Budi dio naše mreže

U petak prije nedjelje Cvjetnice, u narodu nazvan "Žalosni petak", Požeška biskupija od 2000. godine slavi Dan godišnje obnove čišćenja povijesnog pamćenja i spomena mučenika. Tada se molitvom i postom, kajanjem i praštanjem, pokorom i žrtvom pristupa žrtvama nasilja, promatra ih se i pamti oslobođeni osjećaja mržnje i osvete, a ubojice povjerava Božjem sudu i milosrđu. Središnji molitveno-pokornički program svake godine održava se navedenog dana u Jasenovcu. A više od dvjesto pedeset svećenika koji su u komunističko vrijeme bili zasužnjeni u starogradiškom zatvoru vlasti su prisiljavale rušiti crkvu. Jedan od njih je za vrijeme boravka u zatvoru izradio drveni križ i poslao ga Stepincu.

/ bg

Spomen crkva u Staroj Gradiški / Foto: Požeška biskupija

Godine 1948. komunističke vlasti naredile su da se sruši župna crkva sv. Mihaela Arkanđela u Staroj Gradiški. Po svjedočanstvu brojnih zatvorenika u starogradiškom zatvoru te vlasti prisiljavale su utamničene svećenike da to učine i da golim rukama čiste ciglu. Zbog okolnosti u kojima se nalazila župa, prije nego li se promijenila komunistička vlast i konačno prestao djelovati zatvor, nije se moglo pomišljati na ponovnu izgradnju Božjeg hrama te je župa za svoje liturgijske potrebe koristila dvoranu u okviru župnog stana pokraj groblja u Uskocima. Šezdeset godina od rušenja crkve, 2008. godine, zahvaljujući nastojanjima požeškog biskupa dr. Antuna Škvorčevića, započeta je izgradnja nove župne crkve u Staroj Gradiški, ujedno i spomen crkve za više od dvjesto pedeset svećenika koji su u komunističko vrijeme bili zasužnjeni u starogradiškom zatvoru. Novu župnu crkvu podigla je Požeška biskupija a izgradnju su pomogli i svećenci iz svih hrvatskih biskupija i redovnici. Uz sudjelovanje trinaest hrvatskih biskupa, na čelu s apostolskim nuncijem msgr. Mariom Robertom Cassarijem i predsjednikom HBK msgr. Marinom Srakićem, crkvu je posvetio biskup dr. Antun Škvorčević 26. ožujka 2010. godine kada se u Požeškoj biskupiji slavi Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika (više o inicijativi pročitajte ovdje). U oltar su ugrađene moći bl. Alojzija Stepinca kao snažno svjedočanstvo kako vjernost Bogu i njegovoj ljubavi, snaga Duha u našoj tjelesnoj prolaznosti i slabosti može pobijediti zlo. Više o crkvi pročitajte na mrežnoj stranici Požeške biskupije.

U nedavno objavljenom feljtonu “Iz Stepinčevog Krašića” spominje se svećenik koji je izradio drveni križić za vrijeme boravka u zatvoru u Staroj Gradiški.

“Naime, Alojzije Stepinac je bio jedan od mnogih svećenika, redovnika i redovnica koji su bili u pritvoru. Jedan franjevac, fra Ivan Krznar, bio je u zatvoru u Staroj Gradiški. Ondje je jednoga dana došla naredba da svećenici svojim rukama moraju srušiti župnu crkvu. Tada je taj fratar uzeo komad daske i jedan čavao, te svojim rukama izrezbario taj križić koji je došao do Lepoglave, do Alojzija Stepinca, i bio svakoga dana na oltaru na kojem je on u Lepoglavi slavio misu.

Križić s. Magdalene Mrzljak / Foto: Hana Kilijan

Kasnije, kad je prebačen u Krašić, Stepinac je uzeo križić sa sobom. Jedno vrijeme imao ga je kraj sebe, a onda ga je darovao svojoj rođakinji, sestri milosrdnici Magdaleni Mrzljak. No, ona je poželjela da taj križić bude u Krašiću i dostojno se pohrani. Tako se križić ponovno vratio i nalazi se u oltaru bl. Alojzija Stepinca”, rekao je krašićki župni upravitelj vlč. Ivan Vučak predstavljajući oltar i njegove relikvije. Više o relikvijama doznajte ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja