Budi dio naše mreže

Elafite čine otoci Koločep, Šipan, Lopud, Jakljan, Olipa, Tajan, Ruda i Daksa te otočići Crkvina, Kosmeč i Sv. Andrija. Neki mu pribrajaju i Lokrum. Šipan je poznat kao otok koji u razmjeru sa svojom površinom ima najviše maslina na svijetu. Dva člana posade Kolumbova broda Santa Maria bila su s Koločepa. Elafitske ili Jelenske otoke pod tim imenom prvi spominje Plinije Stariji u I. st. u svome djelu Naturalis Historia.

/ Sonja Kuzmić

Iako danas na njima odavno ne žive jeleni, otočje je po njima dobilo ime (grč. ἔλαφος, elaphos=jelen, nap. a.). Elafitsko otočje sastoji se od velikog broja grebena, hridi i škoja, osam otoka i pet otočića, tri su naseljena: Koločep, Lopud i Šipan. Tu su još i Jakljan, Olipa, Tajan, Ruda i Daksa te otočići Crkvina, Kosmeč i Sv. Andrija. Neki Elafitima pribrajaju i Lokrum. Od kopna Otočje je odijeljeno Koločepskim kanalom, a od poluotoka Pelješca morskim prolazom Mali Vratnik.

Elafitsko otočje / TZ Dubrovnik /

Među trima najvećim otocima koji su jedini i naseljeni najveći je Šipan. Koločep koj je najbliži Gradu, Dubrovčani nazivaju Kalamota po maslini koja potječe iz Grčke, a koju uzgaja lokalno otočko stanovništvo.

Mediteransko poljodjelstvo tipično je za Elafitsko otočje: domaći uzgajaju vinovu lozu, masline, agrume i drugo te se u manjoj mjeri bave stočarstvom (uzgajaju ovce, koze, krave) i ribarstvom. U novije vrijeme bave se obiteljskim turizmom. Suptropska vegetacija, svježi morski zrak, prostrane borove šume, kristalno čisto more čine Otočje idealnim za odmor.

Šipan je poznat kao otok koji u razmjeru sa svojom površinom ima najviše maslina na svijetu. 

Šipan / Foto: TZ Dubrovnik /

Svojim prekrasnim krajolicima i pješčanim plažama Otočje privlači brojne turiste od pamtivijeka. Svi naseljeni otoci imaju vrijednu kulturno-povijesnu i spomeničku baštinu, a najviše je crkava, kapelica i vlastelinskih ljetnikovaca iz doba Dubrovačke Republike. Početkom ovog stoljeća obnovljen je ljetnikovac Vice Stjepovića-Skočibuhe na Šipanu, koji je izgrađen 1563. godine. Na Koločepu se mogu vidjeti crkvice i kapelice koje potječu iz razdoblja do 16. stoljeća.

Elafitsko otočje / TZ Dubrovnik /

Ljubitelji aktivnog i sadržajno raznolikog odmora na Elafitima itekako mogu doći na svoje; biciklizam, kajaking, jedrenje tek je dio ponuđenih sadržaja. 

Zanimljivost, dva člana posade Kolumbova broda Santa Maria bili su s Koločepa.

Izvrsna brodska povezanost Elafitskog otočja s kopnom, konkretnije s gradom Dubrovnikom i otokom Mljetom itekako je važan segment svakodnevnog života otočana i njihovih gostiju. Privatna turistička ponuda uključuje također i brodski prijevoz na željena odredišta.

Eko kutak

  • gasite rasvjetu u prostorijama u kojima ne boravite;
  • koristite žarulju snage u skladu s potrebama rasvjetljenja;
  • redovito čistite žarulje, lustere i lampe jer nečistoće apsorbiraju i do 50 % svjetlosti;
  • zidove obojite u svjetlije boje jer tamne upijaju svjetlost;
  • koristite stolne lampe ili svjetiljke gdje je osvjetljenje najpotrebnije;
  • zamijenite obične žarulje sa štedljivim žaruljama;
  • ugradite senzore pokreta u hodnicima, stubištima i ulazima u kuću ili zgradu

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja