i pojesti. Drugim riječima, vrijeme je da plastičnu foliju izbacite iz vaše kuhinje. Bolji izbor je aluminijska folija s obzirom na to da je možete koristiti puno više puta. Možete je prati nakon korištenja i tako svaki put dok se ne istroši ili podere. Istrošenu foliju zamotajte u kuglicu i skupljajte dok ne dobijete veću količinu koju reciklirajte. Najbolje rješenje za spremanje hrane je omot s pčelinjim voskom tzv. beeswax wrap. Ovaj omot izrađen je od prirodnih materijala (tkanina i pčelinji vosak, nap. a.), potpuno je netoksičan i može se ponovno koristiti, samo ga isperite toplom vodom i ostavite da se osuši između različitih upotreba. Kada se konačno istroši, kompostirajte ga.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja