Budi dio naše mreže

Prije točno trideset godina, 11. listopada 1992., papa Ivan Pavao II., blažene uspomene, predao je vjernicima cijeloga svijeta Katekizam Katoličke Crkve, predstavljajući ga kao "polazni tekst" za katehezu obnovljenu na živom izvoru vjere.

/ Hrvoje Josip Bišćan

U apostolskoj konstituciji “Fidei depositum”, kojom je vjernicima predao Katekizam, papa Ivan Pavao II. napisao je da je pobuda za izradu Katekizma došla od biskupa okupljenih na izvanrednom zasjedanju Biskupske sinode 1985. godine, sazvanom u povodu 20. obljetnice završetka Drugoga vatikanskoga sabora.

Na Katekizmu Katoličke Crkve radila je posebna komisija – sastavljena od 12 kardinala i biskupa, mahom uglednih teologa odabranih tako da do izražaja dođu različite kulture u kojima živi Crkva diljem svijeta – pod predsjedanjem tadašnjega pročelnika Kongregacije za nauk vjere kardinala Josepha Ratzingera. A osmočlano Uredničko vijeće kasnije je, pod vodstvom i nadzorom Komisije, obavilo operativni dio.

A što je to Katekizam?

“Latinsko tipsko izdanje, koje danas objavljujemo, dovršava cjelokupno djelo sastavljanja Katekizma, koje je započelo godine 1986., i sretno se ispunjava želja spomenutog izvanrednog zasjedanja Biskupske sinode. Sada Crkva ima pri ruci ovo novo izlaganje velikoga ugleda svoje jedne i trajne apostolske vjere koje će biti ‘valjano i zakonito sredstvo u službi crkvenog zajedništva’ i ‘sigurno pravilo za poučavanje vjere’, a i ‘pouzdan i autentičan tekst uspoređivanja’ za razjašnjavanja pojedinih mjesta Katekizma “, ističe papa Ivan Pavao II. u Apostolskoj konstituciji “Fidei depositum”.

U ovom vjerodostojnom i prikladno složenom izlaganju katoličke vjere i nauka, katehetska će pouka otkriti potpuno siguran put da se kršćanska poruka u svim i pojedinim dijelovima iznese ljudima našega vremena.

Katekizam je posljednji plod II. Vatikanskog sabora

Ivan Pavao II. / Foto: jp2concert.com

“Iz ovoga će sveska svaki vjeroučitelj dobiti čvrstu pomoć, kojom će u mjesnoj Crkvi moći priopćiti jedini i vječni poklad vjere, dok se, uz pomoć Duha Svetoga, trudi da poveže čudesno jedinstvo kršćanskog otajstva s mnogostrukim potrebama i prilikama života onih kojima je namijenjena ova poruka. Cjelokupna katehetska djelatnost moći će kod Božjega naroda doživjeti nov i obilan polet – bude li znala iskoristiti i ispravno cijeniti ovaj Katekizam”, naglasio je sv. Ivan Pavao II.

Katekizam Katoličke Crkve ne samo da je na tragu Sabora i njegove temeljne nakane, nego je i posljednji veliki temeljni dokument izišao nakon Sabora.

“Nakon obnove liturgije i nove kodifikacije kanonskoga prava… ovaj će Katekizam uvelike pridonijeti obnoviteljskom dijelu cjelokupnoga crkvenoga života, kako ga je želio i pokrenuo Drugi vatikanski sabor”, napisao je papa.

Isti je papa 2003. godine utemeljio posebnu komisiju, pod predsjedanjem tadašnjeg prefekta Kongregacije za nauk vjere kardinala Josepha Ratzingera, sa zadatkom pripreme nacrta Kompendija Katekizma Katoličke Crkve, koji će sadržavati sažet pregled bitnih sadržaja vjere i morala.

Struktura Katekizma

Katekizam Katoličke Crkve ima četiri dijela. U prvom se objašnjava Vjerovanje. Saznajemo kako Bog pristupa čovjeku, kako je čovjek otvoren za Boga, govori se o nastanku Svetog pisma i Simbola vjere, uz detaljno tumačenje svakog zaziva Nicejsko-Carigradskog vjerovanja. Drugi dio posvećen je kršćanskom bogoslužju i središnji dio teme su sakramenti. Kršćansko djelovanje tema je trećeg dijela Katekizma u kojem se tumači čovjekov život u Duhu i Deset zapovijedi. Kršćanska molitva je četvrti dio KKC-a.

Sva četiri dijela Katekizma uzajamno su povezana: “Kršćansko je otajstvo predmet vjere; slavi se i priopćuje u liturgijskim činima; prisutno je da prosvijetli i podrži djecu Božju u njihovom djelovanju; temelj je naše molitve kojoj je povlašteni izraz ‘Oče nas’ i predmet naše prošnje, naše hvale i našega zagovora za druge.”

Zanimljivo je da je prva verzija Katekizma, izišla 1992. godine, napisana na francuskom jeziku, s kojega su uslijedili mnogi prijevodi. Tek je 1997. godine, nakon unošenja dorada koje su se na temelju uporabe pokazale potrebnima, Sveta Stolica izdala tipsko izdanje na latinskom. Na hrvatskom je jeziku prvo izdanje Katekizma Katoličke Crkve izišlo 1994., a revidirano 2016. godine. U oba je slučaja izdavač Hrvatska biskupska konferencija, a nakladnik Glas Koncila.

Uzmite i vi u ruke Katekizam i upoznajte bogatstvo katoličke vjere na njenom izvoru!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja