Budi dio naše mreže

Ključna riječ: jasenovac

Pobunjeni Srbi pokrali Jasenovac

Hrvatske snage u operaciji „Bljesak“ oslobodile su okupirano područje zapadne Slavonije. Već prvog dana operacije oslobođeno je selo Jasenovac na obali Save.

Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika na "Žalosni petak" u Jasenovcu

To je dan kada se u Požeškoj biskupiji na poticaj njezina utemeljitelja pape Ivana Pavla II. postom i molitvom, kajanjem i praštanjem, pokorom i žrtvom nastoji čistiti povijesno pamćenje, spominjući se teških stradanja nedužnih ljudi, žrtava u vrijeme prošlostoljetnih totalitarnih vladavina. Dan obnove čišćenja povijesnog pamćenja i spomena mučenika proslavlja se u Jasenovcu u petak prije Nedjelje Cvjetnice.

Komunističke vlasti prisilile svećenike rušiti crkvu i golim rukama čistiti ciglu

U petak prije nedjelje Cvjetnice, u narodu nazvan "Žalosni petak", Požeška biskupija od 2000. godine slavi Dan godišnje obnove čišćenja povijesnog pamćenja i spomena mučenika. Tada se molitvom i postom, kajanjem i praštanjem, pokorom i žrtvom pristupa žrtvama nasilja, promatra ih se i pamti oslobođeni osjećaja mržnje i osvete, a ubojice povjerava Božjem sudu i milosrđu. Središnji molitveno-pokornički program svake godine održava se navedenog dana u Jasenovcu. A više od dvjesto pedeset svećenika koji su u komunističko vrijeme bili zasužnjeni u starogradiškom zatvoru vlasti su prisiljavale rušiti crkvu. Jedan od njih je za vrijeme boravka u zatvoru izradio drveni križ i poslao ga Stepincu.

Progonjeni pjesnik Ilija Jakovljević - žrtva totalitarnih sustava

U Jasenovcu se u petak, 12. travnje obilježava Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika. U programu HKR-a u 19 sati poslušajte emisiju 'Lirika žalosnog petka' u kojoj donosimo poeziju progonjenog pjesnika Ilije Jakovljevića, koji je bio žrtva crnog totalitarizma NDH i crvenog totalitarizma Titove Jugoslavije. Emisiju je priredio književni povjesničar i kritičar Božidar Petrač.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja