Budi dio naše mreže

Kada je o sv. Blažu riječ, Zagreb se ne može ni izdaleka usporediti s Dubrovnikom, gdje je povezanost grada i sveca jedinstvena, no činjenica jest da je baš taj svetac, za života biskup u maloazijskoj Sebasti, jedan od nebeskih čuvara Gradeca. Naime, izbor gradskih dužnosnika još od početka 17. stoljeća održavao se na spomendan tog sveca (3. veljače). Nadalje, u Muzeju grada čuva se slika iz sredine 17. stoljeća koja je nekoć krasila gradsku vijećnicu, a na kojoj je sveti Blaž prikazan na amblematski način za sveca protektora – s maketom grada u ruci.

/ kv

Na dan sv. Blaža, zaštitnika Gradeca, sazivana je gradska uprava. Zasjedalo se u vechniczi (domus civitatis), podignutoj na Markovu trgu koja je od srednjeg vijeka ostala na toj adresi. Započinjlući zazivom Duha svetoga, svečani skup nastavljao se izdavanjem i pečaćenjem isprava. K tome birao se gradski sudac s prisežnicima, imenovali su se novi građani i isticali začasni građani.

Profesor Vjekoslav Klaić navodi: „Svake su godine na dan sv. Blaža (3. veljače) birali građani svoj magistrat. Na čelu magistrata i cijele općine je bio varoški starješina (maior villae, villicus), prozvan također i varoškim sucem (iudex civitatis) jer je imao najvišu sudačku vlast. Uz suca se biralo u magistrat još osam prisežnika (iurati, iurati cives) koji su s njime vršili sudačke sporove. Osim toga, građani su svake godine birali još i vijećnike ili zastupnike (consiliarii). U XIV. stoljeću birali su ih po dvadeset, a od 1437. godine po dvadeset i četiri, koji su sačinjavali varoško zastupstvo.“

O tome također pišu još i prof. Dr. Rudolf Horvat i Gjuro Szabo. Tako s pravom možemo zaključiti da je sv. Blaž uz sv. Marka zaštitnik slobodne Zagrebačke općine na brdu Gradecu (Griču).

Godine 1749. varoški sudac Adam Ballogh dao je o vlastitom trošku naslikati sliku za ured magistraturalne pripadajuće kuće, o čemu govori latinski zapis na slici: „Anno 1749 D. Adamus Ballogh Judex civitatis zagrabiensis, propres expen, sis pro Decore Domus Magistratualis ad Herentiae … fecit…“

Prikazan je sv. Blaž u biskupskom ornatu s mitrom i pastoralom, atributima dostojanstva i vlasti, u ruci drži model Gradeca s tri kule. Pred njim kleči žena s djetetom na rukama.

Izvor: Muzej Grada Zagreba

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja