Budi dio naše mreže

Specifično po starim drvenim kućama građenima na tradicijski način, jedino je u Hrvatskoj sa statusom “sela graditeljske baštine”. U Lonjskom polju u kojemu se selo Krapje nalazi ima oko 600 takvih kuća, najsačuvanije su upravo u njemu, njih više od 80. Ime je selo dobilo po ribi šaranu, odnosno krapu.

/ Sonja Kuzmić
Selo Krapje s više od 80 tradicijskih građenih drvenih kuća smješteno na lijevoj obali Save na području Općine Jasenovac jedan je od bisera Parka prirode Lonjsko polje i vodi se kao spomenik kulturne baštine A kategorije.

Krapje / Foto: PP Lonjsko polje /

Čak 250 puta slabiju toplinu isijavanja drvo prenosi u slučaju požara nego beton, a 10 puta slabiju nego čelik.
U Krapju je očuvana tradicijska drvena arhitektura, karakteristična za srednju Posavinu, s drvenim kućama starim više od stotinu godina. Kuće su najčešće okrenute užim pročeljima prema cesti, s njihove bočne strane ulazi se u dvorišta. Uz njih su sagrađene gospodarske zgrade, svaka s posebnom namjenom. To su staje, sjenici, suše, spremišta, svinjci, rešetkasta spremišta za čuvanje kukuruza, kokošinjci itd.
Drvo je 15 puta bolji izolator od betona, a 6 puta bolji od cigle.
Kuće i pomoćni objekti građeni su od vodoravno slaganih hrastovih platica (tzv. planjki, nap. a.), koje su međusobno povezane drvenim klinovima. U sačuvanim starijim kućama drvena građa (hrastovina, nap. a.), kalana je ili tesana dok je u novijoj gradnji piljena. Tradicionalna gradnja drvetom odraz je umijeća lokalnih graditelja i uklopljenosti u prirodni okoliš na najbolji mogući način. Na kućama se vizualno ističu natkrivena vanjska stubišta, trijemovi, zaštitni krovići te bogato ukrašeni detalji ograda i stupova.

Krapje / Foto: PP Lonjsko polje /

Naši stari su ne/svjesno koristili drvo kao izvrstan građevni materijal, a nedavni potresi iznova su potvrdili da je drvena konstrukcija kao elastični sustav vrlo otporna na trešnju.
3 centimetra debljine drveta ima toplinsku izolaciju kao 45 cm betona.
Podsjetnik, posjetiteljski centar Krapje u selu Krapje smješten je u dvorištu obnovljene posavske drvene prizemnice i otvoren je tijekom cijele godine. U sklopu edukacijskog centra nalaze se i mali galerijski prostor te suvenirnica.

Posjetiteljski centar Krapje / Foto: PP Lonjsko polje /

Ako ste ikada imali prigodu prespavati noć u drvenoj kući onda ste bogatiji za jedinstveno iskustvo suživota čovjeka i prirode u njegovoj elementarnosti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja