Budi dio naše mreže

Mogućnosti sudjelovanja vjernika u slavljima Cvjetnice i obreda Velikoga tjedna

Hrvatski su biskupi, slijedeći upute Nacionalnoga kriznog stožera, 19. ožujka donijeli odluku o obustavi misa s narodom, do daljnjega. S obzirom da nam se približava središte i vrhunac liturgijske godine, odnosno godišnja proslava Uskrsa, svaki vjernik želi sudjelovati u toj proslavi.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Međutim, kako to neće biti moguće fizički, podsjećamo vas kako se možete sami duhovno pripraviti za najveću kršćansku svetkovinu.

Iz Pastoralnih smjernica zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića za Zagrebačku nadbiskupiju (a slične odredbe su propisali i ostali hrvatski biskupi za njima povjerene nad/biskupije), izdvajamo dijelove koji se odnose na vjernike.

“O obredima koja se tiču Svetoga trodnevlja upute je donijela Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Ta se slavlja mogu slaviti samo u župnim crkvama i samostanima, u kojima žive svećenici ili u kojima se inače redovito slavi Euharistija.

Neka župnici svoje vjernike obavijeste kada će biti ta slavlja, kako bi se svi u svojim domovima mogli sjediniti u molitvi. Tamo gdje je moguće, neka se po dekanatima ili krajevnim pastoralnim područjima organiziraju izravni prijenosi (ne snimke!) tih slavlja i obreda na mjesnim i krajevnim radijskim i televizijskim postajama te s pomoću elektroničkih priloga.

Za slavlje Nedjelje Muke Gospodnje (Cvjetnice) vrijede odredbe o slavlju Euharistije samo s dozvoljenim brojem prisutnih vjernika. Strogo se pridržavajući sanitarnih odredaba, može se blagosloviti nekoliko maslinovih, palminih ili cvjetnih grančica, bez dijeljenja prisutnima tijekom slavlja. Pri blagoslovu se ne koristi blagoslovljena voda.

Procesije i ostali izražaji pučke pobožnosti u Velikom tjednu i u Svetome trodnevlju odgađaju se. Ti se obredni oblici eventualno mogu prebaciti na neke druge prikladne dane, kao što su: blagdan Uzvišenja Svetoga Križa (14. rujna) ili slavlje Blažene Djevice Marije Žalosne (15. rujna).

Nadalje, treba pripaziti da u obredu klanjanja Križu nekolicina prisutnih pojedinačno pristupe Križu i na udaljenosti od barem dva metra jedni od drugih i od Križa kleknu ili se naklone. Neka se Križ ne ljubi niti mu se čašćenje iskazuje dodirivanjem.

Glede eventualnog blagoslivljanja jela za Uskrs, ovime se ovlašćuje roditelje (oca ili majku), predstojnicu ili predstojnika kuće, da u svojim kućama, nakon zajedničke molitve Očenaš, zazove Božji blagoslov, a župnici i drugi svećenici će nakon Euharistije u crkvi moliti blagoslov za sve. Pritom se također izostavlja škropljenje blagoslovljenom vodom. Dovoljna je molitva i znamenovanje križem.

Sve vjernike pozovite da ostanemo sjedinjeni u molitvi i razmatranju Božje riječi. Tako se može očitovati važnost i otajstvo ‘kućne Crkve’, one jezgre koja živi moguće oblike zajedništva i odgaja za duhovne vrjednote, njegujući čežnju za iskustvom ponovnog susreta u punini crkvenoga života. Gospodinu smo uvijek, a osobito sada, pozvani pokazati gorljivost našega vapaja i pouzdanja u Njega.

Svećenicima i vjernicima se posvješćuje da se – glede općih uputa – trebaju pridržavati smjernica mjerodavnih državnih tijela, a koje se odnose na sva okupljanja ljudi, pa tako i vjernika.

Unutar zadanih mogućnosti, neka se organizira pastoralni život i prate ograničenja. A kršćanska je ljubav uvijek dovoljno maštovita da na temelju vjere pridonese jačanju brižnosti, utjehe i sigurne nade”, zaključuje zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Vjera svakoga od nas sada je na pravom testu. Vjerujem li zaista da Bog vodi svoju Crkvu i da neće dopustiti njenu propast?

 

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja