Budi dio naše mreže

Tijekom panoramske vožnje brodom turisti na jedinstven način imaju prigodu doživjeti povijesnu jezgru grada Siska te prirodu koja ga okružuje. Plovidba je i najbolji uvod u upoznavanje sisačkog dijela Posavine te Parka prirode Lonjsko polje. Brod Juran i Sofija plovi subotom, nedjeljom, praznicima i blagdanima, a uz prethodnu najavu brod može ploviti i tijekom tjedna. S obzirom na kapacitet broda od 70 osoba potrebna je najava i rezervacija mjesta.

/ Sonja Kuzmić

Brod Juran i Sofija, izgrađen još 2003. godine, nakon uređenja i prilagodbe prijevozu putnika, na raspolaganju je svima zaintresiranima za kružne plovidbe Kupom, najdužom hrvatskom rijekom. Tijekom plovidbe posebno je dojmljiv pogled s rijeke na Stari grad.

Kupa je najduža rijeka koja cijelim svojim tokom teče kroz Hrvatsku. Izvire u Nacionalnom parku Risnjaku u Gorskom kotaru, a ulijeva se u Savu kod Siska.

Brod Juran i Sofija plovi subotom, nedjeljom, praznicima i blagdanima s isplovljavanjima kod sisačkog Malog Kaptola u 11 i 13 sati, sve do listopada. Plovidba traje sat vremena. Djeca do sedme godine starosti voze se besplatno, a za starije i odrasle karta košta 20 kuna. Oni koji kupe kartu za vožnju brodom u paketu s vikend programom u Parku prirode Lonjsko polje, platit će 55 kuna.

Brod Juran i Sofija / Foto: PP Lonjsko polje /

Brod Juran i Sofija svoje ime zahvaljuje priči o sinu hrvatskog bana Tome Erdödya utamničenog od Turaka i njegovoj ženi Sofiji koja ga pokušava osloboditi. Istoimena povijesna drama Ivana Kukuljevića Sakcinskog, koja se zove još i Turci kod Siska, prva je hrvatska drama ilirskoga razdoblja. 

Brod može primiti 70 osoba, pa je potrebna rezervacija mjesta na broj telefona 044672080. Uz prethodnu najavu brod može ploviti i tijekom tjedna. Za posebne prigode mogu ga unajmiti organizirane skupine posjetitelja ili tvrtke.

Brodom Juran i Sofija (u vlasništvu je grada Siska, nap. a), upravlja Park prirode Lonjsko polje. Posjetiteljima Parka uz Jurana i Sofiju na raspolaganju je i plovilo Vodomar, četiri čamca na solarni pogon te deset kanua.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja