Budi dio naše mreže

Ključna riječ: krapje

Krapje - hrvatski biser tradicijskog graditeljstva

Specifično po starim drvenim kućama građenima na tradicijski način, jedino je u Hrvatskoj sa statusom “sela graditeljske baštine”. U Lonjskom polju u kojemu se selo Krapje nalazi ima oko 600 takvih kuća, najsačuvanije su upravo u njemu, njih više od 80. Ime je selo dobilo po ribi šaranu, odnosno krapu.

Dani europske baštine u Lonjskom polju prilagođeni, no ništa manje zanimljivi, dapače!

Ove godine tema Dana europske baštine je Baština i obrazovanje – učenje za život. Zbog pandemije koronavirusa, ovogodišnji Dani u Parku prirode Lonjsko polje, točnije u Krapju, selu graditeljske baštine, neće se održati. No, iz Parka poručuju da su pripremili zanimljivo iznenađenje za posjetitelje. Telefonski rezervirajte svoju šetnju Krapjem uz stručnog vodiča u nedjelju 27. rujna od 10 do 18 sati!

Park prirode Lonjsko polje - najveće zaštićeno poplavno područje cijelog dunavskog sliva s vrijednim ekološkim obilježjima kojeg nazivaju i ´europskom Amazonom´

Obilazeći Park prirode Lonjsko polje u društvu ravnatelja JU Park prirode Lonjsko Polje, Ivora Stanivukovića upoznali smo njegovo jedinstveno bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta. Doznali smo da se u njemu kriju dva posebna ornitološka rezervata, ali i jedno od najvećih mrjestilišta šarana u Europi. Od ukupno 13 Europskih sela roda, prvo proglašeno je upravo u Lonjskom polju, selo Čigoč. Nizinske poplavne šume jedna su od najvećih atrakcija ovog Parka, a njihov najpoznatiji stanovnik je ´slavonski hrast´.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja