Budi dio naše mreže

Hrvatske snage u operaciji „Bljesak“ oslobodile su okupirano područje zapadne Slavonije. Već prvog dana operacije oslobođeno je selo Jasenovac na obali Save.

/ Borna Marinić

Pobunjeni Srbi su nakon oslobađanja Jasenovca pokušali plasirati dezinformacije kako su hrvatske snage srušile spomenik u Spomen-području Jasenovac, kojima se Hrvatska ponovno pokušala pred svjetskom javnošću poistovjetiti s ustaškim pokretom i Nezavisnom Državom Hrvatskom, ali u neistinitost tih informacija uvjerio se nekoliko dana poslije tijekom posjeta Jasenovcu i američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith, navela je povjesničarka Janja Sekula u članku „Pobunjeni Srbi uništili Jasenovac“, objavljenom u časopisu Vijenac. 

Vrlo brzo nakon oslobađanja Jasenovca, 17. svibnja 1995., Spomen-područje Jasenovac obišli su predstavnici Državne uprave za zaštitu kulturne i prirodne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske te utvrdili da nedostaje cjelokupan muzejski fundus, a da su zgrada Memorijalnog prostora te spomenički prostor opustošeni. 

Utvrđeno je da je iz Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac nestalo ili uništeno 7.705 muzejskih predmeta i oko 2.500 naslova u biblioteci, a ratna šteta na materijalnim sredstvima procijenjena je na 690.570 tadašnjih njemačkih maraka. Započet je projekt sanacije Spomen-područja Jasenovac, koji je uključivao uređenje područja, njegovo razminiranje i istražne radove za sanaciju spomenika Cvijet Bogdana Bogdanovića. 

U već spomenutom članku Sekula je jasno apostrofirala glavnog krivca. Bio je to bivši jasenovački kustos Simo Brdar koji je, nakon okupacije i ulaska srpskih snaga u Jasenovac 1991., otuđio muzejsku građu i prenio je u Bosansku Dubicu, a potom je građa prenesena u Banju Luku.

Veći dio arhivske građe vraćen je u Hrvatsku 2001., no znatan dio predratne zbirke muzejske građe, dokumenata, memoarskog gradiva i fotografija nestao je tijekom srpske okupacije Jasenovca i nikada nije vraćen Hrvatskoj.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja