Budi dio naše mreže

Životopis sv. Maravillas od Isusa "Ako mu dopustiš..." dostupna je sada i na hrvatskom jeziku. "Biografija sv. Maravillas od Isusa može današnjoj Crkvi u Hrvatskoj i hrvatskom društvu općenito, koje je vratilo svoju unutarnju i vanjsku slobodu, prenijeti spoznaju o jednoj perspektivi kontemplativnog života koja se odvijala unutar Crkve Drugog vatikanskog koncila", poručio je madridski nadbiskup u miru Antonio María Rouco Varela u predgovoru.

/ ps

Životopis sv. Maravillas od Isusa, jedna od najvećih bosonogih karmelićanki i mističarki 20. stoljeća prevedena je na hrvatski jezik u nakladi Glasa Koncila. Knjiga pod naslovom “Ako mu ti dopustiš…” potaknuo je da se i u našoj domovini pronađu štovatelji ove svetice.

Sv. Maravillas rođena je 1891. u Madridu, u katoličkoj obitelji. Njezin otac, markiz Luis Pidal y Mon, čitav svoj život radio je samo za dobrobit Crkve. Bio je španjolski veleposlanik pri Svetoj Stolici, a majka, ponizna i jednostavna, u srca svoje djece utiskivala je sjeme vjere koje je proklijalo u srcu sv. Maravillas da bi dalo velike plodove svetosti karmelskom Redu, a nadasve čitavoj Crkvi Božjoj.

Tim je činom Crkva poručila svim kršćanima, a posebice bosonogim karmelićankama: “Tim putem treba ići“.

Danas se sveta Maravillas izdigla kao jasni i svijetli znak terezijanskog Karmela. Ona nije transparent ni protiv koga, ali je zasigurno svjetlo koje može zaslijepiti brojne. Papa Ivan Pavao II. kanonizirao ju je 2003. i to poprilično brzo – samo pet godina nakon beatifikacije (1998.). Tim je činom Crkva poručila svim kršćanima, a posebice bosonogim karmelićankama: “Tim putem treba ići“.

Svi oni koji u rukama budu imali njen životopis uvidjet će da je Gospodin sv. Maravillas čitava njezina života otkrivao svoje planove pune milosrđa. Kao jedan od prvih takvih planova istaknuo se Karmel u Cerro de los Angelesu, svetičin prvi osnutak, a potom i osnivanje 10 drugih Karmela, a jedan od njih čak i u Indiji.

Predgovor prvom hrvatskom izdanju napisao je madridski nadbiskup u miru Antonio María Rouco Varela. “Biografija sv. Maravillas od Isusa može današnjoj Crkvi u Hrvatskoj i hrvatskom društvu općenito, koje je vratilo svoju unutarnju i vanjsku slobodu, prenijeti spoznaju o jednoj perspektivi kontemplativnog života koja se odvijala unutar Crkve Drugog vatikanskog koncila, a koja je bila izvanredno prosvijetljena te duhovno i pastoralno dojmljiva, kao što je to Karmel koji marljivo čuva svoju ‘terezijansku karizmu’, a ujedno je stavljen na raspolaganje novoj evangelizaciji posredstvom sv. Maravillas od Isusa – suvremene svetice ‘oblikovane’ po izuzetnoj humanističkoj, duhovnoj i crkvenoj mjeri”, poručio je.

U tim se pismima, između ostalog, može vidjeti koliku je poslušnost i duboko poštovanje sv. Maravillas imala prema svojim duhovnicima.

Samu knjigu napisale su anonimne autorice, njezine kćeri, sve to na temelju dokumenata, izvješća, dnevnika, ali i pisama same svetice. U tim se pismima, između ostalog, može vidjeti koliku je poslušnost i duboko poštovanje sv. Maravillas imala prema svojim duhovnicima. Oni su bili ti koji su je vodili na teškom putu pročišćenja koje je morala proći, a povrh svega oni su bili ti koji su joj ukazivali na Božju volju. Pisma sv. Maravillas, također, svjedoče da su duhovnici sv. Maravillas zalog i svjedoci toga da je život sv. Maravillas uistinu bio usmjeren na Boga te da se Njemu u potpunosti predala i služila mu.

Iako se pobožnost prema svetoj Maravillas na poseban način gaji u Španjolskoj, danas je ime sv. Maravillas od Isusa obišlo gotovo čitav svijet, a u Španjolsku svakodnevno pristižu svjedočanstva o uslišenim molitvama po zagovoru svete Maravillas. Bosonoge karmelićanke sva ta svjedočanstva sakupljaju, a neke od njih možete pronaći i na Facebook stranici, kao i više o životu sv. Maravillas.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja