Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sv-blaz

Preč. Marijan Jelenić - desetljećima čuvar najveće zbirke sakralne umjetnosti u Istri

Iza preč. Marijana Jelenića je 60 godina svećeničkog života i rada koji je obilježen obnovama crkava Vodnjaštine, obnovama, čuvanjem i predstavljanjem 300 relikvija svetaca koje su pohranjene u crkvi sv. Blaža u Vodnjanu, promicanjem štovanja sv. Blaža i sv. Foške te zauzetošću u pastoralu turizma. Na temelju svoga bogatog svećeničkog života ističe da je zadaća Crkve danas sačuvati fenomen ljudskoga života.

Jeste li znali da je sv. Blaž zaštitnik zagrebačkog Gradeca?

Kada je o sv. Blažu riječ, Zagreb se ne može ni izdaleka usporediti s Dubrovnikom, gdje je povezanost grada i sveca jedinstvena, no činjenica jest da je baš taj svetac, za života biskup u maloazijskoj Sebasti, jedan od nebeskih čuvara Gradeca. Naime, izbor gradskih dužnosnika još od početka 17. stoljeća održavao se na spomendan tog sveca (3. veljače). Nadalje, u Muzeju grada čuva se slika iz sredine 17. stoljeća koja je nekoć krasila gradsku vijećnicu, a na kojoj je sveti Blaž prikazan na amblematski način za sveca protektora – s maketom grada u ruci.

Iscjeliteljska ruka sv. Vlahe

Festa svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, UNESCO-va je nematerijalna svjetska baština u Hrvatskoj koja, prigodom proslave njegova blagdana 3. veljače, neprekidno traje od 972. godine do danas. Ljetni blagdan sv. Vlaha slavi se 5. srpnja kao dan kad je ruka sv. Vlaha stigla u Dubrovnik.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja