Budi dio naše mreže

“Zavjeti Bogu su čin ljubavi koji iz nas izvlači suze radosnice, koje stavljamo u njegovu nutrinu i njegovo srce”, rekao je biskup Bože Radoš, predvodeći misno slavlje u Karmelu svetog Josipa u Breznici Đakovačkoj tijekom kojega je s. Marija Mihaela od Milosrdnog Isusa položila svečane zavjete.

/ hk/IKA

Prozivom imena s. Marije Mihaele od Milosrdnog Isusa započeo je 5. kolovoza obred polaganja svečanih doživotnih zavjeta u Karmelu svetog Josipa u Breznici Đakovačkoj, tijekom misnog slavlja koje je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš.

Uz biskupa Varaždinske biskupije iz koje dolazi i zavjetovanica, suslavili su oci franjevci iz njene rodne župe Sv. Nikole biskupa u Čakovcu: župnik fra Željko Železnjak, fra Josip Župan, fra David Sedlar te fra Tomislav Faletar s Trsata i fra Branko Radoš iz Luzerna, zatim karmelićani o. Ivan Podgorelec i o. Stjepan Vidak, kao i svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije: vlč. Josip Bošnjaković, vlč. Robert Jugović i vlč. Miro Tomas, domaći župnik.

Ne može umrijeti onaj tko voli. Bog samo može ispuniti naš život!

Uzimajući misna čitanja blagdana prve navjestiteljice Kristova uskrsnuća sv. Marije Magdalene, u svom uvodu je predslavitelj prisutnoj rodbini, prijateljima i sestrama karmelićankama istaknuo suze kao izraz snažnih emocija i izričaj ljubavi, čiji oblik prepoznajemo i u arhitekturi samostanske crkve Karmela sv. Josipa.

Foto: Tiskovni ured DJOS

“Zavjeti Bogu su čin ljubavi koji iz nas izvlači suze radosnice, koje stavljamo u njegovu nutrinu i njegovo srce”, pojasnio je biskup Radoš. Nakon što je s. M. Mihaela javno potvrdila svoju želju da od Boga i njegove svete Crkve traži “da u svojoj odluci ustraje do smrti, nasljedujući Krista Zaručnika u ovoj terezijanskoj obitelji”, biskup je započeo svoju homiliju osvjetljujući njome biblijska čitanja iz knjige Pjesme nad pjesmama, kao i evanđeoski ulomak susreta Uskrslog Gospodina i Marije Magdalene na njegovu grobu.

Ključ koji otključava ljubav je postojanost cijelog života!

Propovijed je započeo pitanjem o motivu koji potiče jedno ljudsko biće da izabire oblik zatvorenog života bosonogih karmelićanki kao svoje nove obitelji. “Svakako, to je težnja za srećom, težnja koja prolazi uski put dok se uspinje na goru Karmel i brdo Kalvarije, a taj je put – put ljubavi. Ključ koji otključava ljubav je postojanost cijelog života, dan po dan, korak po korak, jer samo onaj tko istinski ljubi, može biti vjeran”, poručio je mons. Radoš, ističući da je prvi korak u tom susretu ljubavi i vjernosti uvijek Božja ljubav izrečena u činu stvaranja novog ljudskog bića.

Kad se Bogu daruje, tada ne gubimo!

Upućujući na Božje milosrđe, zapitao se tko može više od sv. Marije Magdalene svjedočiti o njemu te nas učiti gledati u Krista i zaljubiti se u njega? Marija Magdalena je ona koja u Isusovu pogledu ljubavi može i sebe vidjeti, voljeti i prihvatiti, ona je kroz taj Božji pogled duboko uhvaćena za srce i suze koje je čiste. “U Isusu Marija Magdalena vidi onoga koji ju je ljubio do kraja, dao se potpuno za nju i zato ima snage ostati uz križ Raspetoga i tražiti ga.”

Foto: Tiskovni ured DJOS

Dajući odgovor na pitanje s početka homilije, mons. Radoš je život bosonogih karmelićanki usporedio s tim predanim i upornim traženjem Krista Zaručnika od kojega se živi i ima snage ostaviti sve u potrebi da se živi za onoga koji jedini istinski ljubi i koji je jedini milosrdan. “Zato se sreća i traži samo u neumrloj ljubavi! Jer ne može umrijeti onaj tko voli. Bog samo može ispuniti naš život! On privlači”, neke su od snažnih poruka homilije.

Zaključujući propovijed govoreći da svaki susret s uskrslim Isusom želi navijestiti da je on živ, varaždinski je biskup u životu karmelićanki uvidio tu želju da svojim načinom života jave, prenesu i navijeste živog Krista kojeg su susrele, a zavjetovanici je poželio da uvijek svoj mir i sreću pronalazi u Isusovom srcu iz kojeg ističu krv i voda te se susreću ljubav i vjernost.

Foto: Tiskovni ured DJOS

Nakon prigodne homilije, s. M. Mihaela je svoju odluku izrekla odgovarajući potvrdno na upite koje joj je u ime Crkve uputio predsjedatelj misnog slavlja, te izgovarajući obrazac doživotnih zavjeta prema Pravilu i Konstitucijama Reda bosonogih sestara Blažene Djevice Marije od Gore Karmela. Uz primitak crnog vela i krunice kao vanjskih znakova svečanozavjetovane karmelićanke, s. M. Mihaelu je zajednica Karmela sv. Josipa prihvatila za svoju punopravnu članicu.

Završavajući svečano misno slavlje, biskup Radoš je uputio svoju čestitku sestri svečarici, zajednici Karmela u Breznici Đakovačkoj i obitelji Marciuš kojoj je uputio riječi zahvale na daru što su ga prikazali Bogu kroz svoje dijete, jer “kad se Bogu daruje, tada ne gubimo! Istinski naše je samo ono što dajemo”.

Foto: Tiskovni ured DJOS

Sestra Marija Mihaela od Milosrdnog Isusa (Iva Marciuš) rođena je 1982. u Čakovcu gdje završava osnovno i srednjoškolsko obrazovanje te završava trogodišnji stručni studij poslovne ekonomije. Ujedno radi kao trgovac u tekstilnom obiteljskom poduzeću te, vođena i praćena čakovečkim franjevcima, sve dublje ulazi i napreduje na putu molitve i potpunog predanja Bogu, osobito nakon jedne duhovne obnove koju doživljava kao milosni preokret u svom životu.

Tražeći svoje životno usmjerenje, uz pomoć duhovnika pronalazi svoje zvanje “u srcu Crkve” i zajednicu Karmela sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj te u njoj započinje svoju redovničku formaciju 2. kolovoza 2014. ulaskom u razdoblje postulata. Redovničko odijelo prima 5. kolovoza 2015., dok privremene zavjete polaže 5. kolovoza 2017. Za svoje svečane zavjete uzima geslo “Ljubav će se i vjernost sastati” (Ps 85, 11).

Foto: Tiskovni ured DJOS

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja