Budi dio naše mreže

Gorski kotar naša je neodoljiva planinska destinacija i zbog činjenice da je mahom prekrivena šumama možemo je nazvati zelena pluća Hrvatske. Planinska područja karakterizira čisti zrak s visokom koncentracijom kisika, a boravak u ovom području, između ostaloga, olakšava disanje, ubrzava metabolizam, poboljšava rad srca, uvećava razinu hemoglobina, blagonaklono utječe na rad živčanog sustava i dišnih organa. Samo, primjerice, izlaganje svježem, kvalitetnom zraku potiče cirkulaciju krvi i osnažuje organizam. Čak se preporučuje kod srčanih, respiratornih i psihičkih tegoba i reumatizma.

/ HKM

Boravak u očuvanoj prirodi Gorskog kotara utječe na eliminaciju toksina iz organizma i uz odmor, dobar provod i dragocjene učinke na organizam utječe na uklanjanje stresa i njegovih nakupljenih posljedica. Svakako je destinacija u kojoj se sve generacije mogu uživati u prirodi, a posebno se veselimo predstojećim božićnim i zimskim praznicima kada naš Gorski kotar obuče svoje bijelo, snježno ruho. Do tada možemo uživati u prekrasnim bojama jeseni. Niz je razloga zašto posjetiti neodoljiv Gorski kotar i zašto mu se rado vraćamo, a za vas izdvajamo nekoliko.  

Gorski kotar

Rijeke i jezera Gorskog kotara

Gorski kotar bogat je vodnim resursom, a nas posjetitelje svojom ljepotom oduševljavaju rijeke i jezera. Izvor Kupe nezaobilazna je destinacija gdje će vas oduševiti ljepota prirode i jezero prekrasne tirkizne boje. Ovo je područje nizinski dio fascinantnog Nacionalnog parka Risnjak. Rijeka Čabranka planinski je brzak i pritok Kupe, a izvire na samom kraju dubokog i uskog završetka Kupske doline, iz pukotina vrletnih stijena Velikog Obrha. Atraktivna je i gorska rječica Gerovčica koja izvire ispod 300 m visoke stijene kao i već spomenuta rječica Kamačnik, kojoj je izvor živopisan kao i cijeli kanjon do samog spajanja s rijekom Dobrom kod Vrbovskog. Malo znana je i rijeka ponornica Ličanka, koja izvire ispod vrhova Petehovac i Rogozno, a u gornjem toku protječe kroz Fužine i ponire u Ličkom polju u naselju Lič. Jezera Bajer, Lepenica, Potkoš, Mrzla vodica i ono Lokvarsko iznad kojeg se uzdižu vrhovi Risnjak i Snježnik kao jedinstveni čuvari ovog kraja nezaobilazna su odredišta posjetitelja iz cijeloga svijeta. Sva jezera umjetno su stvorena i jedinstveno se nadopunjuju s prirodnim krajobrazima gdje se iznad obalnog pojasa uzdižu planinski masivi i prekrasne šume. 

Jezero Lokve

Kanjoni i špilje

Kanjon Vražji prolaz s izvorom Zeleni vir u Skradu pružit će vam nesvakidašnje uživanje u impresivnom krajobrazu, kanjon Kamačnik cijelom svojom dužinom prava je destinacija za dugu šetnju gdje ćete uživati u divnom prizoru gdje se rječica Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru. I podzemlje Gorskog kotara itekako je interesantno područje za istraživanje. Posjetite špilju Vrelo u Fužinama i Lokvarku u Lokvama. U špilji Vrelo uživat ćete, između ostaloga, u prekrasnom gorskom izvoru, jezeru i ponoru, a u špilji Lokvarka u spustu do 70 metara dubine zemlje kroz jedinstvene podzemne galerije. 

Kanjon Kamačnik

Vidikovci i prirodni fenomeni Gorskog kotara 

Vidikovci Petehovac u Delnicama, Kavranca i Orlove stijene, Perić, Preradović počastit će vas veličanstvenim pogledom, čistim planinskim zrakom i onim unutarnjim osjetom zadovoljstva kada se popnete na jednu od takvih uzvisina. S druge strane, planinski gorostasi Veliki Risnjak, koji je jedan od najljepših hrvatskih vidikovca, te vrh Snježnik, s kojeg se pruža spektakularan pogled na sve četiri strane svijeta, ostavit će vas bez teksta. Bitno je reći da u Gorskom kotaru možete pronaći vidikovac s manje zahtjevnom stazom, a postoje i oni koji su istinska adrenalinska bomba. Svakako ova destinacija obiluje i prirodnim fenomenima, kao što je park-šuma Japlenški vrh koji je iznimno bogat vrstama, što ju izdvaja od sličnih europskih šumskih zajednica. Jedinstvene u Europi su i Bijele stijene i Samarske stijene te su jedini strogi rezervat u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je sve podređeno očuvanju iskonske prirode. Zbog divlje prirode i krškog terena potrebno je pješačiti označenim putovima. Šetnicom od mjesta Riblje do naselja Lesci prolazite neposredno uz rijeku Kupu starim karavanskim putovima koji su se upotrebljavali i prije izgradnje današnjih prometnica. Šetnja poučnom stazom „Tropetarska stijena“ započinje na izvoru Čabranke i kreće se uz korito rijeke te se penje na vrh Tropetarske stijene. Postoji niz poučnih staza duž cijelog Gorskog kotara koje će vam pružiti osjećaj nedirnute zavodljive prirode i nadahnut će vas na novo istraživanje. 

Bijele Stijene

Kulturna baština: dvorci, crkve i marijanska središta 

Nematerijalna i materijalna baština Gorskog kotara zadovoljit će i one najzahtjevnije. Dvorci kao i brojne crkve premrežavaju Gorski kotar. Svakako ćete uživati u posjetu dvorcima Stara Sušica u Ravnoj Gori,  Zrinsko-Frankopanski u Severinu na Kupi, kaštelu Petra Zrinskog u Čabru te kaštelu Zrinski u Brodu na Kupi. Interesantna je i Matić poljana u Mrkoplju kao jedinstveno memorijalno područje u spomen palim borcima iz 2. svjetskog rata.  Gorski kotar je destinacija i brojnih hodočasnika te obiluje nizom sakralnih objekata, a izdvajamo Svetište Majke Božje Svetogorske, koje je iza Trsata najpoznatije marijansko svetište na ovom području. Ujedno, jedno od čestih destinacija je i svetište Majke Božje Snježne u Ličkom polju.

Dvorac Stara Sušica

Gastronomija i smještaj

Gastronomija Gorskog kotara jedinstvenog je potpisa jer odražava stoljetni suživot čovjeka i prirode. Isprepletana je tradicionalnim recepturama i modernim fuzijama. Prevladavaju jela od divljači i plodova gorja te proizvodi domaćih OPG-ova. Kobasice i pršut od medvjeda, vepra, jelena, sir škripavac, štrudla od borovnica, slasni džemovi, sok od aronije, goranski medun i aromatični likeri samo su dio kulinarske tradicije ovog kraja koja mami gastronomade iz cijelog svijeta. Ujedno, Turistička zajednica Gorskog kotara u suradnji s lokalnim ugostiteljima pokrenula je inicijativu Gastroventure à la Gorski kotar kojom žele ispričati još jednu neispričanu i apsolutno neodoljivu priču ovog atraktivnog područja. Svakoga mjeseca goranski restorani kroz svoje jelovnike predstavljaju i preporučuju jela od specifičnih namirnica ovog područja. Izbor smještaja u Gorskom kotaru varira od hotelskog i apartmanskog do idiličnih kuća za odmor za društvo i prijatelje, dovoljno je samo zaputiti se u prirodu. 

Domaći proizvodi lokalnih OPG-ova

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja