Budi dio naše mreže

Crkva kao brod, tor ili građevina: simboli koji su bogati značenjem.

/ mp

Otkako kardinal Jorge Mario Bergoglio služi Crkvi kao papa Franjo, njegova omiljena slika je slika Crkve kao “poljske bolnice” koju koristi uvijek iznova, javlja Aleteia.

“Jasno vidim kako Crkvi danas najviše treba sposobnost zacjeljivanja rana i zagrijavanja srca vjernika”, rekao je Sveti Otac u intervjuu u rujnu 2013. godine.

“Crkvu vidim kao poljsku bolnicu nakon bitke.”

Crkva kao brod

Ova slika Crkve oslanja se na Stari zavjet. Poplava je došla na zemlju, a oni koji su se ubacili u Noinu arku, spašeni su. Na kraju te muke pojavila se golubica koja najavljuje novi život. Crkva je nova arka koja spašava čovječanstvo od poplave grijeha i smrti. Duh Sveti je golub koji donosi novi život.

U Novom zavjetu mnoge su epizode u Kristovom životu povezane s brodovima. Isus je obećao Petru, koji je proveo svoj život na brodovima, da više neće uloviti ribu, već ljude. Iako je oluja bjesnila na Galilejskom moru, brod nije bio zatvoren jer je Krist bio u njemu. Krist bi ponekad propovijedao s Petrova broda.

Budući da je Petar bio prvi papa, a rimski biskup nasljednik svetog Petra, Crkvu se ponekad naziva Petrovom brodom.

Tor

“Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti”, govori Isus u odlomku iz 10. poglavlja Evanđelja svetog Ivana. To je rekao nakon što je sebe usporedio s pastirom i svoje sljedbenike s ovcama.

To se očituje i u liturgijskom ruhu. Tkanina pletena od bijele janjeće vune i poznata kao palija nosi se oko biskupovog vrata – kao da nosi janje. Tako se evocira slika pastira.

Građevina

Sveti Petar je napisao o Crkvi: “Kao živo kamenje, budite ugrađeni u duhovnu kuću kako biste bili sveto svećeništvo i prinosili duhovne žrtve, prihvatljive Bogu putem Isusa Krista.”

Židovski hram u Jeruzaleme bio je izgrađen od kamena, a Isus je htio razrušiti hram kako bi se izgradio mistični hram – Božji dom. Stoga je Crkva – Božja građevina.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja