Budi dio naše mreže

Umjetnički ravnatelj 53. Međunarodne smotre folklora u Zagrebu Tvrtko Zebec predstavio je ovogodišnju smotru u emisiji "Aktualno" Hrvatskoga katoličkog radija u četvrtak. Rekao nam je više o središnjoj temi koja je ove godine usmjerena na etnografsko i folklorno bogatstvo širokog prostora Gorskog kotara uz povijesne ceste Karolinu i Lujzijanu.

/ Andrea Tomurad

Zebec je pojasnio zašto je ovogodišnja tema usmjerena upravo na Gorski kotar uz povijesne ceste Karolinu i Lujzijanu:

“Zbog toga što Karolinom i Lujzijanom idemo prema Rijeci. Idemo s programom kojeg iduće godine možemo ponuditi Rijeci ususret proslave grada Rijeke sa sviješću koliko je bogatstvo Gorskog kotara, Kvarnera, Istre, Hrvatskoj primorja itd.” Zagrebačka smotra time se pridružuje programu u godini ususret proslave grada Rijeke, nositelja titule Europske prijestolnice kulture 2020.

Napomenuo je da je taj kraj zbog svoje pozicije bogat, ne samo raznim plesovima i materijalnim kulturnim bogatstvima, već i posebnim dijalektom.

Posebnost goranskog govora proizlazi iz činjenice što je to mjesto miješanja sva tri hrvatska dijalekta.

“Naša intencija je bila da s ovom smotrom pokažemo i bogatstvo hrvatskoga jezika. Bez mjesnih govora i dijalekata ne bismo mogli očuvati ni ples ni ostala bogatstva”, rekao je Zebec.

Smatra da je teško generalizirati o tome kakav odnos ostali građani i mediji imaju prema smotri. “Imamo sredina u kojima se fantastično čuva tradicija i baština, a s druge strane imate područja ili pojedince koji nemaju poseban odnos prema tome”, rekao je Zebec zaključujući da je činjenica kako bi trebalo uložiti trud u očuvanje baštine pa i kroz medijsku pokrivenost.

Zebec navodi da je i Crkva uvelike utjecala na očuvanje hrvatske baštine i kroz povijest odigrala veliku ulogu što je usađeno duboko u svijest hrvatskoga puka. Tijekom smotre tradicionalno se svake godine održava koncert hrvatskih hodočasničkih i marijanskih pjesama u crkvi sv. Katarine, a ove godine će pjevati sudionici iz Kupljenova, Donje Lomnice, Posavskih Brega, Sinja, Baranjskog Petrovog Sela i Plehana iz BIH.

Tvrtko Zebec u emisiji “Aktualno”

53. Međunarodna smotra folklora Zagreb započela je s programima 3. srpnja, a glavni festivalski programi održavaju se od 17. do 21. srpnja. Smotru organizira Kulturni centar Travno uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, sredstvima Turističke zajednice Grada Zagreba, Hrvatskog udruženja skladatelja i donacijama iz različitih izvora.

Glavni festivalski program trajat će pet dana od 17. do 21. srpnja, a sastoji se od scenskih priredaba na dvije glavne pozornice postavljene na Gradecu i na Trgu bana Jelačića.

Program uključuje plesne radionice, pučke kazališne predstave, koncert etnoglazbe „Ethno Croatia – Ethno na putu“ Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu i koncert hrvatskih hodočasničkih i marijanskih pjesama u crkvi sv. Katarine.

Svečana priredba uz televizijski prijenos održat se u petak 19. srpnja u 21 sat na Sceni Gradec gdje će se održati programi i iduća dva dana.

U pet dana trajanja glavnog festivalskog programa folklorne skupine će na toj pozornici i na obližnjim prostorima po gradskim trgovima u centru grada nastupati u prijepodnevnim i večernjim terminima.

Sudionici iz Meksika na 52. Međunarodnoj smotra folklora Zagreb / Foto: Buga Cvjetanović

Jedan od glavnih ciljeva smotre očuvanje je kulturne baštine, stoga su osim folklornih nastupa organizirane izložbe, tribine i druge manifestacije. U suradnji s Kulturno-informativnim centrom Tomislavgrad, Bosna i Hercegovina u Galeriji Klovićevi dvori postavljena je izložba „Nematerijalna kulturna baština Federacije Bosne i Hercegovine iz Karmela sv. Ilije”, a posudionica i radionica narodnih nošnji u Etno Art galeriji priprema izložbu „Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu“. Obje izložbe mogu se razgledati do 21. srpnja.

Ove godine po prvi puta organizirana su i dva programa koji su rezultat projekta „Muzej u loncu” Gradskog muzeja Požega, kojim se predstavljaju rezultati etnoloških istraživanja tradicijske prehrane Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema. U suorganizaciji smotre, Enzita Kitchen Studija i Gradskog muzeja održana je praktična radionica „Tradicijski Finger Food” te promocija projekta prehrane „Muzej u loncu”.

Kao i prethodnih godina, organiziran je i blizak susret sudionika smotre, građana i posjetitelja grada Zagreba u Zagrebačkoj katedrali na nedjeljnoj misi namijenjenoj sudionicima smotre. Tijekom pet festivalskih dana održat će se sajam tradicijskih obrta i suvenira na Trgu bana Josipa Jelačića, a skupine će nastupati i izvan Zagreba – u dvorcu Erdödy u Kerestincu (Sveta Nedelja) te na pozornicama u Vrbovcu i Zaprešiću, kao i na Međunarodnom festivalu u Beltincima u Sloveniji, s kojim Međunarodna smotra folklora Zagreb ima višegodišnju uspješnu suradnju.

Na ovogodišnjoj smotri sudjeluje ukupno šezdeset skupina/ansambala ili pojedinaca, a nastupit će više od tisuću izvođača iz Republike Hrvatske i devetnaest zemalja svijeta te će biti izvedeno ukupno 48 različitih programa.

Glavni festivalski program:

Srijeda 17. srpanj

Trg bana Jelačića u 10 sati – Nastup inozemnih sudionika (Bugarska, Egipat, Italija, Litva, Poljska)

Europski trg, Zrinjevac, Tkalčićeva, Gajeva-Bogovićeva u 10.30 sati – Folklorna šetnica – pop up nastupi inozemnih skupina

Trg bana Jelačića u 20 sati – Koncert etnoglazbe Ethno na putu (u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži)

Galeriji Klovićevi dvori u 21 sat – Pučki igrokaz Severinsko ofiranje (KUD Frankopan, Severin na Kupi), pučko kazalište i tribina o mjesnim govorima Gorskoga kotara (dr. sc. Marina Marinković, dr. sc. Marija Malnar Jurišić, dr. sc. Marija Novosel Crnić)

Četvrtak 18. srpanj

Trg bana Jelačića u 10 sati – Nastup inozemnih sudionika (Alžir, Grčka, Kina, Latvija, Obala Bjelokosti)

Europski trg, Zrinjevac, Tkalčićeva, Gajeva-Bogovićeva u 10.30 sati – Folklorna šetnica – pop up nastupi inozemnih skupina

Trg bana Jelačića u 20 sati – Nastup sudionika: Narodna glazba Trogir, KUD-a „Kvadrilja“ Trogir, Puhački orkestar Fužine

Dvorac Erdödy u Kerestincu (Sveta Nedelja) u 20 sati – Nastup inozemnih sudionika (Bugarska, Grčka, Italija)

Petak 19. srpanj

Trg bana Jelačića u 10 sati – Nastup inozemnih sudionika (Alžir, Bugarska, Egipat, Kina, Latvija, Litva)

Europski trg, Zrinjevac, Tkalčićeva, Gajeva-Bogovićeva u 10.30 sati – Folklorna šetnica – pop up nastupi inozemnih skupina

Trg bana Jelačića u 19 sati – Nastup inozemnih sudionika (Alžir, Egipat, Bugarska, Obala Bjelokosti)

Gornjogradska gimnazija u 19 sati – Plesna radionica Volkstänze aus aller Welt pod vodstvom Francisa Feyblija, Švicarska (gošća: Estefania Solóranzo, Ekvador)

Scena Gradec u 21 sat – SVEČANA PRIREDBA 53. MEĐUNARODNE SMOTRE FOLKLORA ZAGREB: Karolinom i Lujzijanom do Rijeke (uz izravni TV prijenos)

https://www.facebook.com/smotrafolklora/videos/919604741723608/

Scena Gradec u 22.30 sati –  Radionica Plešite s nama!

Vrbovec – „Ljeto u gradu“, nastup inozemnih sudionika Smotre (Litva)

Beltinci, Slovenija – 49. Mednarodni folklorni festival

Subota 20. srpanj

Trg bana Jelačića u 10 sati – Nastup sudionika (Ravna Gora, Rečica, Zagorje Ogulinsko, Novi Vinodolski, Viškovo, Kanada)

Europski trg, Zrinjevac, Tkalčićeva, Gajeva-Bogovićeva u 10.30 sati – Folklorna šetnica – pop up nastupi inozemnih skupina

Gornjogradska gimnazija u 19 sati – Plesna radionica Volkstänze aus aller Welt pod vodstvom Francisa Feyblija, Švicarska (gošća: Estefania Solóranzo, Ekvador)

Zagrebački plesni centar u 19 sati – Plesna radionica, susret s ansamblima iz Tavankuta (Srbija, Vojvodina) i Italije

Trg bana Jelačića u 20 sati – Nastup sudionika (Strizivojna, Bogdanovci, Tavankut, Devinsko Novo Selo (Slovačka), Koljnof (Mađarska), Bugarska, Italija, Grčka)

Scena Gradec u 21 sat – Tradicijska glazbala Kvarnera, Istre i Gorskog kotara (Lopar, Rab, Jelenje, Orlec, Nerezine, Poljica, Barban, Sovinjak, Galižana, Delnice, Jelenje, Osojnik, Podmilačje (Bosna i Hercegovina), Nedelišće, Bugarska, Alžir, Latvija, Italija, Indonezija)

Scena Gradec u 22.30 sati – Radionica Plešite s nama!

Zaprešić –  24. Žetvene svečanosti, nastup inozemnih skupina (Egipat)

Nedelja 21. srpanj

Zagrebačka katedrala u 10 sati – Sveta misa za sudionike smotre

Trg bana Jelačića u 10 sati – Nastup inozemnih sudionika (Alžir, Egipat, Obala Bjelokosti) / Performance by the Festival international participants (Algiers, Egypt, Côte d’Ivoire)

Europski trg, Zrinjevac, Tkalčićeva, Gajeva-Bogovićeva u 10.30 sati – Folklorna šetnica – pop up nastupi inozemnih skupina

Gornjogradska gimnazija u 19 sati – Plesna radionica Volkstänze aus aller Welt pod vodstvom Francisa Feyblija, Švicarska (gošća: Bruna Piccazio, Brazil)

Crkva sv. Katarine u 19.30 sati –  Koncert hrvatskih hodočasničkih i marijanskih pjesama Tisuć’ puta zdravo budi! (Kupljenovo, Donja Lomnica, Posavski Bregi, Sinj, Baranjsko Petrovo Selo, Plehan (Bosna i Hercegovina)

Trg bana Jelačića u 20 sati – Nastup inozemnih sudionika (Bugarska, Grčka, Italija, Litva, Poljska)

Scena Gradec u 21 sat – Procesija izvođača koncerta marijanskih hodočasničkih pjesama, nastup sudionika (Čučerje, Devinsko Novo Selo (Slovačka), Desinec, Koljnof (Mađarska), Bogdanovci, Sveti Ivan Zelina, Strizivojna, Tavankut (Vojvodina, Srbija), Grčka, Indija, Litva, Obala Bjelokosti, Poljska)

Scena Gradec u 22.30 sati – Radionica Plešite s nama!

Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine, dio je svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine koji prati programe UNESCO-a, a odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba 2014. godine proglašena je festivalskom priredbom od nacionalnog značenja.

Sudionici iz Poljske na 52. Međunarodnoj smotra folklora Zagreb / Foto: Buga Cvjetanović

Cijelu emisiju “Aktualno” poslušajte ovdje:

https://www.mixcloud.com/HKMreza/aktualno-u-1115h-180719/

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja