Budi dio naše mreže

U sjeni sveprisutne korona-krize i, paralelno s njom, očitog 'virtualnog proljeća' u Crkvi u Hrvata tolikih 'podcast-ova', novih YouTube kanala i nebrojenih video uradaka, kako je trajalo prisilno zatišje ove školske godine, tako je u tišini raslo i stasalo jedno vrlo vrijedno, u duhu vremena, odgojno-obrazovno oruđe, ili kako ga je HKM nazvao, novi don Boscov 'kanal' za pouku, odgoj, znanje, obrazovanje, ali i usputni osmijeh.

/ anh

Taj novi YouTube kanal zove se Salesiana HR i za sve je ‘kriva’ istoimena izdavačka kuća, sa sjedištem na zagrebačkoj Knežiji, predvođena trojcem, znanih imena i lica: don Mihovilom Kurkutom, jezikoslovkom Nadom Babić i jednim od kreativaca iz uredništva televizijske ‘Božanstvene komedije’.

Svoj mrežni video kanal jednostavno i kratko predstavljaju: Mi smo nakladnička kuća koja je usmjerena na mlade i njihove odgojitelje. Naš temeljno poslanje je odgoj i evangelizacija po uzoru na sv. Ivana don Bosca.

Ovaj svoj snimateljski posao nakladnik za sada radi bez velike pozornosti javnosti, dok bi sve intenzivirali s prvim danima nove školske godine, neslužbeno saznajemo.

Svoj kanal su podijelili na više podtema: “Mihovil Kurkut – nedjeljna čitanja”, obiteljski “Dom Bosco”, zatim tu je možda najzahtjevniji “Odgojne dvojbe” gdje će ubuduće angažirati i vanjske suradnike, te obrazovna “Poučne priče i bogatstvo jezika” u kojoj će do potpunog izražaja moći doći dr. sc. Nada Babić, a nude i svoju najdugovječniju rubriku koja je uostalom nakladnikov temelj i polazište: “Traileri knjiga”.

Ovaj virtualni tehnološki svijet je neminovnost i neizostavan će biti kao oruđe pedagogije, odgoja i obrazovanja sve više u budućnosti. Salezijanci zato polako ali ustrajno snimaju, jer podsjetimo i oni su jedni od izdavača vjeronaučnih udžbenika i pomagala.

Na svome kanalu do trenutka zaključenja ovog teksta imali su 30 video zapisa različitih, katkada i intrigantnih, naslova poput: “Jel apostol Toma papak?”, “Kako s djecom pričati o strahu?”, “Trebaju li djeca gledati film Pasija?”, “Jesi li zadovoljan (Orao i kokoš)?” te “Pier Giorgio Frassati, prijatelj siromaha”.

Potonjim – a jedna je od najstarijih objava – najavili su svoju tada novu knjigu u travnju 2017. kada nismo mogli ni zamisliti, a ni slutiti kakvu važnost i kolike dimenzije će zadobiti video-kultura i potreba za snimkama u istom mjesecu tri godine kasnije.

Danas, naime, svi snimaju – župe, mediji, biskupije, političari, aktivisti, poljoprivrednici, djeca, pogotovo mladi, stariji također – a ovaj salezijanski YouTube kanal to najbolje pokazuje s obzirom da su zamalo svi njihovi uradci nastali u rasponu od zadnja dva mjeseca, pa tako i onaj s kojim su se ispričali svojim pratiteljima i zainteresiranima jer “kad se kamera ‘ugasi’ dolazi do doze zagrijavanja, ponavljanja, psihičkih lomova, asertivnosti, smijeha…”

Posljednji video su snimili s nadnevkom 30. lipnja’. On se zove: “Zanimljive poslovice, uzrečice i simboli o pticama” jer – pojašnjavaju – ptice i ljudi jako su slični.

Tu sličnost najviše možemo vidjeti po različitim poslovicama, frazemima, odnosno uzrečicama i simbolima koje imamo o pticama. Stoga, upravo u tom – dodajmo i to – najnovije pokrenutom i prethodno već spomenutom obrazovnom serijalu dr. Babić govori o takvim temama na jedan zanimljiv i sebi svojstven način. Tu ćete saznati zašto vrana vrani oči ne kopa, zašto je bolje vrabac u ruci, nego golub na grani te kako to leti sokol.

Hrvatski jezik, uistinu, krije pravo bogatstvo riječi i poučnih priča, poručuje profesorica, a Hrvatska katolička mreža, pak, poziva svoje čitatelje da razmislite i možda taj kanal također pratite, a on vas, uz to, još privuče i nekom novom knjiškom naslovu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja