Budi dio naše mreže

Na blagdan sv. Antuna, koji se slavi 13. lipnja, blagoslivljaju se ljiljani. Prema riječima župnika Antuna Sentea starijeg, u župi sv. Antuna u Sesvetskim Selima, ljiljan je postao simbol sv. Antuna jer podsjeća na čistoću koju je posjedovao ovaj svetac.

/ mp

“Često puta u našim životnim potrebama molimo se sv. Antunu, osobito u našim iskušenjima. Simbolika sv. Antuna je upravo ljiljan koji drži u desnoj ruci dok u lijevoj drži malo dijete Isusa koje je susreo u jednom viđenju nedaleko od Padove”, istaknuo je vlč. Sente u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

Korijeni običaja da se ljiljani blagoslivljaju na blagdan sv. Antuna dosežu do 18. stoljeća nakon francuske revolucije. Franjevci su bili iseljeni s Korzike i njihova crkva ostala je napuštena. Ljudi su ipak posjećivali tu crkvu na blagdan sv. Antuna i jedne godine, iako je prošlo čak nekoliko mjeseci nakon Antunovog blagdana, jedan vjernik naišao je u crkvu i našao ljiljane još uvijek svježe. Običaj blagoslova ljiljana odobren je od pape Leona XIII.

“Tako će i u Sesvetskim Selima, na blagdan sv. Antuna, biti blagoslov ljiljana i djece iza svake mise tijekom cijelog dana. Svake godine na mise dolazi više od 2 tisuće ljudi”, poručio je župnik Antun Sente stariji.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja