Budi dio naše mreže

Tri redovnice Družbe Kćeri Milosrđa, s. M. Ilirka Ivandić, s. M. Mojmira Mašina i s. M. Lorenka Lupić, proslavile su zlatni redovnički jubilej 11. rujna na svečanom euharistijskom slavlju u župnoj crkvi Svih svetih u Blatu na Korčuli.

/ HKM

Svečanost je započela procesijom od samostana do župne crkve, a euharistijsko slavlje predslavio je biskup mostarsko – duvanjski i upravitelj trebinjsko – mrkanski dr. Petar Palić. Suslavili su  domaći župnik don Željko Kovačević, župnik župe Bezgrešnog Začeća BDM iz Valpova prečasni Zvonko Mrak  te župnik župe Preko don Filip Kucelin. Na slavlju je sudjelovala i vrhovna predstojnica Družbe iz Rima s. M. Fides Babić, provincijalna predstojnica s. M. Mirjam Gadža kao i brojne druge redovnice.

U propovijedi je biskup Palić istaknuo važnost predanja i nasljedovanja Krista po uzoru na bl. Mariju Propetog Isusa.

“Jubileji u redovničkom i svećeničkom životu označavaju prekretnice kojih se valja spomenuti.  U ovom vremenu, kad oko nas vlada kultura odbacivanja, otkazivanja, kultura poništavanja, kako papa Franjo naziva suvremene životne navike pojedinaca i društava, želimo dati hvalu Gospodinu za život, redovničko svjedočenje i raznovrsni angažman naših sestara”, rekao je biskup. Dodao je i kako je svrha svake proslave pojačati i intenzivirati značenje nečega, a slavlja zahtijevaju da budu podijeljena, pojačana i proširena.

Poruka ljubavi nasuprot nemilosrdnom svijetu

Povezujući poruku nedjeljnog evanđelja sa životom bl. Marije Propetog, utemeljiteljice ove redovničke zajednice, biskup je ustvrdio kako je “poruka ljubavi, milosrđa i suosjećanja istaknuta nasuprot nemilosrdnom, natjecateljskom, nehumanom doživljavanju najsposobnijeg načina razmišljanja svijeta. Samo živeći i svjedočeći te poruke možemo biti istinski Isusovi učenici i glas savjesti društva”, poručio je biskup Palić.

Osvrnuvši se na druga misna čitanja, biskup je protumačio kako Bog želi biti milosrdni Bog, a ne Bog tvrda srca, on je onaj koji ljubi, a ne onaj koji razara. “Bog razbija naše ljudske okvire i stereotipe, poziva nas na novi način gledanja, prosuđivanja i djelovanja”, kazao je. Dodao je i kako Bog u svojoj ljubavi ne miruje dok svi nisu pronađeni, pa je i papa Franjo poruku o Božjoj ljubavi, milosrđu i blizini stavio u središte svoga služenja. “Crkva nije muzej za svece ili zaklon za čestite, već poljska bolnica za ranjene”, istaknuo je mostarski biskup.

Danas pred nama stoje tri žene, tri redovnice, koje su tijekom 50 godina svoje redovničke službe nastojale živjeti milosrđe po uzoru na Očevo milosrđe. One su tijekom 50 godina redovničkog života svjedočile da nas je Bog stvorio s bezgraničnom ljubavlju i da nas bez Njega jednostavno – nema.

“I kad smo grijehom protratili Njegove blagoslove, kao što je to učinio i rasipni sin iz evanđelja, Bog nas, poput dobrog i milosrdnog Oca, nije napustio nego je, ljubeći nas kao što je ljubio svog jedinorođenog Sina, poslao svog Sina Krista Isusa, našega Gospodina, da nas spasi od grijeha i smrti svojom vlastitom mukom i smrću na križu”, zaključio je biskup Palić. Okupljenima je prenio pozdrave mjesnog biskupa mons. Roka Glasnovića koji nije mogao biti u Blatu jer u Rimu sudjeluje na seminaru za biskupe zaređene protekle dvije godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja