Budi dio naše mreže

To je dan kada se u Požeškoj biskupiji na poticaj njezina utemeljitelja pape Ivana Pavla II. postom i molitvom, kajanjem i praštanjem, pokorom i žrtvom nastoji čistiti povijesno pamćenje, spominjući se teških stradanja nedužnih ljudi, žrtava u vrijeme prošlostoljetnih totalitarnih vladavina. Dan obnove čišćenja povijesnog pamćenja i spomena mučenika proslavlja se u Jasenovcu u petak prije Nedjelje Cvjetnice.

/ ts

Dan obnove čišćenja povijesnog pamćenja i spomena mučenika proslavlja se u Požeškoj biskupiji u petak prije Nedjelje Cvjetnice, a ove godine pada na 8. travnja.

Po nekadašnjem kalendaru, naime, na ovaj dan slavio se spomen Sedam žalosti Blažene Djevice Marije te je zato petak prije Cvjetnice nazvan “Žalosnim petkom”. Požeška biskupija izabrala ga je kao dan kad se svećenici i vjernici okupljaju u Jasenovcu oko Isusove Majke pod križem kako bi se sjetili svih teških ljudskih stradanja u vrijeme totalitarnih sustava 20. stoljeća, među njima i stradanja nedužnih ljudi u Jasenovcu.

Pripadnici različitih religija okupljaju se u Jasenovcu kako bi podsjetili na vrijeme 20. stoljeća kada je ljudska misao ogrezla u ponorima zla, a sustavi vladanja ga odjelotvorili u nasilju protiv drugoga, kada je mjera čovještva postala nacionalna ili ideološka sebičnost pretvorena u isključivost prema drugačijem, a mržnja očitovala svoju ubojitost na nedužnima.

To je dan kada se u Požeškoj biskupiji na poticaj njezina utemeljitelja pape Ivana Pavla II. postom i molitvom, kajanjem i praštanjem, pokorom i žrtvom nastoji čistiti povijesno pamćenje, spominjući se teških stradanja nedužnih ljudi, žrtava u vrijeme prošlostoljetnih totalitarnih vladavina. Jasenovačkim i drugim žrtvama bilo koje nacionalne, vjerske, ideološke ili neke druge pripadnosti iskazuje se poštovanje i moli se za mir njihovih duša.

Na Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupiji u petak 8. travnja u 17:55 sati u župnoj crkvi u Jasenovcu održat će se središnje pokorničko-molitveno slavlje Požeške biskupije koje će predvoditi biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u zajedništvu sa svećenicima i vjernicima Novljanskog dekanata. Prijenos iz Požeške biskupije možete pratiti izravno u programu HKR-a.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja