Budi dio naše mreže

S. M. Nina Benedikta Krapić doživotne redovničke zavjete položila je u ruke provincijalne poglavarice Provincije Majke Dobrog Savjeta – Rijeka, s. Ane Marije Rakocije u Svetištu Majke Božje Trsatske 13. kolovoza.

/ hjb

Misno slavlje i obred zavjetovanja predvodio je fra Ante Vučković, u zajedništvu s generalnim vikarom Riječke nadbiskupije preč. Marijom Tomljanovićem i ostalim svećenicima. Slavlju je, uz sestre iz Družbe, prisustvovala i obitelj te prijatelji redovnice.

Na početku propovijedi fra Ante se osvrnuo na život i djelo dvaju svetaca: sv. Vinka Paulskog, osnivača Družbe sestara milosrdnica i sv. Terezije Benedikte od Križa (Edith Stein), čije je redovničko ime uzela sestra Nina Benedikta. Propovjednik je u homiliji protumačio značenje i obilježja redovničkog poziva kao i važnost povlačenja u tišinu i osamu prilikom njegova razlučivanja.

Zavjeti s. Nine Benedikte Krapić / Foto: Kurti

“Možeš imati kakav god hoćeš život: uređen, dobar posao, dobre roditelje, materijalnu sredinu, ali u tebi nešto kaže: ‘ja te hoću drugdje’. Ta sigurnost da sam našao mjesto za koje se isplati sve ostaviti je odgovor koji nazivamo pozivom. Onda tražite kako to razumjeti. Poziv nikada nije jasan od početka. Koliko god bilo jasno, neprestano se javljaju pitanja.

Možeš promatrati čudesnost stvorenja, možeš čitati Bibliju, otkrivati gdje je Bog sve što radio, ali ništa o Bogu nećeš razumjeti ako ne ljubiš.

“Nema drugog načina, moraš voljeti ako hoćeš upoznati Boga, a šteta je proći u životu, a ne susresti da je Bog živ. Šteta je za naš život, jer je to najdublje i najvažnije što možemo uopće upoznati”, kazao je propovjednik.

Bog zove i kroz oluje

Na kraju se osvrnuo na evanđeoski ulomak u kojem Isus, nakon što je nahranio gladno mnoštvo, prisiljava učenike da uđu u lađu i bez njega preplove na drugu obalu po jezeru koje će zahvatiti oluja. Iz tog događaja ukazao je na dinamiku povjerenja i sumnje u čovjekovom svakodnevnom odnosu s Bogom te istaknuo da je to životna škola koja se oslikava u svakom zvanju, pa tako i u redovničkom.

S. Benedikta sa susestrama / Foto: Kurti

“Isus prisili učenike da uđu u lađu i odu bez njega i to noću, po jezeru koje će zahvatiti oluja. On to hoće zbog njih. Zašto? Da budu izloženi oluji, da se nađu u vjetru, u mukama, u noći bez njega, sami. Zašto? Zato što ih hoće slobodne. Zato što ne želi da ovise o njemu kao da nisu odrasli ljudi. Zato što hoće da se suoče s dramama i pitanjima i da naprave razliku između toga kada je On s njima i kada nije s njima. To je životna škola koja se oslikava u svakom zvanju.

U svakom zvanju znamo kakav je život bez Boga i onda je zvanje odgovor jer hoću život s Njime.

Tako će Petar s lađe reći: ‘Ako si ti, zapovjedi mi da dođem k tebi.’ To je čudesna hrabrost u srcu straha – ako je On, ja mogu sve. Mogu biti jači od oluje, noći ili od toga što se predstavlja. To su životne upetljanosti, slomljeni odnosi, neuspjesi, ono što nas povlači dolje. To su sve težine koje nosimo, ali ako je On tu, ako Njega vidim, mogu to svladati. Kada imaš povjerenja, svladavaš prepreke. Kada sumnjaš, propadaš i toneš. To su ljudske drame, one se odvijaju između povjerenja i sumnje. I takav je odnos s Bogom, on se odvija između povjerenja u Njega i sumnje”, istaknuo je fra Ante.

Život bogat Bogom

Sestra M. Nina Benedikta Krapić rođena je 7. lipnja 1989. godine u Rijeci. Do odlaska u samostan bavila se kazališnom glumom i novinarstvom i radila kao voditeljica i novinarka na Radiju Trsat. U Družbu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga stupila je 2014. godine, nakon završenog studija prava. Pod zaštitom sv. Terezije Benedikte od Križa (Edith Stein) uzima redovničko ime s. M. Nina Benedikta. U redovničkom apostolatu radila je kao pravnica u Centru za socijalnu skrb u Rijeci te u Caritasovom domu za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja “Sv. Ana”, a u Caritasu Riječke nadbiskupije vodila je Tranzitni punkt za migrante.

#PunoDobrihLjudi / Foto: Kurti

Educirala se u području psihoterapije te služila osobama liječenim od ovisnosti o alkoholu. S. M. Nina Benedikta je i u redovništvu dala doprinos novinarstvu te je aktivna na Hrvatskom katoličkom radiju i Radiju Mariji. Pred obranom je završnog rada na poslijediplomskom specijalističkom studiju Odnosa s javnošću na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Nakon polaganja zavjeta s. Benedikta odlazi u Vatikan gdje će, u Vatikanskim medijima, raditi na tromjesečnom projektu Dikasterija za komunikacije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja