Budi dio naše mreže

Jeste li ikad pomislili kakvu poruku iz davnih dana šalje stari sat koji se nalazi na zidu bočno od katedrale? Zaustavio se u jednom, za povijest grada Zagreba i cijele Hrvatske, važnom trenutku. Od onda je podsjetnik na jedan strašan dan kakav su nedavno proživjeli svi stanovnici Zagreba.

/ Vesna Živko

“Sam sat na obrambenom zidu, sjeverno kod katedrale smrznut je u vremenu kada je grad Zagreb pogodio težak potres davne 1880. godine, u 7 sati i 3 minute, a tu sam informaciju doznao dosta davno, tako da se više ne mogu sjetiti točnog izvora. U svakom slučaju, doista je zanimljiv podatak kako su mnogi stanovnici pobjegli iz grada nakon tog potresa od čak 6,3 stupnjeva po Richteru, dok su dvije osobe poginule, a 29 ih je bilo teško ozlijeđeno”, izjavio je za portal Hrvatske Katoličke mreže Ivan Klindić, urednik i fotograf portala Lice Grada.

Foto: licegrada.hr

Fotografije grada Zagreba, priče i zanimljivosti iz nedavne i davne zagrebačke povijesti poput ove o starom satu, svakodnevno donosi portal Lice Grada. “Priča je započela 2013. godine kada sam pokrenuo Facebook stranicu Lice Grada, da bi 2016. godine pokrenuo portal licegrada.hr. Ideja se stvorila tako što sam htio ispričati priču o Zagrebu putem fotografija, inače, prije svega sam fotoreporter, i to više od 10 godina, ” ističe Klindić.

Šetnjom gradskim ulicama, trgovima i parkovima spontano lovi zanimljive kadrove. Nekada fotografira tematska događanja, nekad radi fotoreportaže, ali uvijek su mu u oku zagrebačke vedute. “Riječ je o dosta zanimljivom, ponekad i kompliciranom načinu rada, pogotovo uzevši u obzir da sve sam obavljam – od kreativnog posla do knjigovodstva. Nekada zna biti naporno voditi cijelo poslovanje u potpunosti sam, no i to ima svoje čari i ne bi to nizašto mijenjao. Jednog dana će biti potrebe za više ljudi, no još ima vremena do toga,” kaže Klindić.

Ivan Klindić, urednik, fotograf i novinar-istraživač portala Lice Grada / Foto: Privatni arhiv

Ako povuče paralelu između fotografiranja prije i sada za vrijeme koronavirusa, više i nema neke razlike, kaže. “Naravno, u periodu karantene grad je bio pust što je zbilja prestrašno izgledalo, no i fascinantno jer nikada nisam imao priliku vidjeti lice takvog Zagreba. U odnosu tamo na siječanj/veljaču ove godine, sve je isto osim dva bitna detalja: česti prizori na ulicama su zaštitne maske na ljudima, dok je Zagreb dobio svoje ožiljke u potresu u ožujku 2020. godine. Ako to zanemarimo, sve je isto kao nekad.”

Foto: licegrada.hr

Inspiraciju za priče pronalazi na internetu, televiziji, u knjigama. “Nemam točno određen izvor koji konstantno koristim, a kada dođem do neke manje poznate informacije o gradu Zagrebu, svakako pokušam pronaći više izvora kako bi bio sigurniji u informacije koje prenosim čitateljima portala Lice Grada. U zadnje vrijeme sam počeo više israživati zagrebačku povijest, ali se i dalje držim toga da je Lice Grada prvenstveno vizualni tip portala čiji su kostur – fotografije. Svi zaljubljenici grada Zagreba mogu uživati u preko 58.000 zagrebačkih fotografija na portalu licegrada.media.hr, među kojima i jednog starog sata sa zaustavljenim kazaljkama. Zagrepčani i putnici namjernici imaju privilegij vidjeti ga i u živo na zidinama koje krasi Domitrovićeva kula.

Ivan Klindić je rođen u Banja Luci, a u Zagrebu živi od svoje treće godine. U slobodno vrijeme, kada ne šeta zagrebačkim ulicam ili parkovima s fotografskom opremom, bavi se trčanjem.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja